Het verlaten huisdier

Het verlaten huisdier Nu de zomervakantie weer begonnen is leven heel veel huisdieren in hun ergste nachtmerrie. Achtergelaten, eenzaam, hongerig, rond dolend in het bos. Of angstig sluipend langs de snelweg. Het fenomeen 'achtergelaten huisdieren' gebeurt door het hele jaar door. Maar tijdens de zomervakantie beleeft het zijn piek, in de normaal al schokkende cijfers.

Vakantie

Mensen gaan op vakantie en zijn te laat met het regelen van een goed verblijf voor hun dier. Maar zelfs als ze de vakantie net geboekt hebben ( dat is dus begin het jaar ongeveer) lozen ze hun huisdieren al. Zonder ook maar enige moeite te doen. Een eindeloze strijd tegen dit dierenleed. Ook al zijn er delen gewonnen en zijn de cijfers iets gedaald, het aantal blijft schrikbarend groot; zeker het aantal dat het niet haalt in het systeem. Zal deze strijd ooit gewonnen worden?

De vakantiegangers staan boven aan het lijstje als je kijkt naar mogelijke redenen. Maar zij zijn niet de enige. Honden, katten, konijnen, cavia's het zijn allemaal zachte knuffelbare huisdieren; maar wel dieren die veel verzorgen nodig hebben. Ze moeten worden uitgelaten, kooien moeten worden verschoond, en eten en drinken moeten dagelijks ververst worden. Tegenwoordig word je overspoeld met waarschuwingen over wat het beestje allemaal vereist. Maar toch schikt het ons niet af om geen huisdier te nemen als we al het werk er niet voor overhebben.

Puppy wordt hond

En dan heb je nog de andere bekende tegenvallers die we allemaal weten maar toch hevig ontkennen op het punt dat we in de winkel staan. Puppy's worden groot, honden en katten verharen hevig; En dat schattige koppie is geen garantie dat het zich gaat gedragen eenmaal onder jouw hoede. Een konijn kan bijterig zijn, een kat krabben en sommige honden blaffen het hele huis bij elkaar als je weg bent. Als je een hond niet goed opvoed luistert het ook niet naar je. Katten hangen graag in behang of gordijnen. Hamsters, muizen en ratten zijn snel en eigenlijk niet om mee te knuffelen. Maar ze stinken wel snel.
En dan is er nog de categorie reptielen. Het kan heel stoer zijn om een kleine hagedis of slang te hebben, maar ze eten hun voer graag levend al dan niet gedroogd. ( nog niet smakelijker) ze zijn zeker niet aaibaar. En met een beetje pech happen en sissen ze ook nog constant naar je. En in het geval van de vakantie zullen er weinig mensen zijn die op die mooie hagedis gaat pas om hem gezellig gedroogde vliegen te voeren en met bevende hand ( als die er al niet aanhangt) zijn kooi schoon te maken omdat het na een tijdje toch echt begint te stinken.

Een huisdier nemen is leuk, spannend en iedereen hoopt op een liefde volle relatie. Maar als dat kleine schattige keffertje staat te blaffen vast gebonden aan een boom in het bos is het leuke voor het beestje er wel af. Vooraf aangenomen dat het een redelijk leuk leven heeft gehad bij zijn baas. Want dat is ook niet altijd het geval. Als mensen hun huisdieren beu zijn laten ze de verzorging ook vaak varen. Honden worden zelden uitgelaten, katten opgesloten in 1 kamertje om de rest van het huis haar vrij te krijgen, hygiëne word bedolven onder een bult van pure ranzigheid. Soms was het leven van het beestje al niet zo rooskleurig meer, voor dat het voor zijn lot overgelaten werd struinend langs de snelweg opzoek naar een voerbak.
Ondanks dat verwaarlozing zeker mishandeling is heb je ook nog de gewelddadige mishandelaars. Geschopt, geslagen, achternagezeten, opgejut. Het asiel is de hemel voor het beestje dat het allemaal heeft mee gemaakt. En toch komt het niet in het baasje op om hem er heen te brengen. Want dat kost geld, een mogelijkheid van weigering, mishandeling word daar wel serieus genomen. Voor sommige is het puur geluk om in het asiel terecht te komen.

Voor het baasje lijkt het dan de makkelijkste manier om het dier te dumpen. Maar in werkelijkheid komt er heel wat meer bij kijken.
Voorbeeld Een hond word aan de kant van de weg er uit gezet. De auto rijd weg en de eigenaar kijkt in zijn spiegel zijn hond na terwijl hij steeds verder weg rijd. De hond kan geen kant op. De weg op word zijn dood, en de berm brengt ook niet veel goeds. De hond loopt doelloos in de berm. Na een tijdje kruipt hij onder een hek door en rent de weilanden op. Hij is moe, heeft dorst, heeft het warm. Uren later word hij uitgeput gespot door een boer. Eerst wil hij de hond weg jagen maar dan ziet hij dat de hond al enig drama te verwerken heeft gehad. Hij belt de dierenbescherming. Een receptioniste zorgt er voor dat de dierenambulance het arme dier ophaalt. De dierenambulance komt; een man komt de hond halen. Met een speciale stok en enig behendigheid vangt hij de bange hond en stopt hem in een bench achter in de auto. De ambulance rijd naar het dichtst bij zijnde asiel en geeft de hond daar af. Een receptioniste/ verzorger neem de hond aan. En zorgt dat hij gezien word door een dierenarts. Die behandeld hem en geeft hem medicijnen. Hij word in het asiel verzorgd zodat hij op krachten komt. De hond is helaas niet gechipt of getatoeëerd ( wat tegenwoordig verplicht is) dus de eigenaar is helaas niet te achterhalen. Er word wel een 'gevonden bericht' geplaatst door een medewerker. Als de hond op sterkte is word hij in de roulatie gezet om een nieuw baasje te vinden. Er worden opdagen georganiseerd en andere publiciteit dingen om de dieren aan een baasje te krijgen. Het is een flinke molen waar de hond door heen gaat. Maar als je het stukje goed bekijkt ziet die hond ook heel wat mensen. Hij ziet de eigenaar die de boosdoener is in dit verhaal, de boer die helpt, de receptioniste van de dierenbescherming belt de mensen van de ambulance centrale; zodat de chauffeur met stok en bench op komt dagen, die brengt hem weer naar het asiel; waar hij in contact komt met een receptionist/ verzorger, een dierenarts, en de verzorgers. En dan zijn er nog de kantoor mensen die organiseren. In totaal helpen zo'n 9 tot 10 mensen hem weer op weg. 10 mensen die geen cent krijgen omdat de eigenaar het niet nodig vond hem zelf naar het asiel te brengen. Als hij de hond naar het asiel had gebracht waren er zo 5 mensen weg gevallen die er anders bij betrokken waren. Het zou dus de helft schelen in de kosten. Kosten die achteraf zeker verhaald zou worden op het baasje als die gevonden zouden worden.

Cijfers

De manier waarop en de reden zijn zeer variërend maar toch allemaal even schokkend. Maar de gevolgen zijn groter dan een groot aantal mensen die er bij betrokken raken. Als het maar om een hond ging was het probleem minimaal geweest. Maar helaas is dat niet de werkelijkheid. In 2007 werden er landelijk ongeveer 70.000 honden en katten opgevangen. Zwerf honden en katten maar ook die wel netjes gebracht werden, maar opgegeven niet te min. In 2006 waren het er meer 73.464 maar de cijfers blijven schokkend. Gelukkig worden er nog wel honden en katten bij een nieuw baasje geplaatst. In 2006 werd 51,1 % van de honden en 44,6 % van de katten opnieuw geplaatst. Maar helaas is dat niet de volle honderd procent. Ook nu nog worden honden en katten ingeslapen. Voor medische redenen, karakter trekken en ouderdom is inslapen helaas niet te voorkomen. In 2006 werden 20.998 honden en katten ingeslapen.

De dierenbescherming is hard bezig deze cijfers verder na beneden te krijgen. Er worden voor en tijdens de zomervakantie extra controles gehouden rond de snelweg en parkeerhavens. Nu de chip of tatoeage verplicht is zullen er meer baasjes gevonden worden die hun dier achtergelaten gelaten hebben. En die worden tegenwoordig zwaarder gestraft. Zo is er nu niet alleen een geld boete maar kun je zelfs celstraf krijgen. Er worden campagnes gehouden om katten ook te laten chippen. En daar boven op word er aangemoedigd om katten te steriliseren om de katten populatie te bedrukken.

Opvang

Maar waar kun je nou terecht als je toch een huisdier hebt en op vakantie gaat? Voor dat je het beestje weg doet kun je misschien de meer tijdelijke opties eens bekijken. Een pension is een zeer goede optie als je op vakantie gaat. Je kunt je dier voor de vakantie brengen en er na gewoon weer ophalen. Ze zorgen prima voor de dieren en zo is hij/ zij ook een beetje op vakantie. Zoals elke vakantie kost dit natuurlijk ook geld maar je moet er wel wat voor overhebben. En wil je je dier helemaal het vakantie gevoel geven breng je hem naar het dieren hotel. Een betere vakantie kan hij/zij niet hebben. Een goedkopere optie is vragen of de buren op willen passen. Ze eten geven en een beetje vertroetelen elke dag. Misschien heb je wel vrienden of familie die een logee heel gezellig vinden. Of misschien denken hun na om een huisdier te nemen. Zo kunnen ze er aan wennen en zien wat er allemaal gevraagd word qua verzorging. Je helpt dan niet alleen je dier maar ook hun! Er zijn zoveel opties maar de beste is natuurlijk nog om een vakantie te boeken waarbij de huisdieren gewoon mee mogen. Bijna alle campings/parken/accommodaties hebben die mogelijkheid. Er is niks gezelliger dan met het hele gezin opstap. En daar hoort de hond of kat ook bij.
© 2008 - 2024 Maddy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eerste hulp voor (huis)dierenEerste hulp voor (huis)dierenJe huisdieren of andere dieren uit je buurt kunnen gewond of ziek geraken en hebben dringend medische hulp nodig. Zelfs…
Dierenambulance: wie betaalt de kosten?Dierenambulance: wie betaalt de kosten?Wanneer je een dier in nood aantreft dan kun je hiervoor de dierenambulance bellen. Dit kan voor je eigen huisdier maar…
Hond of kat vermist: bel de dierenambulance!Hond of kat vermist: bel de dierenambulance!De vermissing van je geliefde viervoeter is voor elke honden- of katteneigenaar een vreselijke ervaring. Niet weten waar…
Zwarte katten steeds minder populairnieuws uitgelichtZwarte katten steeds minder populairZwarte katten worden steeds minder populair. Niet alleen in Nederland maar overal. Dit heeft niets te maken dat men een…

De Noorse LundehundDe Noorse LundehundDe Noorse Lundehund De Noorse Lundehund is een uniek hondenras dat maar weinig voorkomt. Op dit moment zijn er zo’n 50 v…
Te dikke kat, wat nu?Te dikke kat, wat nu?Steeds meer katten hebben last van zwaarlijvigheid. Dit kan door een slecht werkende schildklier, deze maakt dan te wein…
Bronnen en referenties
  • www.dierenbescherming.nl
Maddy (4 artikelen)
Gepubliceerd: 31-07-2008
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.