Een goede hondenbrok kiezen

Een goede hondenbrok kiezen Goede hondenbrokken voor uw hond kiezen is niet gemakkelijk, omdat er tegenwoordig vele verschillende merken op de schappen staan. En al die merken beloven “het beste” te zijn voor uw hond. Wat zijn nu de verschillen tussen hondenbrokken en hoe zie je of een hond goed reageert op een bepaalde hondenbrok?

Het verschil tussen hondenbrokken

Alle merken hondenbrokken behoren tot één van de volgende twee categorieën:
  • Kwalitatief minder goede hondenbrokken, vaak te koop in de supermarkten en goedkoper
  • Kwalitatief goede hondenbrokken, uitsluitend te koop in dieren(speciaal)zaken. Kwalitatief goede hondenbrokken wordt premium hondenvoer genoemd en zijn duurder

Het grote verschil tussen de goedkopere brokken en de premium brokken ligt aan de verteerbaarheid. Honden hebben een kort spijsverteringskanaal. Dit betekent dat voer in een relatief korte tijd verteerd dient te worden, zodat alle benodigde voedingsstoffen uit een hondenbrok ten goede komen van de hond en niet met de ontlasting weer uit komen. Dit gebeurt alleen als brokken uit voedingsstoffen bestaan van voldoende kwaliteit.

Een belangrijke voedingsstof is eiwit. Eiwitten zijn de bouwstenen voor spieren, botten, huid en vacht. Er zijn dierlijke eiwitten, afkomstig van dieren en er zijn plantaardige eiwitten, afkomstig van planten zoals granen. Dierlijke en plantaardige eiwitten verschillen van elkaar in hoeverre ze gebruikt kunnen worden door een hond. Dit verschil zit in het aminozuurpatroon van eiwitten. Zowel dierlijke als plantaardige eiwitten bestaan uit een 20-tal verschillende aminozuren. De aanwezigheid van de essentiële aminozuren bepaalt de kwaliteit van een eiwit. Eiwitten met een hoog gehalte essentiële aminozuren, hebben een hoge biologische waarde (kwaliteit). Over het algemeen hebben dierlijke eiwitten een hogere biologische waarde dan plantaardige eiwitten.

Premium hondenbrokken bevatten meer dierlijke eiwitten dan de goedkopere hondenbrokken. De premium brokken zijn dus van hogere kwaliteit, worden beter verteerd en opgenomen door de hond, wat betekent dat een hond een lagere hoeveelheid premium brokken nodig heeft per dag en ook minder ontlasting krijgt.

De goedkopere hondenbrokken bevatten vaak meer plantaardige eiwitten in de vorm van granen en groente. Deze ingrediënten zijn van lagere kwaliteit, worden slechter verteerd, wat betekent dat een hond een hogere hoeveelheid brokken nodig heeft per dag en ook meer ontlasting krijgt. Andere probleempjes die vaak ontstaan door het tekort aan goede voedingsstoffen zijn onder andere: dunne ontlasting, extreem veel verharen, veel drinken, huidschilfertjes, jeuk en krabben.

Kijk maar naar ons als voorbeeld. Eten wij alleen maar ongezond eten, dan krijgen we vanzelf last van dunnere ontlasting, een vette huid, windjes laten, pukkels, enzovoort.

Hoe zie je of een hond goed reageert op een hondenbrok

Het voeren van goede hondenbrokken resulteert in:
  • Een glanzende / volle vacht
  • Een huid die niet droog is, zonder schilfers en niet geïrriteerd
  • Een compacte en stevige ontlasting (niet overmatig)
  • Niet overmatig ruien (afhankelijk van het ras)
  • Levendig en actief

De kans dat deze resultaten behaald worden bij een hond is uiteraard veel groter bij een premium hondenbrok.

Vaak vormt de duurdere prijs van premium hondenbrokken een drempel voor mensen. Echter, wordt er aanzienlijk minder (in sommige gevallen tot de helft minder) gevoerd van de premium brokken. Een zak brokken gaat langer mee dan een zak goedkopere brokken. Daarbij worden de gezonde resultaten zichtbaar in de hond. En dat was wat uiteindelijk telt!

Tot slot dient gezegd te worden dat iedere hond anders is en anders kan reageren op een bepaalde hondenbrok. Vertoont de hond bijvoorbeeld toch jeuk bij het voeren van een premium hondenbrok, probeer dan eens een ander merk en bekijk de resultaten na een paar maanden voeren nog eens.
© 2008 - 2024 Leplat, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goedkoopste hondenbrokGoedkoopste hondenbrokOp zoek naar de goedkoopste hondenbrok? Een goede hondenbrok hoeft niet altijd de duurste te zijn. Welk hondenvoer je aa…
Het beste voer voor hondenHet beste voer voor hondenEen goede voeding is van groot belang voor de gezondheid en de vitaliteit van uw hond. Hoewel men bij hondenvoeding mees…
Basisbehoeften voeding katBasisbehoeften voeding katKatten zijn vleeseters en hebben een andere behoefte in hun voeding dan mensen of honden. Van nature hebben ze een hoge…
Wat mogen fretten eten en wat niet?Wat mogen fretten eten en wat niet?Fretten hebben altijd al rauw voer gegeten, het zijn namelijk roofdieren. Toch geven veel mensen ze tegenwoordig brokjes…

Konijnenras: de KleurdwergKonijnenras: de KleurdwergKlein lichaampje, kleine pootjes, klein kopje, korte oortjes, alles aan dit konijntje is klein en fijn. Dit konijn is éé…
Alles over de DalmatiërDe Dalmatiër dankt zijn naam aan de Romeinse koningsmantel gemaakt van hermelijn ( dalmatica genoemd). Het ras is offici…
Bronnen en referenties
Reactie

Ingrid Hillen, 11-11-2008
Onze hond Baloe heeft een gevoelige huid en last van zijn nieren en lever. Hij mag alleen brokken met zo weinig mogelijk eiwitten hebben. Welk merk brokken kunt u mij aanbevelen? Reactie infoteur, 21-11-2008
Dag Ingrid,

Mijn excuses voor mijn late reactie.

Ik kan jullie alleen adviseren betr. de gevoelige huid van Baloe. Over het probleem met zijn/haar nieren en lever moet een dierenarts beslissen.

Om goed te adviseren heb ik meer info nodig over Baloe. Namelijk: leeftijd, ras, activiteit van de hond, hoe komt die gevoelige huid tot uiting? (jeuk, rode vlekjes, schilfers), andere gezondheidsprobleempjes, hoe lang hij/zij al last heeft van die gevoelige huid, welke brokken Baloe momenteel krijgt en hoelang al, wat jullie al geprobeert hebben tegen die huid.
Ik kan wel een algemeen advies geven, maar daar is Baloe niet bij gebaat.

Vriendelijke groet,
Leplat

Leplat (19 artikelen)
Laatste update: 27-09-2008
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.