De derde week in het leven van een pup

De derde week in het leven van een pup Tijdens de derde week van hun leven wordt het steeds leuker om de pups te observeren. Hun vacht krijgt meer kleur en er komen ook eventueel tekeningen in. De pups horen en zien nu, ze doen pogingen om op hun pootjes te staan en om te lopen. Ze mogen al een beetje voedsel krijgen. Je kan ze al eens op de arm nemen en zachtjes strelen. Ook moeder teef moet nog stevig gevoed en vertroeteld worden. Naar buiten gaan is voorlopig nog uit den boze. Zowel teef als pups zijn nog erg vatbaar voor infecties.

Wat ziet mijn pup?

De oogjes zijn in de tweede week opengegaan of zullen nu opengaan. Eerst zijn het kleine spleetjes, daarna gaan ze verder open. In het begin zit er precies nog een vliesje over, maar na een paar dagen trekt ook dat weg en gaan de oogjes volledig open. De kleintjes kijken soms een beetje verdwaasd rond, ze wennen aan hun nieuw verworven zintuig.

Horen mijn pups?

Na 10 à 15 dagen zullen de pups beginnen horen. Je ziet dan dat ze beginnen te reageren op geluid of wanneer je tegen hen praat. Bij harde geluiden zullen ze schrikken.

Wat gebeurt er met de vacht?

Wanneer de pups geboren worden, hebben ze al een bepaalde kleur en een bepaald vlekkenpatroon. Naarmate de pups ouder worden, zal de vacht, de kleur en het vlekkenpatroon veranderen. Het haar van de vacht zal soms langer en zachter worden, het kleurenpatroon zal veranderen, er zullen soms kleuren bijkomen en de vlekken zullen groter worden of van vorm veranderen. Dit kan nog evolueren tot ze een maand of drie, vier zijn.

Waarom piepen mijn pups?

Soms liggen de pups zielig te piepen. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Is het heel warm, dan hebben de pups het waarschijnlijk te warm. Tracht ze op een koelere plaats te zetten. Het kan ook zijn dat ze het koud hebben. Zet de warmtelamp aan of zet ze lager. Het kan ook zijn dat de pups honger hebben. Komen ze goed bij, dan zal de teef ze wel komen voeden. Zijn ze afgevallen of stabiel gebleven, dan kan je ze best bijvoeren met een beetje pap. Ze kunnen ook last hebben met de stoelgang. Dat valt moeilijker te controleren, omdat de teef meteen alles oplikt. Maar als je denkt dat daar het probleem ligt, dan kan je het buikje rustig masseren om de stoelgang te bevorderen.

Hoe moet ik mijn pups bijvoeren?

De eerste week zal de teef, in optimale omstandigheden, bijna constant bij de pups blijven. Daarna zal ze steeds meer apart gaan liggen of er eens op uit trekken in de tuin bijvoorbeeld.

Speciale puppypoeder

Dan is het misschien nodig om te gaan bijvoeren, vooral als de pup afvallen of stabiel blijven of ook wanneer het heel warm is. In dierenwinkels kan je poeder kopen om puppymelk mee te maken, bijvoorbeeld Farmfood. Meestal zal het poeder gemaakt zijn uit geitenmelk. Deze melk is beter verteerbaar dan koemelk en zal geen diarree geven. Maak water warm tot zo'n 50°C. Voeg de juiste hoeveelheid poeder toe. De juiste hoeveelheden per lichaamsgewicht staan beschreven in de bijsluiter die in de doos zit of op de verpakking zelf. Roer alles tot een homogeen geheel. Laat afkoelen tot zo'n 38°C. Giet het mengsel in een bordje en zet de puppies er rond. Soms zal je ze de eerste keer een beetje moeten helpen door hun mondje zachtjes in de melk te duwen. Meestal gaan ze daarna vanzelf likken. In het begin is dit slechts een klein beetje. De overschot mag je niet bijhouden en ook niet terug opwarmen. Geef de overschot aan de teef. Ook voor haar is deze melk gezond en goed voor de melkproductie. Het poeder mag ook nooit mee opgewarmd worden, omdat dan de voedingsmiddelen die er in zitten worden kapotgemaakt.

Moedermelk blijft belangrijk

Zelfs wanneer men bijvoert, is het belangrijk dat ze nog een aantal keren per dag bij de teef gaan zogen, omdat in de moedermelk belangrijke stoffen zitten die nodig zijn om de weerstand van de pups op te bouwen. Hoe meer van die stoffen ze binnen krijgen, hoe beter. Wanneer de pups andere voeding dan moedermelk krijgen, zal de teef ook minder en minder hun vuil oplikken. Zorg er dus voor dat de werpkist proper blijft. Geregeld verversen van de ondergrond is dus de boodschap. Pups moeten niet wennen aan hun uitwerpselen, anders wordt het later moeilijker om ze zindelijk te krijgen.

Wat moet mijn zogende teef eten?

Zogende teven hebben het heel zwaar, het zogen vergt heel veel van hun lichaam. Het is dus belangrijk dat de zogende teef veel en goed eet. Sommige teven zullen tot drie- à viermaal meer eten dan voordien. Er moet ook steeds voldoende drinken voorradig zijn. Zorg voor karnemelk, al dan niet met druivensuiker (bijvoorbeeld van Gervais), water met druivensuiker, rood vlees, rijst met groentjes, platte kaas, puppymelk met pap in, puppybrokjes of eventueel speciale voeding voor zogende teven.

Mag de dekreu bij de pups?

Tegenstanders zullen zeggen dat het niet mag, omdat de dekreu infecties zou kunnen overbrengen. Maar voor wie het risico er dan maar wil bijnemen, is de dekreu bij de pups een schattig zicht. Wel even in het oog houden, want mannetjes kunnen soms al een beetje wilder zijn dan teefjes en durven al wel eens op een pup gaan liggen of hem in een hoekje drukken. Het mannetje zal de pups likken. Ze likken ook de buikjes om de stoelgang en het urineren te bevorderen. De pups doen nu ook al pogingen om te spelen. Je ziet ze soms naar elkaar happen en ook papa is daarbij een dankbare speelkameraad, die soms geduldiger is dan de oververmoeide teef. Deze zal al wel eens grommen naar de dekreu of er eens naar uithalen, maar na een tijdje mag hij er meestal bij.

Mogen er vreemden bij de pups?

Ook in de derde week is het beter om niet te veel vreemden bij de pups te laten. In eerste instantie voor het infectiegevaar en ten tweede is het niet goed voor de geuren. Pups herkennen hun ouders en hun mensen aan de geuren. Te veel vreemde geuren brengen hen in de war.

Mag er met de pups gespeeld worden?

Wat kleine pups vooral nodig hebben om goed te groeien en geen gedragsstoornissen op te doen, is veel rust! Je kan ze dus even aaien of vastnemen als ze wakker zijn, maar het mag allemaal niet te lang duren. Ze worden immers steeds meer vastgenomen: om ze te wegen, om ze bij te voeren, om ze te verplaatsen. Dit is allemaal heel vermoeiend voor het jonge dier, dus van spelen komt er nog niet veel in huis. Let ook op als er kinderen in huis zijn: laat ze niet te veel aan de kleine pups prutsen.

Pups socialiseren

Zelfs wanneer je de pups met rust laat, merken ze je aanwezigheid wel aan de huiselijke geluiden, aan het gepraat en aan het heen en weer geloop. Dit is goed voor hun verdere groei. Pups die in een schuur of in een aparte kamer liggen, moeten geregeld onder de mensen worden gebracht om te wennen aan huiselijke geluiden en bewegingen. Ze zullen dus minstens iedere dag een uur in de huiskamer of in de keuken moeten worden gelegd.

Mag mijn teef naar buiten?

Met het oog op infecties is ook hier voorzichtigheid geboden. De teef mag in de tuin en mag buiten om haar plasjes en hoopjes te doen. Toch is het aangeraden om ze weg te houden van andere honden en van plaatsen waar veel honden komen (hondenwei, etc). Het beste is om ze aangelijnd te houden en ze ook weg te houden van planten en struiken. De teef mag immers ook nog niet ontvlooid worden met een chemisch middel. Het is dus ook belangrijk dat ze zo min mogelijk vlooien en teken oploopt.

Mogen mijn pups naar buiten?

Hoewel ze zullen proberen te kruipen en op hun pootjes te gaan staan, mogen de pups nog zeker niet naar buiten. En dit zal nog een hele tijd duren, want pups mogen niet in contact komen met andere honden tot ze al hun spuitjes hebben gehad. Dit weer met het oog op infecties. Kleine pups zijn erg vatbaar en hebben nog niet veel weerstand, dus is het extra opletten geblazen. Toch valt er nu al veel te zien en te observeren en is het al vaak lachen geblazen met die grappige, onhandige wezentjes.

Lees verder

© 2011 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De tweede week in het leven van een pup: spannend!De tweede week in het leven van een pup: spannend!Week twee in het leven van een pup is een spannende week: de pup begint te zien en te horen! Een moment om naar uit te k…
De eerste week in het leven van een pupDe eerste week in het leven van een pupDe puppy's zijn eindelijk geboren. De bevalling is goed verlopen en mama stelt het goed. Nu kunnen de puppy's groeien. T…
Geiten melken voor eigen gebruikGeiten melken voor eigen gebruikMelkgeiten zijn sterke, intelligente, rustige en sociale dieren met een eigen wil. Melkgeiten die als hobbydier worden g…
De Nederlandse melkgeitDe Nederlandse melkgeitDe Nederlandse melkgeit is het meest bekende ras in Nederland. Het heeft zijn naam dan ook te danken aan de hoeveelheid…

Agressieve hondenAgressieve honden“Bah” is het eerste van in menig hoofd opkomt als je agressieve honden tegenkomt. En waar de een zegt dat een hond nooit…
Alles over de kattenplasAlles over de kattenplasTot het moment dat ik mijn eerste kat kreeg, en dat is letterlijk en figuurlijk een krijgertje geweest, wist ik niet dat…
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 19-11-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.