Herpesvirus bij de kat

Herpesvirus bij de kat Het herpesvirus bij de kat komt erg veel voor, meer dan we ons vaak realiseren. En als we het al weten, dan weten we vaak niet hoe te handelen. Maar liefst zo’n 80% van alle katten is drager van het virus, daarmee niet gezegd dat iedere kat er ook last van heeft of waar het uiterlijk te zien is. Maar desondanks geen overbodige luxe om er iets meer vanaf te weten.

Wat is dit virus precies?

Katten zijn om te beginnen erg gevoelig voor dit virus, maar meer mensen dan we ons realiseren komen er mee in aanraking. Het is namelijk een van de veroorzakers van niesziekten. Dit tast de met name de bovenste ademhalingsorganen aan en is bij de meeste wel bekend.

Waar herken je het aan?

Voornamelijk de ademhalingsproblemen van de kat zullen snel opvallen en het niezen. Maar de ogen raken ook aangetast en kunnen erg gaan tranen. Het ooglid kan bovendien gaan ontsteken bij een zwangere kat kan het leiden tot een spontane abortus.

Als het niesziekte lijkt?

Wie Perzische katten heeft kan deze verschijnselen ogenschijnlijk ook bij zijn katten aantreffen, maar een van de belangrijkste kenmerken van de Perzische kat is de platte kop en dat wil zitten dat als de kat te plat is de neusholtes en traanbuis in het gedrag komt. Met de vochtige bolle ogen erbij kan het dan ook op enkele symptomen van niesziekte lijken. Het neusje van de pers af en toe laten spoelen – als deze er echt last van heeft – kan geen kwaad, maar heeft niets met niesziekte te maken.

Hoe loopt de kat het op?

Via het vocht wat de kat bijvoorbeeld uitniest (of andere vormen van uitscheidend vocht) kan een andere kat besmet raken. Dat wil nog niet zeggen dat het dier ook ziek wordt, maar door de besmetting kan de kat wel drager worden van het virus.
Zonder het te weten kan de kat dus drager zijn en enig moment vrij plotseling te kop op steken. Een gezonde kat hoeft in uiting nergens last van te hebben, maar kan het wel uitscheiden en daarmee andere katten in de nabije omgeving besmetten. Dit uitscheiden vindt dan voornamelijk plaats op momenten dat de kat stress heeft en aangezien een kat snel stress heeft (een ritje naar de dierenarts kan als stressvol zijn), verspreid de kat op deze wijze het virus. Als het nooit de kop opsteekt kan de kat er overigens ook oud mee worden.

Meerdere katten

De kans dat daar waar meerdere katten leven er ook meerdere het virus hebben is groter. Maar ook de dracht kan het virus oproepen en daarom zijn kittens ook zo besmettelijk. Minder weerstand, veel stress in die periode etc.

Wat doe je er tegen?

Vaccin

Er is een vaccin bij de dierenarts beschikbaar en belangrijk dat dit ook gegeven wordt. Dit neemt echter niet weg dat de kat dan nog steeds geen 100% immuun is. Maar de kans is wel beduidend kleiner gemaakt.

Voeding

Verder kan er iets aan de voeding gedaan worden. Het L-lysine (een aminozuur) kan een rol spelen in het controleaspect van het virus. Weghalen kan niet, maar met deze voeding is de kans wel groter dat het virus onder controle gehouden wordt. Enkele betere merken dierenvoer hebben dit in het assortiment. Val bij twijfel anders terug op je dierenarts, zij weten meestal ook wel welke producten hier een rol in kunnen spelen.

Tot slot

Nooit zomaar zelf aan de slag gaan als je denkt dat je dier iets heeft. Een bezoekje aan de dierenarts kan veel gedoe en ander kosten voorkomen.
© 2010 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Inentingen bij katten; welke en waarom?Inentingen bij katten; welke en waarom?Voor het inenten (vaccineren) van je huisdier kun je terecht bij de dierenarts, maar waarom is het eigenlijk zo belangri…
Niesziekte bij de kat: meer dan zomaar een verkoudheidNiesziekte bij de kat: meer dan zomaar een verkoudheidJe kat heeft een loopneus, natte oogjes en hij niest. Symptomen die in eerste instantie wellicht aan een onschuldige ver…
Kattenziektes en vaccinatiesKattenziektes en vaccinatiesEen kattenleven wordt bedreigd door diverse virusziekten. Tegen de meeste van deze ziekten is een beschermende vaccinati…
Kattenziekte: een levensbedreigende ziekte bij de katKattenziekte: een levensbedreigende ziekte bij de katJe kat is lusteloos, wil niet eten en heeft diarree. Symptomen die door tal van ziekten veroorzaakt kunnen worden en in…

Wat zijn broodfokkers?Wat zijn broodfokkers?Broodfokkers komen helaas nog steeds voor, sterker nog ze geven vaak aan erkend te zijn waardoor veel mensen ook denken…
Konijnen los in huis en in de tuinKonijnen los in huis en in de tuinKonijnen zijn energieke dieren die liever vrij in huis rondlopen, ook voor langere periodes. In principe is dat goed te…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eigen kat - Annastaal
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 13-08-2010
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.