Een hond aanschaffen: één hond of meerdere honden?

Een hond aanschaffen: één hond of meerdere honden? Eén hond in je gezin opnemen is op zich al heel erg leuk. Maar wat als je besluit om er een tweede bij te nemen? En waarom dan geen drie? Hoeveel honden kan je in feite in je gezin hebben? Bestaat er zoiets als té veel honden hebben? Naast de voordelen die er zijn bij het verwelkomen van meerdere honden in je gezin, neemt je leven een heel andere wending eens je 'het baasje' bent van een roedel.

Is meer beter?

Als je besluit om twee honden te nemen, moet je met een paar zaken rekening houden. Het beste wat je kan doen is een hond nemen die 'matched' met de hond die het eerst in het gezin was. Als ze ongeveer van dezelfde hoogte zijn en dezelfde fysieke conditie hebben, zullen ze kunnen ravotten met elkaar én zijn ze elkaars dagelijkse beweging. Dit betekent echter niet dat hierdoor de dagelijkse wandelingen kunnen worden overgeslagen. Als je op zoek gaat naar een tweede hond is het ook belangrijk dat de honden geen fysieke problemen hebben, en dat ze zichzelf dus niet extra kunnen bezeren bij het spelen. Want dat kan voor problemen zorgen. Ook het sociale aspect moet in acht genomen worden. Ze leren omgaan met een soortgenoot en leren elkaars lichaamstaal lezen,wat ze alleen maar ten goede kan komen als ze andere soortgenootjes tegen het lijf lopen.

Welke honden zijn geschikt voor elkaar?

Sommige honden zijn nu eenmaal niet geschikt voor elkaar. Dat merk je als hun onderlinge relatie stroef verloopt,
en als ze elkaar verwonden. Het beste datje als eigenaar dan kan doen, is de honden gescheiden houden. Als ze in een grotere roedel leven, met méér dan twee honden dus, kan je de roedel opdelen in kleinere deeltjes en de honden hierin apart onderbrengen. Maar zelfs als de honden geschikt zijn voor elkaar, zijn er nog een paar regels die je niet mag vergeten. Als het etenstijd is bijvoorbeeld. Het is belangrijk datje de honden apart te eten geeft. In plaats van af te wachten of het ooit tot een gevecht zal komen bij het voederen, is het beter van te voorkomen en ze dus gescheiden hun brokjes te geven.

Roedelmentaliteit

Als je twee honden samen zet, zullen ze zaken doen die ze alleen misschien nooit zouden doen. Zoals bijvoorbeeld samen jagen en zelfs een klein dier doden. Telkens je een nieuw lid in de roedel plaatst, versterkt dit de roedelmentaliteit. Samen staan we sterker, niet? Je zult ook merken dat alsje één of twee honden hebt die heel goed samenleven in huis met andere huisdieren en kinderen, ze misschien helemaal uit balans zullen geraken eens er een derde soortgenoot bij komt. Veel mensen vrager zich af of het beter is om twee honder van hetzelfde geslacht te houden of nel niet. Hier is zeker wat nuance mogelijk Er zijn genoeg huishoudens die twee reutjes of teefjes hebben en waar alles zeer goed verloopt. Maar in het algemeen is het aangeraden om een reutje en een teefje bij elkaar te zetten. Zeker als je besluit om later nog andere honden in huis te nemen. Met honden van hetzelfde geslacht kunnen er zich problemen voordoen, want in welke mate zijn de honden geschikt voor elkaar? Dit is iets wat je op voorhand moeilijk kan voorspellen. Het helpt wel om je eens grondig te verdiepen in het ras van de hond die je in gedachten hebt.

Tijd voor iedere hond

En dan is er nog de extra tijd die komt kijken bij het toevoegen van een nieuw harig lid bij je gezin. De tijd die je voordien reeds spendeerde aan je eerste hond, komt er nog eens in het dubbel bij. Want vergeet niet, elke hond heeft individuele aandacht nodig van zijn baasjes en gezinsleden, zonder dat de andere hond of honden in de buurt zijn. Denk maar aan de vachtverzorging, de training, medicatie, opruimen van de hondendrolletjes en nog veel meer. En we gaan dan nog niet eens dieper in op het financiële aspect van de zaak... Uit studie is ook gebleken dat een andere hond in het gezin de kans verhoogt op overgeven of een nachtelijk bezoekje aan de tuin. Mensen wiens honden in de slaapkamer slapen, hebben dan ook minder nachtrust.

Goed nadenken

Het neemt wat tijd in beslag opdat de hond zijn plekje vindt in de familie en voor de roedel om zich te stabiliseren. Daarom is het aangeraden om tenminste twee jaar tussen te laten bij het toevoegen van een nieuwe hond in het gezin. In die tijd kan je gedragsproblemen herkennen en aanpakken voordat de problemen zich naar een andere hond zullen overdragen. Want de opvoeding is ook erg belangrijk.. De roedel zal de nieuwe hond mee opvoeden, maar de belangrijkste taak ligt wel bij de baas. De hond moet namelijk naar jou luisteren en moet jou aanschouwen als de alfahond. Goede manieren en controle over je hond zijn essentieel. Soms willen mensen een nieuwe hond omwille van emotionele redenen. Daar is op zich
zeker niets mis mee, zolang het goed is voor de hond en voór,iedereen in de familie. Denk na over de redenen waarom je net een nieuwe hond wil en of jij en je gezin wel voor de hond kunnen zorgen en neem dan pas je beslissing.

Problemen in rang

Mensen zien vaak niet wie de leider van de hondenroedel is. Daarom is het belangrijk om de signalen van het alfadier te herkennen, want fouten maken tegen de rangorde van de honden onderling is niet aangeraden. Soms worden honden bevooroordeeld op basis van hun uiterlijk. De mooiste hond mag net iets meer als de anderen. Maar ook de hond die het eerste in het gezin was, de oudste dus, kan meer privileges krijgen van de baas. Omgekeerd zien we ook vaak, de jongste krijgt meer aandacht en de oudere wordt dus niet in zijn hogere rang erkend. Het is dus belangrijk om een onderscheid te maken tussen de verschillende honden. Honden hebben namelijk een heel duidelijke hiërarchie nodig. Gelijkheid in behandeling brengt alleen maar problemen met zich mee. Wil je dat je roedel gelukkig is? Behandel ze dan ook zoals ze elkaar onderling behandelen. Een gouden regel hierbij is dat je zo weinig mogelijk tussenkomt bij `discussies' tussen de honden onderling, indien de rang van nature uit is ontstaan, zonder menselijke tussenkomst dus. Wanneer een mens zich bemoeit, zal dit voor twijfel en onzekerheid zorgen. De honden zijn zelf in staat om hun onderlinge problemen zelf uit te klaren of uit te vechten. Maar op dit laatste bestaan wel twee uitzonderingen. Je mag twee honden van dezelfde roedel nooit laten uitvechten wanneer het om twee teefjes gaat die allebei loops of zwanger zijn. Zij vechten namelijk niet enkel voor de alfapositie maar ook voor het voorrecht om zwanger te mogen worden of zijn. De twee teven zullen vechten op leven en dood.

Hoe respecteer je de rangorde?

  • Geef eerst aandacht aan de ranghogere en dan pas aan de ranglagere
  • Geef eten in volgorde van hoog naar laag
  • Doe eerst de leiband an van de ranghogere
  • Geef de ranghogere veel meer privileges door hem/haar bijvoorbeeld een betere slaapplaats te geven
  • Indien de honden in de zetel mogen, mogen ze beide samen op de zetel. Als de ranghogere de zetel verlaat moet de ranglagere dit ook doen.
  • Indien er discussie is, heeft de ranghogere altijd gelijk
© 2010 - 2024 Guy1962, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips om uw hond beter te laten luisterenNederland behoort tot een van de hond-rijkste landen van Europa. Toch zijn er veel baasjes die niet goed weten hoe ze hu…
Hond niet naar het pension in de vakantieHond niet naar het pension in de vakantieElke hondeneigenaar krijgt er mee te maken wanneer je op vakantie gaat, gaat de hond mee? Vaak is dit niet het geval, en…
Een hond is geen mensDe neiging van mensen om een hond te behandelen alsof het ook een mens is, komt vaak voor, en zorgt voor veel problemen.…
Jaloers gedrag bij hondenJaloers gedrag bij hondenHonden kunnen jaloers gedrag gaan vertonen door bijvoorbeeld een verandering in de gezinssamenstelling. Er kan een huisd…

Konijnen: lichaamstaal en geluidenKonijnen: lichaamstaal en geluidenKonijnen hebben slecht ontwikkelde stembanden, waardoor ze niet beschikken over een duidelijk herkenbaar dierengeluid al…
Je puppy zindelijk maken: tips en truukjesJe puppy zindelijk maken: tips en truukjesJe hebt zo'n lief pupje mee naar huis genomen maar dan komt het moeilijkste deel: je moet hem opvoeden. Eén van de pijnp…
Bronnen en referenties
Guy1962 (193 artikelen)
Laatste update: 19-09-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.