Huisdieren mee op vakantie naar het buitenland

Huisdieren mee op vakantie naar het buitenland Een huisdier meenemen op vakantie in een land over de grens. Dat gaat niet zomaar. Een huisdier meenemen naar een ander land vergt namelijk nogal wat papieren. Bovendien mag je je huisdier niet zomaar meenemen naar een ander land. Het dier moet een dierenpaspoort hebben, maar ook een gezondheidsverklaring. En een dier meenemen naar een ander land bergt de nodige inentingen.

Papieren die nodig zijn om een huisdier mee de grens over te nemen

Wie zijn hond of kat mee wil nemen op vakantie moet daarvoor in het bezit zijn van de nodige papieren. Dit zijn:
  1. Een inentingsbewijs tegen hondsdolheid. (rabiës). De hond of kat moet deze inenting minimaal een maand voor vertrek gehad hebben, anders mag er niet gereisd worden.
  2. Een identificatiechip
  3. Een Europees dierenpaspoort
  4. Een verplichte gezondheidsverklaring

Bloedtest voor Engeland, Ierland, Zweden, Noorwegen en landen buiten de EU

Alle drie papieren zijn verkrijgbaar bij de dierenarts. Als de baasjes naar Engeland, Ierland, Zweden, Noorwegen of een land buiten de EU gaan, is er bovendien een bloedtest nodig. Deze moet uitwijzen dat het dier is ingeënt tegen hondsdolheid en er voldoende antilichamen in het lichaam zijn opgebouwd om weerstand te hebben tegen de ziekte.

Bloedtest voor honden voor Engeland en Ierland: 6 tot 8 maanden vantevoren

Het klinkt best gemakkelijk zo’n bloedtest voor huisdieren, maar het lijkt eenvoudiger dan het is. Wie met zijn hond of kat naar Groot-Brittannië of Ierland wil reizen, moet namelijk een half jaar van tevoren al zo’n test hebben gedaan. Wie dus in de zomer van 2009 nog op reis wil naar het continent met zijn huisdier krijgt nul op het rekest. Ook reizen naar Zweden moeten lang van te voren worden ingepland. Dieren moeten als ze naar dat land vertrekken 4 maanden van te voren worden getest. Bovendien geeft de test ook nog wel eens niet het gewenste resultaat en wordt wel eens aangeraden om 8 maanden voor vertrek de eerste test al te laten doen.

Engeland: officieel certificaat van inenting, bloedtest en wanneer wormen en teken zijn behandeld

Engeland eist verder van de dierenbezitter een officieel certificaat (dat ook nog eens gelegaliseerd moet worden) waarop staat wanneer het huisdier is ingeënt en wanneer de bloedtest is geweest. Tevens moet op het papier staan wanneer de hond of de kat is behandeld tegen teken en wormen. Wie dat niet doet tussen 24 en 48 uur voor vertrek, kan er ook op rekenen dat het dier de grens niet overkomt.

De Britten willen deze gegevens hebben omdat de aandoeningen erg naar kunnen zijn en zelfs gevaar kunnen opleveren voor de mens.
Zo is de vossenlintworm gevaarlijk voor de mens
De hartworm is voor honden en katten echt een bedreiging, want de dieren kunnen er aan sterven. De hartworm nestelt zich in de grote aderen rondom het hart en daar sterft het dier aan. De worm is overigens goed te bestrijden met milbemax. De hond of kat moet daarmee behandeld worden na thuiskomst en daarna een maand later nog eens. Op langere vakanties, moeten de dieren tijdens de vakantie zelf op de 28e dag behandeld worden. Daarna maandelijks en vervolgens thuis ook nog een keer.

Teken

Teken die besmet zijn komen tegenwoordig overal voor en dieren zijn daar nog bevattelijker voor dan mensen. Teken bestrijden kan met een spray of een band. Door de middelen in de spray of in de band kunnen de parasieten zich niet hechten. Zit een teek al in hond of kat dan moet de insect zo snel mogelijk verwijderd worden, gewoon door hem eruit te trekken. Het duurt 24 uur voordat een teek gevaar oplevert, dus het moet in die tijd gebeuren.

Andere regels:

In de verschillende landen gelden verschillende regels voor huisdieren:
  • Duitsland – De hond mag niet los in de auto. Hij moet in een afgescheiden deel of in een bench of vastgemaakt aan een autogordel
  • Frankrijk - De pitbull terriër, de Mastiff en de Tosa Inu worden niet toegelaten. De Rottweiler en de Amerikaanse Staffordshire moeten gemuilkorfd of aangelijnd zijn. Het land staat verder maar 1 hond van 3 tot 6 maanden toe en als een baasje drie dieren mee neemt is er een invoervergunning nodig. Deze regels zijn er niet alleen voor vakantiegangers die in Frankrijk blijven, maar ook voor mensen die door het land heenreizen op weg naar een bestemming buiten Frankrijk.
  • Engeland – Huisdieren meenemen op een privéboot of een eigen vliegtuig is verboden.

Reisziekte bij huisdieren

Net zoals mensen kunnen ook dieren het aardig ongemakkelijk hebben in een auto. Jonge dieren tot een half jaar geven bijna altijd over. Maar ook sommige volwassen beesten houden het niet binnen in de wagen. Cerenia, dat eigenlijk een middel is dat bedoeld is tegen braken kan helpen. Een dubbele dosis zorgt er voor dat de dieren geen last hebben van reisziekte. Het middel werkt tussen de 8 en 10 uur.
© 2009 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat kost vakantieopvang voor dieren?Wat kost vakantieopvang voor dieren?In veel gevallen is het niet mogelijk om uw huisdier mee te nemen op vakantie. Voor een kat kunt u vaak nog wel afsprake…
Tijdens de vakantie zorgen voor dieren van iemand andersWanneer je op vakantie gaat en je hebt huisdieren, moet er natuurlijk iemand voor zorgen. Maar waar moet je rekening mee…
Uw huisdier mee op vliegreisUw huisdier mee op vliegreisU gaat een vliegreis maken in uw vakantie en u wilt uw huisdier mee op vliegreis nemen, dit is mogelijk maar u moet wel…

Voorkom levensgevaarlijke hartwormen bij uw hondVoorkom levensgevaarlijke hartwormen bij uw hondVoorkom besmetting met de levensgevaarlijke hartworm van uw hond of kat. Omdat hartwormen zich in het hart en de longsla…
Voorkom reisziekte bij honden tijdens autoritVoorkom reisziekte bij honden tijdens autoritReizen met de auto naar een vakantieverblijf moet ontspannen kunnen. Voor de gewone inzittenden ontbreekt het daarom aan…
Bronnen en referenties
  • Leeuwarder Courant
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 03-11-2010
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.