Voernijd of -agressie van het konijn

Voernijd of -agressie van het konijn Het komt regelmatig voor dat konijneneigenaren en hun kinderen hun konijn amper eten meer kunnen geven omdat het konijn gromt, krabt, bijt of aanvalt op het moment dat er handen in het hok komen. Het gevolg hiervan is vaak angst voor het konijn. Soms gaat het zelfs zo ver dat het konijn wordt herplaatst of geeuthanaseerd omdat hij of zij agressief is. In dit artikel wordt uitgelegd waarom konijnen dit gedrag vertonen en hoe je er het beste mee om kunt gaan.

Voerbakagressie of voernijd bij het konijn

Het verschijnsel dat konijnen aanvallen op het moment dat je voer in het hok of het bakje wilt doen heet voernijd of voerbaknijd. Het konijn komt dan al luid grommend of knorrend naar je toe gerend en zal mogelijk krabben en/of bijten. Iedereen die weleens flink gekrabt of gebeten is door een boos of agressief konijn weet dat dit behoorlijk pijnlijk kan zijn. Vaak ontstaat er dan angst voor het konijn.

Natuurlijk gedrag van konijnen in het wild

Dit aanvalsgedrag is goed te verklaren als je kijkt naar hoe een konijn in het wild leeft. Konijnen leven in holen en komen eigenlijk alleen maar boven de grond om te eten. Konijnen zijn prooidieren en daarom spenderen ze zo weinig tijd boven de grond. Soms is er volop eten en dan kan het konijn dicht bij zijn hol zitten voor zijn maaltijd. Dan kan hij de plantjes kiezen die hij lekker vindt. In schaarse tijden kan het zijn dat een konijn zich ver van zijn hol moet begeven voor zijn voedsel of dat er maar weinig is om te eten. Hierdoor neemt de stress en dus de mogelijke agressie van het konijn toe. In de natuur is het zo dat als een konijn een lekker jong, vers blaadje heeft gevonden hij deze rustig wil opknabbelen en geen andere konijnen in zijn buurt laat. Hij heeft dit lekkers gevonden en zal het volgens de wetten der natuur ook mogen verdedigen.

Natuurlijk gedrag bij tamme konijnen

Tamme, ook wel gedomesticeerde konijnen genoemd, hebben nog veel natuurlijk gedrag, oftewel gedrag die konijnen in het wild ook vertonen. De één wat meer dan de ander. Het verschilt soms ook per ras. Dit houdt in dat als hij iets lekkers krijgt, dit dan ook van hem is en van niemand anders. Hij wil in alle rust zijn voedsel opeten en zal iedereen die in de buurt komt verjagen. Volgens de wetten der natuur mag dit, maar volgens de wetten van de eigenaar natuurlijk niet. Het kan zijn dat het konijn bij zijn dagelijkse portie hooi niet agressief wordt, maar bijvoorbeeld wel bij een lekkere, sappige wortel. Sommige konijnen reageren ook agressief bij een leeg voerbakje.

Hoe om te gaan met de agressie van het konijn tijdens het voeren

Er zijn verschillende manieren en enkele tips om met dit ongewenste (probleem)gedrag om te gaan:
  • Laat aan je gedrag niet zien dat je bang bent. Zet het voerbakje vastberaden neer in het hok. Ga niet al twijfelend over wanneer je het voerbakje neer kunt zetten half boven het konijnenhok hangen.
  • Voor een konijn is alles wat van boven komt bedreigend. Een konijn kun je het best van de zijkant benaderen, misschien wordt de agressie wat minder als je het voer via de zijkant aanlevert.
  • Wat vaak helpt is om het bakje steeds op een andere plek neer te zetten. Zo wordt voor het konijn onvoorspelbaar waar hij zijn voer gaat krijgen.
  • Het gedrag kan ook vermeden worden door het konijn onverwachts te voeren of als hij het niet ziet. Je kunt iets te eten neerzetten als hij in zijn nachthok zit of als hij ergens buiten de kooi zijn benen aan het strekken is.
  • Laat het konijn grassprietjes of hooi uit je vingers knabbelen door het gaas of de tralies heen. Dit is vooral een tip voor kinderen, dan kunnen ze hem toch nog voeren, alleen op een andere manier.
  • Je kunt proberen of castratie of sterilisatie werkt. Alles over castratie en sterilisatie bij het konijn. In veel gevallen neemt hierdoor de agressie af. Veel gedrag is hormonaal aangestuurd. Zo zal een vrouwtje dat jongen heeft of schijnzwanger is sneller aanvallen.
  • Ga in geen geval terugvechten om het konijn te laten zien dat jij de baas bent. Hierdoor zal het konijn zijn of haar vertrouwen in jou kwijtraken en de agressie neemt dan alleen maar toe. In zijn of haar ogen doet hij immers niks verkeerd.
  • Er bestaan konijnen gedragstherapeuten (bv Tinley) die je kunnen begeleiden bij dit probleem.
  • Als je echt alles hebt geprobeerd en niks helpt, dan zou ik zeggen: Trek dikke handschoenen aan of plaats een plaat tussen het konijn en het bakje en zet dan je voer neer. Echter, deze oplossingen kunnen weer agressie opwekken, dus is het niet de eerste keuze als je wilt proberen je konijn te socialiseren op jou en het voer.
  • Nog een tip: Soms is het verstandig dekking te zoeken omdat rammen (mannetjeskonijnen) nogal eens willen sproeien door agressie. Deze straal urine mist bijna nooit zijn doel!
© 2010 - 2024 Natuurlijk, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Konijnenziekte: GasKonijnenziekte: GasKonijnen hebben een erg gevoelig maag en darmstelsel. Wanneer je konijn erg rusteloos is, steeds een andere plek in zijn…
Hoe maak je een konijn zindelijk?Hoe maak je een konijn zindelijk?Het ene konijn is vanaf de eerste dag meteen zindelijk en doet zijn/haar behoeften altijd op dezelfde plek. Bij het ande…
De taal van het konijnElk dier heeft zo z'n eigen taal en het konijn is hier geen uitzondering op. Hieronder de beschrijving met wat konijnen…
Waarom bijten konijnen?Waarom bijten konijnen?Bijten hoort bij het natuurlijke gedrag van konijnen. Ze gebruiken het om zichzelf of hun territorium te verdedigen. Het…

Oorontsteking bij hondenOorontsteking is een probleem dat helaas redelijk vaak voor komt bij honden. Alle honden kunnen oorontsteking krijgen, m…
Verzorging vacht van de langharige katVerzorging vacht van de langharige katEr zijn verschillende raskatten die een halflange of lange vacht hebben. De pers is een van de meest bekende met de plat…
Bronnen en referenties
  • Konijnen en cavia gedragsdag Tinley
  • Boek "Why does my rabbit" van Anne McBride
  • Kennis en ervaring uit de dierenartsenpraktijk
Natuurlijk (19 artikelen)
Laatste update: 10-12-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.