Ieder kattenras heeft eigen karaktertrekken

Ieder kattenras heeft eigen karaktertrekken Het leuke van huisdieren is dat je je "profiel" kunt samenstellen van wat je belangrijk vindt aan een huisdier en je dit dan kunt gebruiken als blauwdruk voor het huisdier wat bij je past. De praktijk wijst uit dat we ons nog steeds te vaak laten leiden door het uiterlijk van het huisdier en minder door het karakter. Ik bijgaand artikel beperk ik me tot de kat, en specifiek een aantal kenmerken van de Perzische kat.

Jonge katjes zijn gevaarlijk!

Natuurlijk zijn jonge katjes niet gevaarlijk maar aandoenlijk. Dat aandoenlijke maakt ze eigenlijk meteen enigszins gevaarlijk, want een dergelijk katje wordt snel meegenomen. Maar ja, kleine katjes worden groot en een grote kat is plots heel iets anders, en dan hebben we het nog niet eens over het karakter wat per ras nog sterk af kan wijken.

Denk na voor je een kat neemt

Er wordt snel gezegd dat een kat gemakkelijk alleen gelaten kan worden. Dat het eenvoudiger werkt als bij een hond is zeker zo. Al was het maar voor het uitlaten. Maar een huisdier neem je om er voor te zorgen en als je een dusdanig bestaan leidt dat je nauwelijks thuis bent, zal van de "verzorging" weinig komen, behalve dan een bakje eten. Dat is niet bevorderlijk voor het dier en dus van belang dit vooraf te bedenken, voordat de kat toch maar naar het asiel moet of een troosteloos leven in relatieve eenzaamheid leeft.

Er vanuit gaande dat de verzorging voor het dier wel goed zit, is het van belang te weten wat je in een karakter terug zou willen zien. Een speelse kat die "aanwezig" is, een dominant huisdier die de baas in huis is, een rustig dier wat lekker bij je komt liggen. Natuurlijk hoeft dit geen raskat te zijn, alleen is het bepalen van het karakter dan lastig, terwijl de belangrijke kenmerken van de raskat vastliggen.

Zo is de perzische kat van nature rustig, heeft wel de speelse momenten, maar overall niet de kat die met enige regelmaat in de gordijnen hangt. Ze miauwt weinig en kroelen vindt ze over het algemeen prettig. Qua grootte varieert het van bijvoorbeeld de kleine shaded silver/gold (wit met zilverkleurige uiteinden of goudbruin met donkerbruine punten en groene ogen) tot de klassieke kleuren zwart, blauw, rood, wit, crème met koperkleurige ogen. In points en tabby zijn er nog alle varianten te krijgen, maar de klassieke kleuren zijn beduidend groter dan de shaded silver en gold. Qua karakter zitten ook hier verschillen in, maar overall kan gesteld worden dat de Perzische betrouwbare, evenwichtige en rustige katten zijn.
Als dit aardig klinkt is het wel van belang te weten dat de Perzische kat lange haren heeft en dus regelmatig gekamd moet worden. In de zomer is het relatief eenvoudig bij te houden, maar in de wintermaanden moet de frequentie opgeschroefd worden. Hier moet tijd voor zijn c.q. gemaakt worden en je moet dit willen. Allemaal zaken die vooraf bedacht moeten worden.

Ben je er eenmaal uit en ben je overdag relatief veel weg, dan is het wellicht toch iets om over na denken om er 2 te nemen. Hoewel een kat het op zich alleen zijn aan moet kunnen, is een maatje niet verkeerd. Maar hoe dan ook, de beslissing die je genomen hebt werkt gemiddeld nog zo'n 15 jaar door.

Een katje bij een fokker kopen

Zorg dat je het nest ziet, de moeder ziet, de omgeving en of ze in huiselijke kring leven. De eerste weken is het socialisatieprogramma voor een jonge kat belangrijk. Een stamboom is niet altijd nodig, maar wil je netjes dan is het wel aan te bevelen. Een stamboom wordt nl. niet afgegeven als een moederpoes al vele nestjes in korte tijd heeft gehad, de kans op een zwakker diertje is kleiner (uitsluiten gaat helaas niet). Zorg wel dat je het boekje met de inentingen mee krijgt. Dan weet je in ieder geval zeker dat de dierenarts het diertje gezien heeft en ze de basisspuitjes gehad heeft.

Succes!
© 2008 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Baarmoederontsteking bij de katBaarmoederontsteking bij de katAls je besluit dat de poes enig moment gecastreerd moet worden, zal je weinig problemen ondervinden met de baarmoeder va…
Schijnzwangerschap bij kattenSchijnzwangerschap bij kattenSchijnzwangerschap komt niet alleen bij mensen voor, maar ook bij dieren! Dit artikel gaat over schijnzwangerschap bij p…
Huisdieren: de krolse katHuisdieren: de krolse katAls de kat krols is, is ze vruchtbaar en laat ze de kater – soms met eerst nog een gevecht – toe haar te dekken. Hoe wer…

Alles over de ChihuahuaAlles over de ChihuahuaDe Chihuahua is het kleinste hondje ter wereld. De geschiedenis van deze hond is nog steeds niet helemaal duidelijk. Maa…
De Mechelse HerderDe Mechelse Herder is afkomstig uit België, vernoemd naar de stad Mechelen. Hij wordt ook wel mechelaar genoemd. Het is…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eigen kat - Annastaal
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 04-09-2008
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.