Wandelen met je hond

Wandelen met je hond Wandelen is de geliefkoosde sport of een leuk uitje voor veel mensen. Neemt u uw hond dan ook mee? Met een beetje voorbereiding en planning wordt een wandeling dan nog veel leuker, niet alleen voor uw hond, maar ook voor u! Wandelen met uw hond, dat is iets meer dan het dagelijkse blokje om. Dat is zelfs iets meer dan, op een zonnige zomerdag, in een gezapig tempo een paar kilometer rustig "afslenteren". Maar als u houdt van wandelingen tussen de 10 en de 30 km, neemt u dan uw hond mee? Of twijfelt u? Laten we de voor- en nadelen even op een rijtje zetten...

Voordelen:

U als baasje gaat waarschijnlijk uw wandelingen zorgvuldiger uitzoeken. U gaat wellicht op zoek naar wandelingen in rustige gebieden, waar uw hond zoveel mogelijk los kan lopen.Dat is voor u ook veel ontspannender dan een wandeling waarbij grote stukken langsheen drukke wegen lopen! U ontdekt waarschijnlijk stukken natuur waarvan u nooit had vermoed dat ze er waren.

Om uw wandelingen te plannen kan internet een grote hulp zijn. Vergeet vooral de Grande Route-lussen (in België) of de LAW-paden van station naar station (in Nederland) niet. Als u naar een natuur-toeristisch gebied gaat (zoals bv de B. Ardennen of de D. Eifel), kan u bij de plaatselijke VVV's voor een paar euro ook een goede wandelkaart aanschaffen en ter plaatse nog uw keuze maken.

In ieder geval zal u veel natuur, hoe klein ook, te zien krijgen! Want als baasje kijkt u bijna automatisch aan wat uw hond snuffelt of wat hem zo interesseert. En dan ziet u plots ook dat mini-bloempje dat u nog nooit had opgemerkt of een rare paddestoel....

Als u een sociaal iemand bent en u houdt van een praatje met de plaatselijke bevolking, dan kan uw hond u hier veel bij helpen. Wandelaars met een hond worden met minder achterdocht benaderd en de hond is een ideaal gespreksonderwerp om een praatje te beginnen. Zeker als u een hond van een wat zeldzamer ras hebt, zal u vaak worden aangesproken, niet alleen met de vraag "Welk ras is dit?", maar ook met verhalen en herinneringen aan soortgelijke honden.

Ook voor uw hond is een flinke wandelingerg goed. U hebt daarna waarschijnlijk een dag of twee een zeer rustig maatje in huis, wat ook wel eens een verademing kan zijn! Maar de hond geniet niet alleen van zoveel beweging, maar misschien vooral van de aandacht van zijn baasje. Tijdens de wandeling hebt u een overvloed aan tijd om uw hond te observeren en aandacht aan hem te schenken, en dat kan de band tussen u beiden alleen maar goed doen.

Nadelen:

Als u niet eindeloos uw hond aan de leiband wil houden, kan u ook geen wandelingen maken die grotendeels doorheen bewoond gebied of langs wegen met autoverkeer lopen, dit beperkt dus uw keuzemogelijkheden. Ook een terrasje doen of iets gaan eten wordt minder evident, er zijn café's en restaurants waar honden niet mee naar binnen mogen. Bij goed weer kan dit probleem vaak opgelost worden door buiten op het terras te blijven zitten, maar anders zal u soms op zoek moeten gaan naar een gelegenheid waar uw huisdier wel welkom is.

Ook van het uitgebreid bezoeken van musea ed. zal u moeten afzien, vermits honden daar niet naar binnen mogen.
U moet de hele tijd wel redelijk alert en aandachtig blijven, vergelijk wandelen met uw hond maar met wandelen met een jonger kind...

Kan iedere hond mee uit wandelen?

Neen, jammer genoeg is dit niet zo. De allermeeste honden kunnen flinke wandelingen goed aan, maar er zijn uitzonderingen:

Hele kleine of hele grote honden

Normaal kleine hondjes (formaat dwergpoedel ed.) kunnen, mits de nodige oefening, lange wandelingen aan, maar van de allerkleinsten is dit teveel gevraagd. Een chihuahua kan geen wandeling van 20 km aan, behalve als u bereid bent hem 15 km in uw jaszak of uw rugzak te vervoeren.Hele grote honden zoals Deense doggen of Bloedhonden belasten hun gewrichten en rug te veel als u daar op regelmatige basis lange wandelingen mee gaat maken.

Puppies en oudere honden

Ga niet kilometers ver wandelen met uw halfwassen pup, dat is absoluut niet goed voor hem. Wacht tot de hond volgroeid is en bouw intussen de afstand heel geleidelijk op. Als uw halfwas-pup na een wandeling de rest van de dag slaapt, is de afstand waarschijnlijk te veel geweest... Het spreekt voor zich dat oude honden, die vaak last hebben van stramme spieren en gewrichten, ook niet meer kunnen meegenomen worden op lange afstanden. Een oude hond zal dit waarschijnlijk wel "tonen" door steeds meer achter te blijven, maar een halfwas pup forceert zich vaak in zijn enthousiasme.

Zwangere teefjes en honden met aanleg voor heupdysplasie

Zwangere teven kunnen tijdens de eerste weken van de zwangerschap nog wel gewoon mee als de hond dit gewoon was, maar dit is niet het juiste ogenblik om te beginnen met het wandelen van lange afstanden. Naarmate de zwangerschap vordert, is het duidelijk dat de hond meer rust moet krijgen.

Wat heb ik nodig?

In de eerste plaats hebt u een hond nodig die redelijk opgevoed is. Niets is vervelender dan een pijnlijke arm en schouder na het wandelen omdat de hond u heeft voortgetrokken tijdens de stukken die hij aan de leiband moest lopen. Een schorre keel omdat uw hond steeds te ver van u wegloopt (en u hem dus voortdurend terug moet roepen), doet ook geen goed aan uw wandeling en aan uw humeur.

Een halsband en een riem. Ook honden die normaal thuis geen halsband dragen (bv om hun kraag te sparen) moeten tijdens het wandelen de hele tijd een halsband dragen. U weet immers niet wat er kan gebeuren en een hond vasthouden die bang is, in paniek of gewoon tegenspartelt is erg moeilijk als de hond geen halsband draagt. Maak er dan ook een kokertje aan vast met daarin uw telefoonummer en de naam van de hond, ook als uw hond gechipt of getatoueerd is!

Als u gaat wandelen in gebieden waar vossen voorkomen, moet u in principe steeds een nog geldig vaccinatiebewijs tegen hondsdolheid (rabiës) kunnen tonen.De kans dat een boswachter of een agent u daarnaar vraagt, is echter zeer klein. Om niet steeds het inentingenboekje van uw hond te moeten meenemen, kan u ook de eerste blz (algemene gegevens) en de blz met de vaccinatiedata tegen rabiës kopiëren.

Neem voldoende water mee, zeker als u wandelt in een periode van droogte en/of bij warm weer. Wandelaars weten dat honden vaak "vies" water uit plassen en beken lijken te verkiezen boven het zuivere water uit een fles, maar als er geen plassen zijn, hebt u een probleem! Onderschat de hoeveelheid water die een hond kan (en wil en moet) drinken, vooral op warme dagen, niet. Een liter water voor een middelgrote hond en 2 liter voor een grote hond zijn zeker geen overdreven grote hoeveelheden, vooral niet als u onderweg weinig tot geen café's of restaurants tegenkomt.

Of u voedsel moet meenemen, hangt af van wat u wil en van de gewoontes van de hond. De meeste honden eten een tot twee keer per dag, dus strikt genomen hoeft u bij een daguitstap geen eten voor de hond mee te nemen.Voor veel baasjes is een dag wandelen een wat "feestelijk" gebeuren, waarbij ook een lekkere piknik hoort en veel honden voelen dit aan. Wees dus niet verwonderd als uw hond, die normaal nooit bedelt aan tafel, dat nu wel doet. Het staat u vrij om er dan ook voor de hond een beetje feest van te maken, door hem wat (opgespaarde) vleesrestjes of ander gezond lekkers te geven.Anderzijds zijn er ook honden die tijdens het wandelen zeer beslist alle voedsel weigeren, ook al zijn het thuis slokoppen. Dring uw hond niets op, vertrouw op zijn instinct.

U hebt allezins een plastic bakje nodig om water of voedsel in te doen. Er zijn in de handel ook opvouwbare bakken te koop die minder ruimte innemen en ook opblaasbare drinkbakken

Vergeet een paar plastic zakjes niet om drollen op te ruimen. En omdat u een baasje bent die niemand tegen zich (of tegen honden) in het harnas wil jagen, neemt u beter ook een doek of een vod mee. Want gegarandeerd dat Fifi of Flappie of Tarzan door een diepe plas of een beek gaat baggeren net vijf minuten voor u het enige café op uw route tegenkomt en daar iets wil gaan drinken. Geen enkele horeca-eigenaar ziet graag een nog druipende hond binnenkomen!

Als uw rug gaat protesteren omdat u zoveel moet meezeulen voor uw hond of als uw rugzak te klein is, dan kan u overwegen om een hondenrugzak aan te schaffen. Let er op dat de grootte aangepast is aan het formaat van uw hond en let bij de aankoop er op dat het rugstuk ademend is en dat sluitingen of randen nergens kunnen schrijnen. Kleine honden kunnen en mogen geen rugzak dragen, maar als u een flinke middenslag-hond heeft, kan het wel. De hond mag nooit te zwaar belast worden, maar als u hem alleen zijn spullen laat dragen en u zorgt er voor dat het gewicht goed verdeeld is over de beide zakken, dan is er geen probleem. Als u rekent dat de hond 10 tot 20 procent van zijn eigen gewicht kan dragen (ook afhankelijk van het soort rugzak) en u houdt 10% aan, is er voor beide partijen geen enkel probleem. De meeste honden protesteren niet tegen het dragen van een rugzak.Een hond die zijn eigen rugzak draagt, kan nog steeds rekenen op flink wat belangstelling en u kan rekenen op heel wat geinteresseerde vragen!

Prettige wandelingen toegewenst!
© 2009 - 2024 Aalstenaar, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Golden retriever: kenmerken, verzorging en opvoedingGolden retriever: kenmerken, verzorging en opvoedingIn Europa, Amerika en Japan zijn deze honden zeer geliefd. Hij maakt deel uit van het Retrieverras, waar in totaal 6 hon…
Depressieve huisdieren aan de ProzacDepressieve huisdieren aan de ProzacHet blijkt dat huisdieren zoals honden en katten steeds vaker, net als mensen, Prozac voorgeschreven krijgen tegen depre…
Doggydance voor de actieve hondDoggydance voor de actieve hondDansende honden en waarom ook niet. Ze bewegen immers al genoeg en waarom dan niet samen met de baas in de vorm van een…
Help! Mijn hond trekt aan de leiband!Help! Mijn hond trekt aan de leiband!Iedere hondenliefhebber krijgt er vroeg of laat mee te maken. Wanneer je uit gaat wandelen met je hond zorgt je trouwe v…

Kat als huisdier, wat heb je nodig?Kat als huisdier, wat heb je nodig?Katten zijn bijzondere huisdieren waar u veel plezier van kunt hebben. Als u besluit een kat of poes als huisdier te nem…
Vermageren / gewicht verliezen voor honden en kattenOvergewicht bij honden en katten is verantwoordelijk voor nare ziekten zoals diabetes, hartproblemen, nierinsufficiëntie…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 825545, Pixabay
Aalstenaar (9 artikelen)
Gepubliceerd: 09-05-2009
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.