Een buitenlandse hond adopteren

Een buitenlandse hond adopteren Wanneer je op zoek bent naar een hond heb je verschillende mogelijkheden. Via een fokker, een nestje van een particulier, asiel, herplaatsing via particulieren of een stichting die buitenlandse honden bemiddelt. Er zijn veel stichtingen in Nederland die bemiddelen voor asielen in verschillende landen, waaronder Spanje, Portugal, Italië, Griekenland, Turkije, Bosnië, Roemenië, Bulgarije, Polen. Je kan er voor kiezen een buitenlandse hond een goed en nieuw leven te bieden.

Een hond uit het buitenland

In veel landen is een grote populatie straathonden ontstaan. Dit komt doordat veel mensen wanneer hun hond niet meer gewenst is, ze deze gewoon op straat zetten. Daar komt bij dat de honden niet worden gecastreerd of gesteriliseerd waardoor het aantal honden in hoge mate toeneemt.
Er komt ook veel mishandeling voor, bijvoorbeeld van de windhonden in Spanje, die aan het einde van een jachtseizoen niet meer gewenst zijn en gruwelijk mishandeld of gedood worden.

Veel honden zwerven rond, belanden in een asiel of in een dodingsstation (perrera). In deze laatste worden honden maximaal 10 dagen vastgehouden om de eventuele eigenaar de kans te geven de hond te halen of dat iemand anders de hond nog wil redden. De honden zitten in een perrera in afschuwelijke omstandigheden, krijgen niet of nauwelijks te eten en drinken en worden vaak op een genadeloze manier gedood.

Gelukkig zijn er mensen die hart hebben voor deze honden en zoveel mogelijk honden opvangen, verzorgen en ervoor zorgen dat ze klaar zijn voor adoptie.

Gezondheid van een hond uit het buitenland

Een buitenlandse hond is qua gezondheid niet anders dan honden uit Nederland. Er zijn echter wel een aantal ziektes die voorkomen die Middellandse Zee Ziekten (MZZ) worden genoemd, dit zijn Leishmania, Erlichia, Babesiose en hartworm.

Bij goede stichtingen worden alle honden eerst getest in het buitenland op MZZ. Echter een negatief geteste hond kan later toch besmet blijken, dit is dus geen garantie.

Het is heel belangrijk om je te verdiepen in de MZZ, te weten wat de symptomen zijn van de verschillende ziekten, zodat je meteen adequaat kan handelen. Het probleem is namelijk dat veel dierenartsen in Nederland hier niet goed van op de hoogte zijn en vaak wordt daardoor niet de juiste diagnose gesteld. Een snelle behandeling van MZZ is van levensbelang en bepaalde medicijnen bij een verkeerde diagnose kunnen juist schadelijk zijn bij MZZ.

Waarom zou je kiezen voor een buitenlandse hond?

Een hond uit het buitenland is niet anders dan elke andere hond. De redenen waarom iemand kiest voor een buitenlandse hond zijn vaak heel divers. Door betrokkenheid bij het dierenleed, een zwerfhond die wordt meegenomen na een vakantie, door verliefdheid op een bepaald ras (zoals bijvoorbeeld de Galgo of Podenco) of doordat iemand geraakt wordt door een hond die ze bij een stichting op de site zien staan.
Je hoort vaak dat mensen in verschillende asielen zijn wezen kijken en niet de hond konden vinden die ze graag wilden. Ze kijken rond op internet en komen dan op een website van een stichting terecht.

Hoe werkt adoptie via een stichting?

Wanneer je interesse hebt in een hond kan je dit aangeven via de mail of telefoon met de desbetreffende stichting.
Bij de meeste stichtingen krijg je eerst een huisbezoek om alles omtrent de adoptie van een hond door te nemen en te kijken of de gewenste hond in jullie situatie past.
Een hond kan al in een opvanggezin zitten in Nederland of nog in het buitenland. Wanneer je niet zeker bent van de hond of je hebt zelf al een andere hond die je eerst wilt laten kennismaken, kan je beter kiezen voor een hond in een opvanggezin. Je kan de hond dan eerst ontmoeten en kijken of het klikt met jou en met de eventuele andere hond(en).

Aandachtspunten

  • Wanneer een hond uit het buitenland komt, kan deze angstig of onzeker zijn. Het gebeurt met enige regelmaat dat een hond ontsnapt en vermist raakt. Zorg daarom voor een goed passend tuig (met naamplaatje) waar de hond niet uit kan ontsnappen. Neem voldoende voorzorgsmaatregelen om te voorkomen dat een hond kan ontsnappen in andere situaties, bijvoorbeeld vanuit de auto, huis of tuin.
  • Bedenk dat elke hond een verleden kan hebben die invloed heeft op hoe de hond zich gedraagt. Verwacht niet meteen teveel van de hond, geef hem alle tijd om te wennen, aan jou, het gezin en de hele nieuwe situatie. Een hond kan een paar dagen nodig hebben, een paar weken tot maanden. Er zijn honden die veel langer de tijd (een jaar tot jaren) nodig hebben om vertrouwen te krijgen, over het algemeen is dit wel bekend bij een hond voor de adoptie.
  • Wanneer u een windhond of windhondkruising heeft geadopteerd, moet u rekening houden met een sterk jachtinstinct. Niet al deze honden kunnen zomaar los lopen. Zorg dan voor een goed omheinde omgeving met geen mogelijkheid om te ontsnappen, wegen of ander gevaar in de buurt.

Denk je erover om een buitenlandse hond een nieuw leven te bieden en wil je meer informatie of heb je nog vragen? Er is een forum over buitenlandse honden, daar zijn heel veel liefhebbers die graag met je meedenken.
© 2011 - 2024 Emi1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De hond meenemen naar SpanjeWanneer je je hond wil meenemen op vakantie naar Spanje is er een aantal zaken waaraan je moet denken. In dit artikel wo…
Waar moet je op letten als je een podenco adopteert?Waar moet je op letten als je een podenco adopteert?De podenco krijgt anno 2017 steeds meer bekendheid. De meeste podenco’s die in Nederland leven zijn geadopteerd door een…
Vrijwilligerswerk: HondenopvangVrijwilligerswerk: HondenopvangBent u op zoek naar een dagbesteding welke u van thuis uit kunt doen? Misschien is hondenopvang dan iets voor u.

De Oudduitse herdershondDe Oudduitse herdershondDe Oudduitse herder lijkt zoals zijn naam al doet vermoeden op de Duitse herder. Dit artikel zal wat meer informatie gev…
Hoe leren honden?De meeste huishoudens met een hond kennen het wel, de deurbel gaat en de hond gaat blaffen. "Ik heb hem dit nooit aangel…
Bronnen en referenties
Emi1 (34 artikelen)
Gepubliceerd: 26-05-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.