T-touch voor lichamelijke en mentale problemen bij uw dier

T-touch is een manier van aanraken en trainen waardoor een dier in sommige gevallen verlost kan worden van lichamelijke problemen. Veel lichamelijke problemen bij dieren komen voort uit stress of angst. Door stress kunnen dieren hun spieren en lichaam verkeerd gaan gebruiken. Door t-touch toe te passen zal het dier zien dat er ook andere wegen zijn om zijn gedrag te uiten. Met t-touch maakt u een dier bewust van zijn eigen lichaam.

Hoe is t-touch ontstaan?

Linda Tellington-Jones volgde in midden jaren 70 de opleiding Feldenkrais. Deze Feldenkrais methode maakt gebruik van kleine en ongewone bewegingen die mensen helpen:
  • bewuster te bewegen
  • daardoor leervermogen vergroten
  • pijn verlichtten
  • snellere revalidaties

Linda was zo onder de indruk dat zij een variant op de Feldenkrais methode uit ging proberen op de paarden. Het werkte, de paarden werden rustiger en waren meer gemotiveerd om samen te werken. Inmiddels is t-touch op bijna elk dier toepasbaar en heeft Linda Tellington-Jones vele boeken en video's uitgebracht. De T van T-touch staat dan ook voor de achternaam van Linda Tellington. Naar het Nederlands vertaald betekend T-touch Tellington's aanraking.

Hoe wordt t-touch uitgevoerd?

Bij Tellington Touch willen we het dier bewust maken van zijn lichaam, dit kunt u doen door middel van:
  • 1 en ¼ cirkelvormige, liftende en strijkende bewegingen. De bewegingen die allemaal net anders zijn hebben allemaal dierennamen. Deze beweging is geen massage, maar een lichtere aanraking waardoor niet de spieren, maar het zenuwstelsel wordt behandeld. Met deze beweging worden zenuwen geprikkeld en de hersens geactiveerd. Bij de juiste uitvoering komen er stress verlagende hormonen vrij.
  • Hindernistraining ook wel grondwerk genoemd, hierbij laat u bijvoorbeeld u hond over balkjes lopen waardoor de hond bewust wordt van zijn lichaam. Er word ook vaak gebruik gemaakt van een parcours waarbij u bijvoorbeeld met de hond tussen hekjes doorloopt, dit creëert rust en een goede band.
  • Een andere manier is om het dier bewust te maken van zijn lichaam door het gebruik van bandages. Het wordt even omgedaan en daarna weer afgedaan zodat een dier bewust wordt van die plek van zijn lichaam. Buitenom het bewust worden van hun eigen bewegingen werkt het vaak ook rustgevend omdat ze een gevoel van geborgenheid ervaren.

Wanneer T-touch?

  • als uw dier angstig is
  • als u het gevoel heeft dat u geen band heeft met het dier
  • als het dier stijf loopt
  • als het dier stress heeft
  • als het dier een slechte balans heeft
  • als een dier agressief is
En zo zijn er nog veel meer lichamelijke en geestelijke klachten te noemen die op te lossen of te verminderen zijn door middel van T-touch.

Waarom T-touch?

Een belangrijke rede is de band met uw dier. U kunt soms aan u dier direct resultaat zien tijdens T-touch. U helpt het dier ontspannen en bewust worden. Het doel is om het dier zich mentaal en lichamelijk beter te laten voelen. Omdat u hierbij helpt zal de samenwerken tussen u en het dier verbeteren. Het dier bouwt hier ook zelfvertrouwen mee op en leert zichzelf beter kennen.

Kunt u zelf T-touch toepassen?

U kunt T-touch beter niet zelf direct gaan uitoefenen op uw huisdier. Dit omdat als u het verkeerd doet het dier wel eens bang zou kunnen worden of het dier meer lichamelijke klachten krijgt. U kunt er voor kiezen een T-touch practitioner bij u thuis uit te nodigen. Practitioners hebben een opleiding gevolgd om t-touch uit te oefenen en zei kunnen de informatie ook juist op u over brengen.
Wilt u toch zelf aan T-touch doen? Dan zijn er verschillende cursussen te volgen in Nederland. T-touch is op vele dieren toe te passen, maar zorg dat u het op de juiste manier doet.
© 2009 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ontstressen … een natuurlijk proces van dier op mensOntstressen … een natuurlijk proces van dier op mensHet wordt al langer gedaan, zeker bij kinderen en oudere mensen, maar het dier kan absoluut ontspanning geven, ontstress…
Aquatherapie voor dierenAquatherapie is niet alleen geschikt voor mensen, ook dieren, met name paarden en honden, kunnen veel baat hebben bij de…
Je paard longeren met een slofteugelJe paard longeren met een slofteugelLongeren is een goede methode om je paard of pony te trainen. Het kan als afwisseling op het werk onder het zadel helpen…
Equine Touch: holistische behandeltechniek bij paardenEquine Touch: holistische behandeltechniek bij paardenEquine Touch is een manueel systeem van lichaamswerk waarbij het hele paard wordt behandeld met van te voren vastgesteld…

Maagtorsie bij hondenEen maagtorsie wordt naar mate van ernst ook wel maagdraaiing of maagdilatatie genoemd. Als uw hond een maagtorsie heeft…
Herkomst van het konijnHerkomst van het konijnEr zijn veel dingen geschreven over konijnen qua aanschaf en als huisdier maar waar komen konijnen nou oorspronkelijk va…
Bronnen en referenties
  • http://www.gsd.nl/index.html
Bembi (500 artikelen)
Laatste update: 12-06-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.