Info over de Beagle

Info over de Beagle De beagle is een zeer oud hondenras. Toch wordt er vaak gezegd dat het een onmogelijke, eigenwijze hond is, die alleen maar sloopt. Dit is niet waar. Een beagle is wel een zelfstandige hond, met een eigen wil en mening. De baas zal die moeten respecteren en vooral consequent zijn is heel belangrijk.

Jachthond

In Engeland wordt de beagle al van oudsher gebruikt als jachthond. Hij is ook wel bekend onder de naam 'kleine hazenhond'. Hij jaagt in meutes op konijnen en hazen. De beagle is er op gefokt om het wild zonder menselijke hulp te drijven en in een ruime boog bij de jager te brengen. Dit is dus de zelfstandigheid waar bij de beagle vaak over gepraat wordt, wat ten onrechte wordt gezien als eigenwijs.

Huishond

De beagle is ook zeer geschikt als huishond, door zijn vrolijke en evenwichtige karakter. Hij laat zich zo nu en dan graag horen, maar een waakhond is het niet. De beagle is niet zo groot, maar zijn karakter is dat wel. Daar moet dus echt rekening mee gehouden worden in de opvoeding. Doordat hij gefokt is op zelfstandig jagen, zal hij ook in het dagelijks leven zijn eigen weg gaan. Het is daarom niet makkelijk om een beagle op te voeden, consequent zijn is héél belangrijk. Hij is gek op aandacht en vraagt hier ook om, het is geen hond om lang alleen te zijn. Hij wil het liefst bij zijn roedel blijven en zal dat ook zeker laten merken.

Kenmerken

  • Karakter
  • Driest, zeer actief, groot uithoudingsvermogen, vastberaden, intelligent en waakzaam. Ook heel lief, zonder agressie of angst.
  • Hoofd
  • Het hoofd is tamelijk lang, zonder frons of rimpels. De schedel is iets gewelfd met geringe achterhoofdknobbels.Geen puntneus en de lippen hangen.
  • Ogen en oren
  • De ogen zijn donkerbruin of hazelnootkleurig. Ze zijn groot, niet diepliggend en een zachte, vriendelijke uitdrukking. De oren zijn lang met afgeronde punten. Ze zijn laag aangezet en dicht tegen de wang gedragen.
  • Mond
  • De kaken zijn sterk met een perfect schaargebit.
  • Lichaam
  • De bovenlijn is recht en horizontaal. De hals is licht gebogen met weinig keelhuid en de schouder helt goed naar achteren. De voorbenen staan recht onder de hond, niet versmallend naar de voet. De borst daalt tot onder de elleboog en de ribben lopen ver naar achteren, kort in de rug, maar goed in verhouding. De lendenen zijn krachtig en soepel en de buik is niet teveel opgetrokken. Zeer gespierde dijen en sterke, evenwijdig aan elkaar geplaatste voeten.
  • Staart
  • Stevig en niet te lang. Hoog aangezet, niet over de rug gekruld of vanaf de staartwortel naar voren gebogen.
  • Maat
  • De schofthoogte ligt tussen de 13 en 16 inches (33 en 40,5 cm.).

Voor- en nadelen

Beagles zijn mooi, trots en zeer karaktervol. Ze zijn trouw, lief voor kinderen en verdraagzaam naar andere honden. Het is en blijft echter een jachthond en men dient daar rekening mee te houden. Hij zal achter alle mogelijke prooien aan gaan en als hij niet goed onder appel staat, kan de baas wel eens heel lang moeten wachten als de beagle een spoor geroken heeft. In huis zijn ze zeer aanhankelijk, soms zelfs wat verlegen. Ze zijn vriendelijk en hebben een zeer zacht karakter, ze hechten zich ook enorm aan hun roedel. Als hij te lang alleen wordt gelaten, zal hij dat op luide wijze duidelijk maken. Hij is altijd in voor een spelletje en heeft ook veel behoefte aan beweging, het is immers een jachthond. Hij moet dagelijks minstens een uur kunnen rennen.

Aanschaf

De aanschaf van een pup doe je niet zomaar even. De volgende punten zijn in ieder geval heel belangrijk:
  • Koop nooit impulsief een pup. Een hond heeft altijd aandacht en tijd nodig en kan niet worden weggegooid als de baas het zat is.
  • Als men bij de pup gaat kijken, moet vooral goed op de moederhond gelet worden. Is ze rustig, nerveus, goed verzorgd, wel of niet agressief? Dit alles zegt al veel over de aan te schaffen pup.
  • Let er op dat de pup in huis gehouden wordt. Een jonge hond moet in de eerste maanden van zijn leven zoveel mogelijk indrukken opdoen en hier hoort leven in gezinsverband ook bij. Kennelhonden missen al die ervaring en zullen onvoldoende gesocialiseerd zijn
  • Let er op dat er een stamboom, entpapieren, uitslagen van gezondheidsonderzoeken aanwezig zijn. Tevens moet de pup minstens 8 weken oud zijn.
  • Informeer naar erfelijke ziekten, zoals epilepsie, hernia of hartafwijkingen.

Gedrag

De beagle is een zeer zelfstandige hond, de baas moet zeer consequent zijn en een zeker overwicht is noodzakelijk. Er moet voortdurend op hem gelet worden, bevelen moeten slechts gegeven worden als de hond dichterbij is, anders zal het zeker geen nut hebben. Een cursus gehoorzaamheid is aan te raden, maar of de beagle het geleerde ook in praktijk brengt, is nog maar de vraag. Het blijft een ondeugende, wel heel lieve, jachthond, die toch doet wat hij van plan was te doen. Voordat hij 7 maanden oud is, moet hij wel al behoorlijk geleerd hebben te luisteren, omdat vanaf die leeftijd het jachtinstinct begint te ontwikkelen. Als een volwassen beagle niet voldoende beweging (zeker een uur rennen per dag) krijgt, zal hij zijn energie op een andere manier kwijt moeten en de meubels zijn dan vaak het slachtoffer.

Ziekten

Er zijn een aantal ziekten die bij de beagle vaker voorkomen dan bij andere honden:
  • Hernia. Het is moeilijk vast te stellen of een hernia een erfelijke aandoening is of niet. Wel is de beagle hernia-gevoelig.
  • Anaalklierontsteking. Beagles hebben vaak volle anaalklieren. Het is dan ook belangrijk die tijdig te laten legen, de dierenarts kan u uitleggen hoe dit in zijn werk gaat.
  • Parvo. Dit een een zeer besmettelijke ziekte, dat wordt veroorzaakt door een virus. Als de hond hiermee besmet is, overleeft hij het meestal niet. Het virus wordt verpsreid door uitwerpselen van een zieke hond. Het veroorzaakt ernstige ontstekingen aan de darmen en binnen zeer korte tijd krijgt de hond bloederige diarree, geeft bloed over, wordt suf, krijgt koorts en is werkelijk doodziek. Hij zal niet willen eten of drinken en kan daardoor weer uitdrogen. De meeste honden sterven dan ook aan een te groot vocht- en bloedverlies. Meestal is de hond binnen 2 dagen overleden.
  • Corona. Dit is een virusziekte, die te herkennen is aan diarree, braken en evt. aantasting van de slijmvliezen.. Het lijkt op parvo, maar is minder heftig.
  • Hondenziekte. Dit is een zeer besmettelijk virus, wat begint met een loopneus en hoesten. Enige tijd later volgt diarree, niet eten, braken en koorts, keelontsteking, pusachtige uitvloeiing van de neus en ogen, zenuwtrekkingen en krampen. Het veroorzaakt hersenvliesontsteking en ontstekingen in de darmen. Veel honden overleven ook deze ziekte niet. Doen ze dit wel, houden ze er meestal blijvend zenuwletsel aan over.
  • Hondsdolheid. Dit is een levensgevaarlijke ziekte voor hond én mens. Het wordt verspreid via speeksel via een wondje en verspreidt zich via de zenuwbanen naar de hersenen. De ziekte is dodelijk. Na infectie kan het 50 dagen duren dat de verschijnselen duidelijk worden. De laatste fase van de ziekte is verschrikkelijk. De hond is zeer angstig door aantasting van de hersenen. Hij zal wegkruipen in een hoekje en zjin gedrag kan plotseling zeer agressief zijn. Hij zal dan ook alles bijten en aanvallen wat in zijn nabijheid komt. In Nederland komt bijna geen hondsdolheid meer voor, in Duitsland en België wel.
  • Kennelhoest is een ziekte die door verschillende oorzaken kan ontstaan. Het is een luchtwegstoornis en kenmerken zijn een harde, rauwe hoest wat soms gepaard gaat met longbeschadiging. Honden zijn er meestal niet erg ziek van, maar behandeling is wel noodzakelijk.
  • Ziekte van Weil. Deze ziekte wordt veroorzaakt door bacterie-achtige micro-organismen en besmetting gebeurt meestal in het voor- en najaar. Bij jongere honden kan de ziekte dodelijk zijn. Hij krijgt hoge koorts, is suf en heeft spierpijn. Hij zal niet willen eten, wel drinken en hij zal moeten braken. Ook krijgt hij neusbloedingen, donkere urine en geelzucht is ook mogelijk. Deze ziekte is ook gevaarlijk voor mensen.
  • Hepatitis, een zeer besmettelijke leverziekte. Dit virus wordt zowel bij honden als bij vossen aangetroffen. De verschijnselen verschillen echter wel.
© 2009 - 2024 Nadasha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De beagle: het rasDe beagle: het rasDe Beagle is een hondensoort. Het is een jachthond, en werd vroeger (in Groot-Brittannië) gebruikt voor de jacht op koni…
Black and tan Coonhound, een vriendelijke jachthondBlack and tan Coonhound, een vriendelijke jachthondDe Black and Tan Coonhound is een jachthond en behoort tot de groep van de grote lopende honden. Hij komt oorspronkelijk…
De beagle: aanschafDe beagle: aanschafDe beagle is een geweldige hond. Hij is vrolijk, lief en eigenwijs. Bij de aanschaf van een beagle pup zijn er een aanta…
Domesticatie van de hondDomesticatie van de hondOnder domesticatie word verstaan het tot huisdier maken van wilde dieren. De mens maakt al eeuwenlang wilde dieren tot h…

Suikerziekte bij de hondSuikerziekte bij de hondSuikerziekte of Diabetes komt vaker voor dan u denkt. De ziekte komt meestal voor bij oudere honden en/of kleinere honde…
Wat te doen als uw kat dikker wordt na castratieWat te doen als uw kat dikker wordt na castratieEen veelvoorkomend vooroordeel bij castratie van de kat is dat uw huisdier in gewicht toeneemt. De oorzaak hiervan is ec…
Bronnen en referenties
Nadasha (203 artikelen)
Laatste update: 15-01-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.