Als je kind een cavia of hamster wil

Als je kind een cavia of hamster wil De meeste kinderen houden van dieren en willen er op zeker moment zelf ook een. Dat kinderen kennis maken met dieren is natuurlijk een goed idee, het hoort bij de opvoeding een kind respect voor de natuur mee te geven. Of het daarvoor per se een huisdier moet hebben is de vraag; het antwoord is afhankelijk van een aantal zaken die de ouders uiteindelijk zullen moeten beslissen. Wat doe je als je kind graag een cavia of hamster wil? Foto: borstelcavia

Mag ik een huisdier?

Als ouder krijg je meestal een keer deze vraag van je kind, vaak ergens vanaf het moment dat het naar de kleutergroep gaat. Hij of zij ziet het bij vriendjes, op de kinderboerderij en wil zelf ook zo'n schattig beestje om mee te spelen. Heb je een huishouden waarin huisdieren al aanwezig zijn dan is de vraag misschien niet zo dringend, maar voor kinderen die niet gewend zijn aan een dier thuis kan het een grote wens zijn. En natuurlijk heeft iedereen die ze kennen een poes, hond of knaagdier thuis.

Geef je je kind een huisdier, ja of nee?

In meer dan de helft van de huishoudens is een huisdier aanwezig. Uit opvoedkundig oogpunt lijkt het een goede zet om je kind zijn zin te geven: het kind moet voor het dier zorgen, wat het verantwoordelijkheidsgevoel kan bijbrengen en het kan altijd zijn emoties bij het dier kwijt als het even tegenzit. Bovendien is aangetoond dat het aaien van dieren stressverlagend werkt, wat ook voor kinderen uiteraard een goede zaak is. En natuurlijk kan het kind aan een huisdier gewoon veel plezier beleven.

Als je zelf van dieren houdt zal het voor je kind niet zo moeilijk zijn om jou over te halen om zijn liefste wens in vervulling te laten gaan. Tenslotte vind je het zelf ook leuk! Maar ben je niet zo gecharmeerd van het idee van een dier in huis of heb je helemaal niets met dieren dan is het moeilijker om een beslissing te nemen waar iedereen blij mee is. Er bestaat natuurlijk een kans dat je het je kind gewoon weigert, je zoon of dochter heeft dan pech gehad. Wil je je kind toch tegemoet komen, dan lijkt het voor de hand te liggen een dier te kiezen dat niet 'teveel aanwezig' is.

Geen hond of kat, wat dan wel?

Je kind een hond of kat geven kan iets teveel van het goede zijn als je er nog niet helemaal zeker bent of het een goede beslissing is om je kind zijn zin te geven en een huisdier aan te schaffen. Tenslotte loopt een hond of kat de hele dag over de vloer, kan verharen en rommel geven. Daar komt nog bij dat een hond meermalen per dag uitgelaten moet worden, en een hoop geld kost, bijvoorbeeld voor voeding en de dierenarts. Bovendien moet die leuke pup wel op cursus, anders is hij later niet te hanteren. Jonge katten en honden kunnen daarbij een waar slagveld maken van je interieur. Het kan natuurlijk wel gezellig zijn, zo'n lief hondje of schattig jong katje, maar als je het toch liever iets eenvoudiger en kleiner wil houden, lijkt de keus al snel op een knaagdier te vallen, bijvoorbeeld op een hamster of een cavia.

De hamster: niet geschikt voor kleine kinderen

Hamsters zijn die leuke wollige knaagdiertjes die hun wangzakken volstouwen met stukken voedsel. Ze zijn er in verschillende soorten, maten en kleuren. Door hun aaibare uiterlijk en hun grootte (past precies tussen twee kinderhanden) lijken ze geschikt als huisdier voor jonge kinderen. Ze zijn te koop in de dierenwinkel en zitten daar in glazen bakken te kijk en als het ware klaar om bij een impuls-aankoop aangeschaft te worden. Wat helemaal geen goed idee is.

Hamsters zijn niet geschikt als huisdier voor (kleine) kinderen. Het zijn nachtdieren, dat betekent dat ze overdag slapen en pas actief worden als je kind naar bed gaat. Het kind heeft er overdag dus geen gezellig huisdier aan. En als een hamster in zijn slaap wordt gestoord reageert hij heel chagrijnig en gaat bijten. Dat is niet alleen zielig voor het diertje maar ook voor je kind. Een hamster is klein, heel beweeglijk en daardoor moeilijk te hanteren in jonge handen. Als hij vervolgens op de grond valt is de kans groot dat hij het niet overleeft. Mocht je er toch voor kiezen om je kind een hamster te geven, bedenk dan dat je kind er alleen onder goede begeleiding mee om kan gaan. Heb je er geen zin in om je daar intensief mee te bemoeien, dan moet je er zeker niet aan beginnen.
Syrische hamster / Bron: Dennis Blöte, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Syrische hamster / Bron: Dennis Blöte, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
Als je toch hebt besloten om je kind een hamster te geven, is een Syrische hamster ofwel goudhamster, het meest geschikt. Door zijn iets grotere formaat is hij beter hanteerbaar dan andere soorten en hij heeft een rustig karakter. Bovendien is deze soort vrij makkelijk tam te krijgen. De Syrische hamster accepteert echter geen soortgenoten, dus zul je hem in zijn eentje moeten laten om een drama te voorkomen.

De cavia: wel geschikt, maar kwetsbaar

Cavia's zijn groter dan hamsters en doen overdag alleen kleine dutjes. Het zijn dieren met een vriendelijk karakter en daardoor meer geschikt als huisdier voor je kind. Maar zoals voor elk huisdier geldt: weet wat je in huis haalt. Cavia's zijn om te beginnen groepsdieren, dus als je met deze dieren begaan bent, zul je er meteen twee moeten aanschaffen. Dan wel van hetzelfde geslacht, wil je niet binnen de kortste keren met een nest opgescheept worden. Een cavia in zijn eentje verkommert en dat is zielig.

Cavia's lijken door hun lichaamsbouw nogal robuust maar zijn in feite erg kwetsbaar. Ook deze dieren moeten met zorg vastgehouden worden en je kind heeft daar begeleiding bij nodig: als ze op de grond vallen kunnen ze makkelijk een beentje breken, juist omdat ze nogal plomp gebouwd zijn. Deze dieren kunnen zelf geen vitamine C aanmaken, dat betekent dat ze elke dag vers groenvoer nodig hebben naast droogvoer en hooi. Dat vereist extra aandacht bij het eten geven. Ze hebben een ruime kooi nodig, een klein aquarium is echt geen goede behuizing voor een paar cavia's.

Tips vooraf

Als je overweegt een cavia of hamster aanschaffen voor je kind houd dan rekening met het volgende:

  • Je blijft als ouder eindverantwoordelijk, hoe goed je je kind ook begeleidt bij de verzorging van het dier; je moet de verzorging overnemen als je kind dit om een of andere reden even niet zelf kan doen.
  • Een kind kan niet overzien wat het inhoudt om een levend wezen jarenlang goed te verzorgen. Houd er rekening mee dat je kind het dier op een gegeven moment misschien zat is; je zal bereid moeten zijn de verzorging helemaal over te nemen.
  • Het schoonmaken van de kooi is een karweitje dat wekelijks terugkomt
  • Er zijn kosten aan verbonden die terugkomen na de aanschafkosten zoals voor voer en eventueel de dierenarts
  • Als jullie op vakantie gaan zal iemand anders de cavia's of hamster moeten verzorgen
  • Zorg dat je, voor je daadwerkelijk tot aanschaf overgaat, goed geïnformeerd bent: koop een boekje of zoek informatie op internet.

Tot slot

Op de site van Animalfreedom is veel informatie te vinden over huisdieren en kinderen, waarbij ook kritische vragen gesteld worden, zoals:
'Een huisdier kan leuk zijn voor het kind, maar is het kind ook altijd leuk voor het dier?'
© 2009 - 2024 Lexia, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tussendoortjes voor konijnen, hamsters en cavia'sTussendoortjes voor konijnen, hamsters en cavia'sDe volgende recepten zijn geschikt voor alle soorten knaagdieren zoals konijnen, hamsters en cavia’s. Je kan ze als maal…
Hoe krijg ik mijn dwerghamster tam?Uw kind heeft een dwerghamster gekregen. Er is een kooi gekocht, de benodigheden zijn er dus: knuffelen maar! Helaas bli…
Kinderen en huisdierenKinderen en huisdierenHuisdieren zijn erg populair en in de meeste huishoudens is er wel een te vinden. Honden, katten, konijnen, muizen en ze…
Een hamster als huisdier: verzorging en onderhoudHamsters zijn kleine knaagdieren die populair zijn als huisdier. Het zijn kleine, sociale en gezellige beestjes die wein…

Tandsteen bij kattenTandsteen bij kattenEen van de meestvoorkomende bekproblemen bij een kat is tandsteen. Tandsteen is goed te behandelen bij de dierenarts, mi…
De wintervacht van de langharige katDe wintervacht van de langharige katEr zijn meer lang- of middenlang harige katten maar de bekendste langharige kat is de pers. In een ver verleden afkomsti…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Gerbil's daughter, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • http://www.degrotecavia.nl/fabeltjes.html#fabelzes
  • http://www.dierennieuws.nl/knaagdieren/di04025a.htm
  • http://www.animalfreedom.org/paginas/opinie/huisdier.html
  • http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Guinea_pig-Meerschweinchen.jpg
  • http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mesocricetus_auratus_-pet_hamster-8a.jpg
  • Afbeelding bron 1: Dennis Blöte, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
Lexia (181 artikelen)
Laatste update: 28-07-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.