Agility (behendigheids) wedstrijden

Agility word ook wel behendigheidsport genoemd. Dit is een hondensport die steeds populairder word in Nederland. Tegenwoordig worden er bijna elk weekend agility wedstrijden georganiseerd. Om te weten te komen hoe u mee kunt doen aan een agilitywedstrijd en hoe alles in zijn werking gaat kunt u dit artikel lezen.

Aanvragen van een startlicensie

Als u bij een erkende club traint kun u via de club een startlicentie aanvragen (een bewijs waarmee u mag starten). Het inschrijven voor wedstrijden kunt tegenwoordig vaak doen via de computer doen. Het inschrijven moet 8 weken voor de wedstrijd gebeuren. Er zitten wel kosten aan het inschrijven, maar deze verschillen per wedstrijd. Via uw startlicentie word bijgehouden in welke klasse u mag starten.

De verschillende klasse en puntentelling

Er zijn bij Agility verschillende klasse: de A, B1, B2, C en een veteranen klasse. U begint in de klasse A, in deze wedstrijd moet u drie ‘u-tjes’ (u staat voor uitmuntend) halen. Bij de wedstrijd is er altijd een keurmeester aanwezig, hij loopt mee en steekt zijn hand op als er één fout word gemaakt. Aan de zijkant van het veld staat iemand die alles noteert waardoor de fout meestal direct te zien is op een digitaal scherm aan de zijlijn.

De puntentelling werkt als volgt, als u eerste bent krijgt u 80 punten, per fout krijgt u 5 punten aftrek. Bij tijdsoverschrijding krijgt u 1 punt aftrek per seconde. Bij 3 weigeringen of een hindernis nemen die nog niet aan de beurt is word u gediskwalificeerd. U haalt pas een ‘u-tje’ als u 0 tot 5 strafpunten heeft behaald. Als u dus 3 keer zo goed als foutloos heeft gelopen in de A klasse gaat u door naar de B1.

Hier begint het pas echt met tellen en kunt u via internet zien op welke plek u staat. Er worden 12 officiële wedstrijden gehouden in één jaar. Elke wedstrijd is het dus de bedoeling zoveel mogelijk punten te behouden. Aan het einde van het jaar ziet u of u echt vooruit of achteruit bent gegaan. De nummers 1 t/m 10 mogen van de B1 direct door naar de C. De nummers 10 t/m 40 mogen door naar de B2.

Als u zo goed bent dat u 3 x 1e of 2e bent geworden promoveert u en mag u eerder naar een hogere klasse. Als u hoger eindigt dan nummer 66 dan degradeert u, dus dan zakt u een klasse. Alleen al in de B1 large klasse starten al meer dan 100 combinaties, dus het valt nog niet mee.

Het is ook nog is onderverdeeld in small ( tot 35 cm), medium (tot 45 cm) en large ( alle honden boven de 45 cm). Er is ook een veteranen klasse, deze klasse is bedoeld voor honden die ouder zijn dan 7 jaar. U bent niet verplicht gelijk in de veteranen klasse te starten als uw hond 7 is, maar als u besluit het wel te doen kunt u niet meer terug.

Verschillende wedstrijd onderdelen

De wedstrijden worden van maart tot juli buiten gehouden, dan is er een maand vakantie en rond half oktober begint het binnen seizoen. Meestal vinden die plaats in maneges of gymzalen. Tijdens 1 wedstrijd, worden eigenlijk 3 wedstrijden gelopen.
1 daarvan is een spelletje, er zijn verschillende spelletjes, ik zal er twee uitleggen:
  • Gambling: Hierbij zijn alle hindernissen punten waard, de één meer dan de ander. U moet zelf een parcours verzinnen om zoveel mogelijk punten te halen. Deze punten moeten meestal binnen 20 seconden behaald zijn. Diegene met de meeste punten heeft gewonnen.
  • Estafette: Het parcours word onderverdeeld in vier vlakken. Samen met een team kiest u welk vlak wie neemt. Het is de bedoeling ook zo snel mogelijk en foutloos het parcours af te leggen. U heeft een stok mee die steeds doorgegeven word als de volgende mag beginnen.

Dan zijn er nog 2 wedstrijden op een wedstrijddag, met deze twee kunt u punten behalen, met de spelletjes niet.
  • Jumping: Jumping is een gewoon parcours alleen komen er helemaal geen raakvlak hindernissen in voor en ook geen slalom.
  • Vast parcours: meestal bestaat dit parcours uit 20 hindernissen. Er staan minimaal 2 en maximaal 4 raakvlaktoestellen in.

Uiteraard mag u van te voren het parcours verkennen. Meestal krijgt u hier een minuut of 10 de tijd voor, dan fluit de keurmeester zodat iedereen weet dat de ring verlaten moet worden.

Nog niet klaar om in de A te starten?

Veel verenigingen organiseren eens in het half jaar een oefenwedstrijd. Hierbij worden een beetje dezelfde richtlijnen aangehouden als bij de officiële wedstrijden alleen zijn de concurrenten meer van hetzelfde niveau. Deze oefenwedstrijden gaan niet om het winnen, maar om ervaring op te doen.

Lees verder

© 2009 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoopers - HondensportHoopers is een opkomende hondensport in Nederland. Er wordt veelal gebruik gemaakt van hoepels, maar ook worden tunnels…
Cursussen voor hond en baasCursussen voor hond en baasEen cursus volgen met uw hond is zowel leuk voor de hond als voor de eigenaar. U zult er niet alleen op de vereniging pl…
Hondensport: FlyballEen sport met uw hond beoefenen is goed voor de band met uw hond en een goede manier om de hond voldoende beweging en ui…
Waarom wel of geen werkhondWaarom een apart stuk over werkhonden? Heel simpel, werkhonden hebben vaak een schattig uiterlijk als ze pup zijn en zij…

De trimsalon: waarom trimmen, opleiding, belangenverenigingSteeds meer mensen brengen hun honden naar de trimsalon. Maar is deze trimsalon wel erkend en heeft de trimmer wel een d…
Mijn hond: wie is de leider in huisSoms hoor je wel eens dat een hond heeft uitgehaald of gesnapt naar zijn eigenaar. Er wordt verder niet veel mee gedaan,…
Bembi (500 artikelen)
Laatste update: 17-10-2014
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.