Tamme konijnen de winter door helpen

Tamme konijnen de winter door helpen Veel huisdieren die buiten worden gehouden hebben het moeilijk in de koude wintermaanden. Konijnen zijn hier geen uitzondering op. Maar hoe houd je een konijn gezond in de koude winter? En kan het konijn wel de hele winter buiten blijven? Hier een aantal tips en richtlijnen om konijnen – en cavia’s, fretten en andere dieren die buiten zitten – de winter door te helpen.

Buiten blijven?

Konijnen leven ook in het wild in Nederland. In theorie zouden ze dus altijd buiten kunnen blijven. Toch zijn er verschillen tussen tamme en wilde konijnen, tamme konijnen zijn vaak iets minder sterk dan wilde konijnen. Verder gaan ook veel wilde konijnen dood in de winter, wat we bij onze huisdieren liever niet willen. Over het algemeen kan een konijn buiten tot ongeveer vijftien graden onder nul. Dit kan alleen als het konijn een geschikt, warm hok heeft.

Het konijnenhok

Om het konijn in de winter gezond te houden, is het van belang dat hij in een goed hok zit. Dit hok kan het beste op poten staan, direct bij de grond wordt het al snel te koud voor het konijn. Verder moet het hok goed geïsoleerd zijn. De wanden moeten dik zijn, en er mogen geen grote openingen in het hok zijn. Er moet nog wel voldoende lucht naar binnen komen, en de opening kan ook prima groot genoeg zijn om het konijn door te laten. Het mag echter niet tochten en sneeuw en regen mogen niet naar binnen komen. Verder is het aanbrengen van extra isolatie aan te raden. Dit kan een deken zijn, of bubbeltjesplastic, of ander materiaal. Een goede natuurlijke isolator is sneeuw. Als het net gesneeuwd heeft, haal dit dan niet van het hok af, het zorgt voor meer warmte.

Veel stro en zaagsel

Om het konijn warm te houden, is het ook aan te raden extra stro en zaagsel te geven. Hier kan het konijn in wegkruipen als het te koud wordt.

Voedsel en water

Koud weer kost extra energie voor een konijn. Hij moet voldoende eten, zorg er voor dat hij dit tot zijn beschikking heeft. Als het koud is, geeft het konijn dan hetzelfde voedsel als hij altijd krijgt. Ander voer accepteert een konijn niet altijd. Het kan zijn dat hij weigert te eten en te weinig voedsel binnen krijgt. Zorg verder dat het konijn extra groente en fruit krijgt. Als het vriest, haal dit dan wel na een paar uur weg. Het konijn eet ook bevroren groenten en fruit, maar dit is niet goed voor hem. Ook het water kan als het vriest problemen opleveren. Tips om het water vloeibaar te houden zijn hier te vinden.

Naar binnen

Soms kan het zijn dat het konijn naar binnen moet. Dit kan komen doordat het konijn ziek is, of verzwakt en wat moet aansterken. Als het niet strikt noodzakelijk is, kun je een buitenkonijn het beste buiten laten. Mocht hij echt naar binnen moeten, zet hem dan niet in de buurt van de verwarming. Zoek in plaats daarvan een koele plek in huis. Als het konijn eenmaal binnen is geweest, kan hij de rest van de winter niet naar buiten. Pas als het temperatuursverschil tussen binnen en buiten nog maar een paar graden zijn (ook bij koude nachten!) kan het konijn weer terug naar buiten.
© 2009 - 2024 Info_lisa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Konijnenhok kopen, tipsAls je een konijnenhok gaat kopen dan is het verstandig om op een aantal punten te letten. Er zijn speciale konijnenhokk…
Het verzorgen van een konijnHet verzorgen van een konijnHet is belangrijk om je konijn goed te verzorgen. Maar hoe kun je je konijn het beste verzorgen? Wat voor hok kun je je…
Konijnenziekte: GasKonijnenziekte: GasKonijnen hebben een erg gevoelig maag en darmstelsel. Wanneer je konijn erg rusteloos is, steeds een andere plek in zijn…
Hoe verzorg ik een konijnKonijnen behoren tot de groep van populaire huisdieren. Weet u bijvoorbeeld dat u een konijn gewoon zindelijk kunt maken…

Afscheid van een kat vanuit het ziekteprocesAfscheid van een kat vanuit het ziekteprocesHoe moeilijk is het om van een dier afscheid te moeten nemen vanuit een ziekteproces. Een dier wat jaren bij je is gewee…
De (laparoscopische) sterilisatie bij de teefDe (laparoscopische) sterilisatie bij de teefDe laparoscopische sterilisatie bij honden is een vrij nieuwe methode om uw teef te laten steriliseren. In dit artikel w…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Skeeze, Pixabay
Reacties

G. Versteeg, 28-01-2013
Gisteren ging onze franse hangoor van 12 maanden oud plotseling dood. Hij was 's ochtends lusteloos, slap en had een uur later wat stuiptrekkingen en lag dood. Wij snappen niet hoe het kan. Hij stond buiten, maar 2 weken geleden hebben we hem in de schuur (zonder verwarming) gezet omdat het heel hard waaide en hij naar ons idee teveel op de wind/tocht stond. Hij heeft 2 dagen geleden een worteltje gegeten. En 1, 5 wk geleden waren zijn brokken op en kocht ik op de valreep om 18.00 een totaalbrok van een ander merk dan normaal (wel van een dierenspeciaalzaak). Hij vond deze brok duidelijk minder lekker en dook er niet op af zoals hij normaal wel deed. Twee dagen later kocht ik weer zijn bekende totaalbrok en heb beide soorten gemengd. Heeft u enig idee of (een van deze) zaken hebben kunnen leiden tot de dood van ons konijn? Reactie infoteur, 29-01-2013
Al die factoren kunnen meespelen. Verplaatsing kan extra stress opleveren, zeker als het konijn al iets onder de leden had kan dat problemen opleveren. Verder staan konijnen bekend als zeer kieskeurige eters. Als ze iets niet kennen, eten ze dat niet. Zeker een konijn van een jaar oud probeert niet makkelijk een nieuw type brok. Echter, als hij weer oude brok kreeg heeft hij waarschijnlijk gewoon weer gegeten.

Stond het konijn al langer buiten (sinds de zomer)? Als het konijn een maand of minder buiten stond kan dat ook meegespeeld hebben. In dat geval kon hij nog niet goed wennen aan de temperatuur.

De schuur kan een oorzaak zijn, als daar toegang was tot giftige stoffen. Kon hij ergens aan knagen? Stonden er verfblikken of staat de schuur tegen de keuken aan (verfdampen en antiaanbaklagen kunnen giftig zijn)? Was het er tochtig?

Konijnen kunnen erg goed verbergen dat ze ziek zijn. Zeker als het konijn buiten zit, of in een schuur, dan valt het niemand op als hij een paar uur meer of minder slaapt. Ik vermoed dat het konijn een ziekte heeft gehad en dat de koude omstandigheden hem de das om hebben gedaan. Vaak is daar niets aan te doen.

Sterkte met het verlies van uw konijn.

W. Raijmakers, 04-12-2012
Wij hebben een konijn dat ondanks dat het naar binnen in het hok kan gaan, toch buiten blijft zitten. Moeten we het konijn "verplicht" in het hok plaatsen, of wachten tot het konijn zelf naar zijn/haar hok gaat? Reactie infoteur, 06-12-2012
Ik zou niet aanraden het konijn verplicht in het hok te plaatsen, zeker niet zolang het geen extreem weer is (kouder dan ongeveer -10 graden). Als je het konijn niet mee een verwarmde kamer in neemt, heeft hij een wintervacht waarmee hij het niet snel koud heeft. Let overigens op dat de temperatuur tegen het huis aan een stuk warmer is als verder weg van de bebouwing. Staat het hok tegen een verwarmde ruimte aangebouwd, dan mag je gerust een paar graden bij de weersverwachting optellen.

Let wel goed op dat het konijn nog in staat is het hok in te gaan. Als het een ouder konijn is en het binnenhok verhoogd is, kan het zijn dat het konijn spontaan niet meer naar binnen kan. Zorg in dit geval voor een opstapje (een plank of een hoop aarde kan goed werken, stenen kunnen ook functioneren).

Verder is het wel belangrijk dat het konijn droog blijft. Je kunt bijvoorbeeld het hok van boven af bedekken, zodat hij niet ondersneeuwt. Zorg verder dat er geen tocht het hok in kan, dat is slechter voor konijnen dan kou. Realiseer je verder dat het binnenhok voor het konijn behoorlijk saai is, zeker als hij alleen zit. Buiten gebeurt er nog wat om hem heen.
Ik raad wel aan om in elk geval het voer in het binnenhok te geven, zodat hij die plek gaat waarderen.

Als het konijn gewend is om door de tuin te lopen, geef hem dan zeker de kans dit te doen. Veel konijnen vinden sneeuw leuk.

Zeker jonge konijnen willen nog wel eens te enthousiast zijn. Zorg dat hij ’s avonds droog is, ook als hij in de sneeuw heeft gespeeld.


Dus kortom, niet verplicht in het hok plaatsen, maar je kunt wel wat andere maatregelen nemen.

Sara, 21-12-2009
Ik snap het niet zo goed want sneeuw is toch koud en moet je het toch weghalen? Reactie infoteur, 21-12-2009
Sneeuw in de ren of in het hok is inderdaad koud, maar sneeuw op het hok isoleert. Denk maar aan het bouwen van een iglo. Daarbinnen is het warmer dan erbuiten, niet alleen doordat je de wind niet voelt, maar ook doordat de dikke laag sneeuw de warmte die binnen zit (van bijvoorbeeld de lichaamswarmte van het konijn) beter vast houdt dan de lucht.

Info_lisa (253 artikelen)
Gepubliceerd: 20-12-2009
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.