Het fixeren van knaagdieren, konijnen en fretten

Soms is het nodig je dier te fixeren, in een dwanggreep te houden, om bijvoorbeeld medicatie toe te dienen of om het dier te onderzoeken. In dit artikel worden manieren van fixeren uitgelegd voor verschillende soorten knaagdieren, konijnen en fretten.

Algemeen

Het toedienen van medicatie bij knaagdieren gebeurt meestal via het drinkwater of door de dierenarts via een injectie. Grote knaagdieren krijgen soms wel pillen voorgeschreven. Bij het geven van een pil druk je met duim en wijsvinger de wangen van het dier iets naar binnen, hierdoor opent het dier de mond. Druk nu het pilletje zover mogelijk in de keelholte en wrijf met de hand over het strottenhoofd van het dier om het slikken te stimuleren.

Het fixeren van muizen, ratten en gerbils

Een muis, rat of gerbil kan het beste opgepakt worden bij de basis van de staart. Pak het dier nooit bij het uiteinde van de staart. De staart van een rat, muis of gerbil kan afstropen, waardoor het dier ontsnapt en een halve staart kan overhouden. Zet de muis vervolgens op je hand of op een ruwe ondergrond, zoals op een handdoek. Het dier zal zich schrap zetten. Fixeer door het dier met wijsvinger en duim in het nekvel te pakken. Met dezelfde hand kun je de staart tussen ringvinger en pink pakken. Draai nu je hand om; het dier ligt nu op zijn rug. Gebruik deze manier van vastpakken alleen wanneer strikt nodig. Dus in het geval van toedienen van medicatie of om het dier te onderzoeken. Het dier zal tegenstribbelen en op den duur minder tam worden als je te vaak op deze wijze beetpakt.

Hamsters

Hamsters zijn over het algemeen tam en kunnen gemakkelijk met twee handen opgeschept worden. Als het om een agressieve hamster gaat, pak het dan in het nekvel beet.

Chinchilla's

Een chinchilla kun je het beste bij de staartbasis beetpakken. Zet hem op je handpalm. Pak een chinchilla nooit aan zijn lijf vast. Chinchilla's hebben een vluchtmechanisme, waarbij ze hun haren los kunnen laten. Het kan dus zijn dat de chinchilla vlucht terwijl jij een handje vol haar vast hebt.

Konijnen

Bij konijnen is het belangrijk vooral het achterlijf goed beet te pakken. Konijnen hebben sterk ontwikkelde achterpoten waardoor zij met veel kracht kunnen tegenstribbelen. Pak het konijn met 1 hand in het nekvel. De andere hand breng je via de zijkant onder de achterpoten. In 1 beweging til je het konijn nu op met de kop van het konijn tussen je arm en je lichaam. Druk het konijn dicht tegen je aan.

Als het om een dwergkonijn gaat kun je ervoor kiezen een hand tussen de voorpoten te brengen en hier de borst te ondersteunen. met de andere hand ondersteun je het achterlijf.

Leg het konijn op een tafel en druk het met je handen plat tegen de tafel aan, met 1 hand in de nek en de andere op de kont.

Gebruik deze manier van vastpakken alleen wanneer strikt nodig. Dus in het geval van toedienen van medicatie of om het dier te onderzoeken. Het dier zal tegenstribbelen en op den duur misschien minder tam worden als je te vaak op deze wijze beetpakt.

Fretten

Omvat bij de fret de nek met wijsvinger en duim. De andere hand ondersteunt het achterlijf. Bij agressieve fretten is het beter om leren handschoenen te gebruiken. Een fret die bijt laat niet meer los. Mocht dit gebeuren houdt het dier dan onder stromend water.
© 2007 - 2024 Cookiehappy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gerbils; beschrijving van soortenIn de wereld bestaan er ongeveer 90 soorten woestijnratten. Alleen de mongoolse gerbil is al langere tijd gedomesticeerd…
De Negev gerbilDe mongoolse gerbil groeit op het moment uit tot 1 van de populairste knaagdieren/huisdieren van Nederland en omstreken.…
De aanschaf van een gerbilDe aanschaf van een gerbilDe gerbil is een leuk, vrolijk en nieuwsgierig beestje. Als je er eenmaal een gezien hebt, dan wil je er vast een paar h…
Een gerbil als huisdierEen gerbil als huisdierGerbils zijn erg favoriete knaagdieren in Nederland. Maar wat houdt het in om een gerbil als huisdier te hebben?

De chihuahua: kleiner dan klein, maar wel moedigDe chihuahua: kleiner dan klein, maar wel moedigHet kleinste hondenras dat er op dit moment bestaat is de chihuahua. Wat is de geschiedenis van dit ras? Wat zijn haar a…
Hydrotherapie bij dierenOok voor dieren bestaat er hydrotherapie. Deze wordt voornamelijk toegepast bij honden en paarden. Het is geen weinig vo…
Cookiehappy (53 artikelen)
Gepubliceerd: 13-05-2007
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.