Huisdierenbijsluiter. Wat is dat?

Huisdierenbijsluiter. Wat is dat? Lees eerst de huisdierenbijsluiter voordat je een huisdier koopt. Ieder jaar opnieuw stromen dierenasielen vol en niet zelden omdat mensen 'gewoon' weer van hun huisdier af willen. Er zijn in Nederland zeer veel dierenasiels en ze zitten allemaal vol. Een jong katje of puppy is schattig, daarom worden huisdieren te vaak in een opwelling gekocht. Aan het begin is het allemaal geweldig, maar honden en katten worden snel groot en na enkele maanden kunnen ze minder leuk gedrag vertonen, zoals spullen kapot maken, plassen en poepen in huis, krabben of bijten of grommen. Een deel van de katten en honden zijn na enkele maanden tot enkele jaren niet meer gewenst. Katten en honden leven gemiddeld 16 jaar. Als je dus 16 bent als je een kat of hond neemt, ben je ongeveer 32 jaar als je huisdier overlijdt. Ongeveer 16 jaar moet je rekening hoduen met de behoeftes van je huisdier. En hond moet dagelijks 3 tot 5 maal uitgelaten worden. Veel hondensoorten hebben regelmatig behoefte aan een lange wandeling. Ook kosten dieren natuurlijk geld. Zelfs als je het heel goedkoop houdt kosten een kat ongeveer 1 euro per dag voor een kat, en een hond ongeveer minimaal het dubbele. Na 16 jaar heb je aan een kat of hond dus duizenden euro;s uitgegeven. Ook eenmalige uitgaven zoals castratie zijn voor mensen redenen ome en kat of hond weg te doen, zodra de kat of hond gedrag begint te vertonen waar men niet van gecharmeerd is, zoals:
  • in huis plassen (katers en poezen)
  • krols (poes) of loops (hond/teef)
  • paringsdrift
  • gedrag van reu die niet gecastreerd is, zoals paringsdrift en agressie

Huisdierenbijsluiter LICG

Door een huisdierenbijsluiter hoopt Het landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren (LICG) mensen te informeren over de aanschaf, de kosten in het dagelijks leven die erbij komen kijken om een huisdier te verzorgen. In de huisdierenbijsluiter staan opvoedingstips, advies over goede voeding, verzorging, risico’s met betrekking tot erfelijke ziektes of eigenschappen, kosten. Ook wordt aandacht besteed aan welke hondenrassen sneller bijten en welke juist niet, en hoe je met honden om moet gaan om dat soort dingen te voorkomen, enzovoorts. Voor ieder dier wat in Nederland verkocht mag worden, bestaat er een dierenbijsluiter.

Jong hondje of een lief pluizig kitten

Ze zijn bijna niet te weerstaan, de lieve kleine puppy's en de snoezige zachte jonge katjes die vaak met velen tegelijk geboren worden en die dan te koop (of zelfs gratis) worden aangeboden omdat de eigenaar ze kwijt moet. Er zijn ook heel wat fokkers in Nederland die jonge dieren te koop aanbieden. Vanaf dat de 7-13 weken op de wereld zijn, mogen ze vaak al mee met hun nieuwe eigenaar, die er eerst de hele dag mee knuffelt. Jammer genoeg worden puppy's en kittens binnen een paar maanden tijd, heel erg snel groot. Dan zijn ze voor de rest van hun leven gewoon net als alle andere katten en honden, groot. Een kat wordt ongeveer 17 jaar en een hond net zoiets (afhankelijk van het ras). Besef dus altijd dat als je een jong katje of hondje ziet, dat je in feite een kat of hond mee naar neemt die binnen paar maanden een volwassen uiterlijk zal hebben en dat zal zo blijvend de komende 16-18 jaar van zijn en jouw leven. Al die tijd heeft je huisdier eten, liefde, algemene verzorging en ook medische verzorging nodig. Als het een hond is, zal hij 16-20 jaar, elke dag meerdere malen per dag moeten worden uitgelaten. Ondertussen zitten de dierenasiels vol met volwassen dieren, die maar heel moeilijk een baasje kunnen vinden en die het grootste deel van hun tijd in een kooi zitten. Als je een hond of kat wilt hebben, neem er dan een uit een asiel.

Huisdierenbijsluiter, waarom?

Het is de bedoeling dat mensen eerst de dierenbijsluiter lezen voordat ze aan een bepaald huisdier beginnen. De bijsluiter geeft informatie over het type huisdier, en ook de minder leuke kanten worden belicht. Wat kost het om dit dier zijn leven lang te verzorgen? Welke problemen kan je verwachten? Welke verzorging heeft dit dier nodig? Je kunt informatie over bepaalde dieren die agressief zijn (of (kunnen) worden) vinden en informatie over de opvoeding en verzorging van alle huisdieren. Om bijtincidenten te voorkomen is het bijvoorbeeld verstandig om vooraf te weten welke honden wel en niet geschikt zijn in een gezin met kleine kinderen, en hoe je ze moet opvoeden. Er wordt aandacht besteed aan de aanschaf en verzorgingskosten die zullen moeten worden gemaakt om een huisdier de komenden 15 tot 20 jaar te verzorgen en hoe je bepaalde problemen kunt oplossen. Het LICG hoopt op deze manier veel leed te voorkomen, zowel voor mens als dier. De huisdierenbijsluiter helpt mensen om tot de juiste keuze voor een huisdier te komen wat zowel voor het dier als de mensen teleurstellingen achteraf kan voorkomen.

Minister van landbouw Gerda Verburg overhandigde op Werelddierendag (woensdag 4 oktober 2008) het eerste exemplaar van de huisdierenbijsluiter aan een groep kinderen met jonge hondjes, in een kinderboerderij in Veldhoven. Voor alle huisdieren die in Nederland verkocht en gehouden mogen worden bestaan er dierenbijsluiters. Op de website van het LICG kunnen de bijsluiters gedownload worden. De bijsluiters voor huisdieren bevatten veel overzichtelijke informatie en zijn de moeite van het lezen zeker waard. Huisdierenbijsluiters zijn een initiatief van het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren.

Lees verder

© 2008 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een hamster als huisdier: verzorging en onderhoudHamsters zijn kleine knaagdieren die populair zijn als huisdier. Het zijn kleine, sociale en gezellige beestjes die wein…
Een Syrische hamster als huisdierDe Syrische hamster is de populairste hamstersoort in Nederland. Maar wat is dit nu eigenlijk voor beestje en hoe kun je…
Campbelli dwerghamster (Phodopus campbelli)Campbelli hamsters kunnen in tegenstelling tot vele andere hamstersoorten wel samen gehouden worden. Het zijn leuke dier…
Activiteiten voor de hamsterActiviteiten voor de hamsterDe hamster is in het wild een actief nachtdiertje. Wees er op voorbereid dat als u de hamster in uw kamer houdt u in de…

Voortplanting van de hamsterDe meeste hamstervrouwtjes zijn geslachtsrijp met ongeveer 4 weken. Bij bepaalde soorten duurt het iets langer en zijn g…
Huisdier vermist, wat te doen?Huisdier vermist, wat te doen?Het komt regelmatig voor dat huisdieren vermist raken. Zij ontsnappen uit huis of uit hun kooi of zijn buiten en komen n…
Bronnen en referenties
  • www.licg.nl
  • Omroep Brabant
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 30-03-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.