Kweken met grasparkieten - De broed

Deze periode lijkt wel eindeloos te duren! Eindelijk zijn de eieren daar. Je hebt al veel werk achter de rug, en eigenlijk is het nog maar net begonnen. De vragen spoken door je hoofd. Zouden ze bevrucht zijn? Zijn ze gezond? Welke kleuren zullen ze hebben? Zullen ze allemaal uitkomen? Je kan, met andere woorden, niet wachten tot deze periode achter de rug is, en toch is dit een heel belangrijke periode, waar je nog veel kan doen om de kans op succes te vergroten.

In blijde verwachting

Alsof je bijna zelf in verwachting bent: daar liggen de eieren, en je bent trots en nieuwsgierig tegelijk. Toch is het belangrijk om de broedende parkieten nu zo veel mogelijk met rust te laten. Jouw rol tijdens deze periode is die van toezichthouder. Blijf op de achtergrond, hou een oogje in het zeil, maar bedwing je drang om de eieren vast te nemen en om de vijf minuten in het nestkastje te kijken of er niet nog een nieuw eitje bij ligt. Hou deze stelregel aan: kijk maximaal 2 maal per dag in het nestkastje, en geef je popje een teken als je eventjes gaat kijken. Klop bijvoorbeeld heel zachtjes en spreek haar naam uit. Dit creëert voorspelbaarheid en vertrouwen bij de pop. Eens de kuikens er zijn, zal je haar vertrouwen sterk nodig hebben!

Een gezonde omgeving
Houd de kooi proper. Normaalgezien zorgt de hen zélf voor het proper houden van het nest, maar het kan geen kwaad om elke dag eventjes te kijken of er geen uitwerpselen of dergelijke liggen. Infecties met bacteriën tijdens de broed en in de kuikensperiode kunnen dodelijk zijn, of leiden tot misvormingen of zieke kuikens.

Reinigen van de eieren

Als de eieren vuil worden, probeer dan héél voorzichtig het vuil eraf te halen, zodat bacteriën geen kans krijgen. Doe dit door het ei heel eventjes te weken in water met een temperatuur van 40-42°C. Let op, de temperatuur is cruciaal! Gebruik dan ook een thermometer om je er van te verzekeren dat het water niet te warm of te koud is. Gebruik dan een zacht sponsje om het ei proper te maken. Gebruik altijd plastieken wegwerphandschoenen als je de eieren aanraakt, weerom om bacteriën te voorkomen.

Voedsel

Voorzie voldoende vers voer en water, kalkblokjes en grit. Geef extra eivoer dat de hele dag door beschikbaar is. Eivoer bevat cruciale componenten voor zowel de broedende moeder als de kuikens in het ei. Denk eraan dat de gezondheid van de moeder bepalend is voor de gezondheid van de kuikens. Verder kan je je parkieten ook fruit en groenten aanbieden, zoals wortelen, stukjes appel of witloof, verse sla, stukjes peer, een banaan, enz... Kijk wat jouw parkieten lekker vinden, geef niet op als ze het eerst niet aanvaarden (parkieten zijn koppig, maar ook nieuwsgierig), en wissel af.

Noteer
Hou een logboek bij met de data en de volgorde waarin de eieren gelegd zijn. Je kan met een zacht potlood de eieren markeren, zodat je gemakkelijk kan bijhouden welke eieren in welke orde gelegd zijn, wat hun vermoedelijke uitbreekdatum is en wat daadwerkelijk uitkomt (en eventueel ook welke naam je hen geeft).

Bevruchte eieren

Zijn de eieren bevrucht?

Zijn de eieren die jouw parkietje gelegd heeft wel bevrucht? Dat is natuurlijk dé hamvraag. Om dit te bepalen heb je de legdatum van elk ei nodig. Tel daar minstens een week bij op (soms moet je langer geduld hebben). Trek ook hiervoor plastieken wegwerphandschoenen aan en neem elk eitje voorzicht vast tussen duim en wijsvinger. Hou het niet boven de grond, maar liefst hoogstens enkele centimeters boven de bodem van het nestkastje. Na wat oefening zal je dit zelfs kunnen met eieren die je laat liggen. Schijn nu met een zaklamp aan de zijkant van het ei dat je wil controleren. Een bevrucht ei zal initieel geel uitslaan met 1 donkergele plek, en algauw zie je rode lijnen lopen. Dit zijn aders die groeien, die er dan ook op wijzen dat er een bevruchting heeft plaatsgevonden. Een ouder bevrucht ei wordt ondoorzichtig: het ontwikkelende embryo! Enkel de uiterste doppen van het ei laten dan nog licht door. Op deze pagina zie je enkele afbeeldingen van hoe je dit moet doen.

Zit er nog leven in?

Regelmatig zal de hen eventjes uit het nest komen. Dit duurt meestal nooit lang. Ze gebruikt het om zich te ontlasten, haar vleugels te strekken en wat bij te eten. De haan voert haar wel, maar dit is op de langere termijn niet voldoende voor haar. Als je dus 1 of meerdere eieren koud aantreft, geef het niet zomaar op. Vaak zijn ze nog te redden. De hen weet perfect hoe lang ze weg kan blijven van haar eitjes. Dode eieren legt de hen zelf apart. Besluit dus nooit zomaar zelf dat een ei het niet overleefd heeft. Een dood ei is grauw, ziet er grijs uit en geeft, voor wie een heel goede neus heeft, een onaangename geur af.

Neem de eieren niet te vaak vast, en probeer ook niet te vaak in het nestkastje te kijken. Dit kan ertoe leiden dat de moeder gestresseerd raakt en de eieren verlaat of stuk pikt.

Als de hen het broeden blijkt opgegeven te hebben en niet terugkeert naar de eieren, valt de verantwoordelijkheid aan jou, als kweker. Zet de infraroodlamp op de eieren zodat deze warm (maar niet heet!) blijven en hou de condities zo constant mogelijk. Koop idealiter een broedmachine, waarin de eieren rustig gedraaid worden in een vochtige en warme omgeving om een natuurlijke broedsituatie te imiteren. Informeer op voorhand al naar de prijzen van zo'n machine, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan, moest het zover komen.

Het duurt tot 10 dagen na de eerste paring voor je het eerste ei kan zien liggen. Vanaf dan zal de hen elke andere dag een ei leggen. Dit is geen exact cijfer, soms kan ze al eens een dag overslagen, soms legt ze op 1 dag twee eitjes.

Heb je bevruchte eieren? Dan is het wachten op de eerste baby!

Lees verder

© 2011 - 2024 Allura, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kweken met grasparkietenKweken met grasparkietenHet houden van grasparkieten is een aangename hobby. Deze zeer sociale vogels zijn redelijk gemakkelijk te houden. Het k…
Een nestkast voor vogels maken: nestkast regelsOfficieel gaat het broedseizoen van de meeste vogels op 15 maart in. In februari zijn de dieren al bezig met de voorbere…
De grasparkiet - Algemene informatieDe grasparkiet - Algemene informatieGrasparkieten zijn vrolijke vogeltjes, die van oorsprong uit Australië komen. De dieren, die van nature groen zijn, leve…
Guppen kweken, tips en draagtijdGuppen kweken, tips en draagtijdGuppen zijn kleine kleurrijke visjes die als bekendste aquariumvis worden gehouden en zelfs in een vissenkom worden gehu…

Hondengedrag: plassenHondengedrag: plassenHonden plassen. Dat doen ze. Maar soms op een speciale manier: altijd bij dezelfde boom, of altijd over de plas van een…
Honden begrijpen en verstaanHonden begrijpen en verstaanHeeft u zich wel eens afgevraagd of er een betekenis zit achter het gapen van uw hond? Of het uitrekken als uw hond door…
Bronnen en referenties
  • http://www.budgerigars.co.uk
  • http://adorablebudgies.co.uk
  • http://www.talkbudgies.com
  • http://www.parkietenweb.nl
Reactie

Lenie, 17-01-2014
Heb een engelse parkiet en een grasparkiet De engelse parkiet is een vrouwtje en de grasparkiet het mannetje Ze zijn sinds kort aan het paren. Nu heeft ze al 4 eitjes gelegd daar de eerste 2 eitjes kapot zijn Er zijn nu nog 2 eitjes over kan het zijn dat het mannetje ze kapot heeft getrapt Reactie infoteur, 14-04-2014
Sorry voor het late antwoord, ik heb pas vandaag een verwittiging gekregen!

Wat vaker voorkomt is dat het vrouwtje het eitje met een nageltje prikt, waardoor het niet meer levensvatbaar is, en het dan opeet. Soms sterft een eitje ook al vroeg en ook dan eet ze het op, om te voorkomen dat de andere eitjes besmet worden. Heel soms eet het mannetje alle eitjes op, om zo te kunnen blijven paren, maar dat gebeurt zelden. Dan zou het systematisch gebeuren. Gebeurt het maar af en toe, dan is hij onschuldig. ;)

Allura (7 artikelen)
Gepubliceerd: 20-05-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.