De Bengaalse kat

De Bengaalse kat Een klein tijgertje lijkt het wel, zo'n bengaalse kat. Maar wat voor katten zijn het eigenlijk en wat valt er over het ras te vertellen?

De oorsprong

De Bengaalse kat is een kruising tussen de Aziatische luipaardkat (Felis Prionailurus Bengalensis) en een gedomesticeerde huiskat. In 1963 kruiste Jean Sugden in de Verenigde Staten voor de eerste keer een Aziatische luipaardkat met een huiskat, een American Shorthair poes. Zo zouden ze het uiterlijk van de Aziatische luipaardkat behouden maar wat meer gedomesticeerd worden door het bloed van de huiskat.

De poezenkittens uit dit nest waren vruchtbaar en werden teruggekruist met hun vader, de Aziatische luipaardkat. De kittens die hieruit ontstonden hadden vlekken, zoals we die nu van de Bengaal kennen. In de daarop volgende jaren werden er nieuwe bloedlijnen ingefokt om het ras uit te breiden en sterker te maken. Ook gebruikte fokkers andere gedomesticeerde katten zoals de Siamees, de Burmees en de Egyptische Mau. Nog steeds worden er nieuwe dekkaters gebruikt om het ras uit te breiden.

De TICA (The International Cat Association) registreerde in 1983 de eerste Bengaal. In 1999 volgde de FIFe. De C.F.A heeft dit nog steeds niet gedaan.

Uiterlijk

De Bengaal heeft een erg karakteristiek uiterlijk.

De vacht

Een Bengaal heeft een zachte, gladde, kortharige vacht. De kleur is geel/oranje. Een Bengaal is gekenmerkt door vlekken (tabby spotted), deze zijn bruin of zwart. Er zijn ook Bengalen met rozetten, dit is zeer geliefd, zeker als de buik zo licht mogelijk is. Rozetten zijn vlekken waarbij een bepaald deel een warmere kleur heeft dan de rest. Deze rozetten zijn weer in twee categorieën onder te verdelen, de Dougnetrozetten en Schaduwrozetten. Bij Dougnetrozetten zit de warmere kleur in het midden van de vlek en bij Schaduwrozetten aan de zijkant.

Dan is er ook nog de gemarmerde Bengaal (tabby marble). Deze katten hebben verticale strepen in plaats van vlekken,hoewel er op de buik kleine vlekjes zitten. Een kenmerk van het tabby patroon is dat er zich boven de ogen een zwarte 'M' aftekent. De meeste Bengalen hebben de zwart/bruine kleur, dit noemen we black tabby. Deze kleur is dominant. De ressisive kleur is wit, dit noemen we de sneeuwbengaal. De sneeuwbengaal heeft 3 stromingen: seal mink, seal sepia en seal linx.

De kop

In verhouding met de rest van het lichaam heeft de Bengaal een kleine kop. De kop is iets langer dan breed, met hoge uitstekende jukbeenderen. Als je de kop van voren ziet hebben ze een brede, volle snuit, met een grote brede neus met een licht holle welving. Ze hebben flinke en vooral sterke kaken. De snorhaarkussens zijn prominent aanwezig. De oren zijn tamelijk klein. De onderkant is vrij breed en loopt af, van boven zijn ze rond. Ze hebben geen pluimpjes zoals een linx. De oren zijn naar voren gericht. De ogen zijn amandelvormig, soms bijna rond, en groot. Ze staan ver uit elkaar en zijn iets schuingeplaatst. De ogen zijn zwart omlijnd. De ogen kunnen variëren van blauw, goud en groen en combinaties daarvan.

Het lichaam

De Bengaal heeft een erg gespierd lichaam. Het lichaam is vrij lang. Ze hebben 1 ruggenwervel meer dan andere katten. De staart is van gemiddelde lengte en heeft zwarte ringen. De punt loopt rond. De poten zijn van gemiddelde lengte. De achterpoten zijn wat langer dan de voorpoten. Hierdoor komt de Bengaal aan zijn karakteristieke 'stoere' loop. De poten zijn ook erg gespierd. De voeten zijn rond en groot en de voetzolen zijn zwart.

Karakter

De Bengaal is een intelligente, ontzettend nieuwsgierige, actieve kat. Ze zijn vriendelijk en kunnen over het algemeen goed met andere katten of honden. Ze zitten graag hoog en kunnen ontzettend ver springen. Ze zijn ontzettend lenig en speels. Ze houden van aandacht maar zijn daarentegen geen schootkatten. Ze komen niet rustig bij je liggen maar komen wel langs voor een kopje. Een Bengaal heeft veel ruimte nodig. Ze moeten kunnen rennen, daar houden ze van en dat doen ze dan ook veel. Als je een Bengaal in huis neemt kun je kijken of je hun leefruimte kunt vergroten door middel van krabpalen of planken aan de muur. Je zult ze hier een groot plezier mee doen. Ze kunnen hoog zitten en hun energie kwijt. Dit is belangrijk voor een Bengaal. Ze hebben ontzettend veel energie en blijven lang actief. Door hun nieuwsgierigheid willen ze overal bij zijn. In een volle tas met boodschappen springen, mee naar het toilet, met de neus in de koelkast. Bengalen houden, in tegenstelling tot andere rassen, van water. Ze drukken graag hun kop of poot onder de kraan of komen onder de douche zitten.

Verzorging

Ze zeggen wel eens dat een Bengaal weinig verzorging nodig heeft. Op een bepaalde manier is dat ook zo. Je hoeft ze, zoals bij langharige katten, niet te kammen. Ze houden zichzelf goed schoon. Ze kunnen niet zo goed alleen zijn, dat betekent dat de verzorging van een bengaal hem vooral gaat zitten in genoeg leefruimte creëren en ontzettend veel aandacht en liefde.
© 2010 - 2024 Lonaa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Basisgenetica vachtkleur bij bengalenBasisgenetica vachtkleur bij bengalenHoe krijg je met een marble bengaal toch spotted kittens? Hieronder volgt een zeer versimpelde uitleg wat betreft de vac…
Rasstandaard TICA BengaalRasstandaard TICA BengaalDe BengaalRasstandaard Tica 2001. Het doel van het fokken van de bengaal is een gedomesticeerde kat met het uiterlijk va…
Rasbeschrijving van de bengaalRasbeschrijving van de bengaalDit artikel bevat de verkorte versie van de algemene rasbeschrijving van de raskat de bengaal, overgenomen van mijn beng…
Een bengaal aanschaffenEen bengaal aanschaffenHet is een ontzettend mooie kat, de Bengaal. De laatste jaren zijn ze erg in trek. Helaas zien veel mensen een aantal di…

Minivarken als huisdierMinivarken als huisdierMinivarkens zijn, in tegenstelling tot wat veel fokkers zeggen, veel moeilijker te houden dan een hond of een kat. Denk…
Chocolade dodelijk voor hond!Chocolade dodelijk voor hond!Dat chocolade heerlijk is en er veel mensen dol op zijn is algemeen bekend. Maar wist je dat chocolade zeer gevaarlijk i…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Xaviera750, Pixabay
  • http://www.kattenplaza.nl/page/rasbengaal.php http://nl.wikipedia.org/wiki/Bengaal http://www.kattenencyclopedie.com/index.php?menuid=22&pageid=30
Lonaa (11 artikelen)
Laatste update: 09-01-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.