Gevaren huisdier & kerst

Tijdens de kerst maken we het altijd zo gezellig mogelijk in huis. Heel leuk maar het zorgt wel voor extra gevaren voor je dier. Om te voorkomen dat de feestdagen uitmonden in een ramp door een ziek dier staan hieronder een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden.

De kerstboom

Het pronkstuk van de kamer tijdens deze dagen laat (indien het een echte is) nogal wat naalden vallen. Kijk hiermee uit en zet de voer- en drinkbak nooit onder de boom. De naalden zijn zeer giftig en kunnen daarnaast ook de darmwand doorboren. Naalden die in het water liggen maken het water ook giftig. Zorg er dus voor dat je dier geen water ligt waar naalden in liggen of waar de stam van de boom in staat. Ziekteverschijnselen die hierdoor kunnen ontstaan zijn braken, diaree, slijmvliesontsteking in de bek en de keel, sloomheid.

Ook de takken van de kerstboom of een kerststukje kunnen soms een allergische reactie veroorzaken. Het dier krijgt dan na contact een dikke snuit, gezwollen oogleden of gezwollen oorschelpen.

De kerstballen

Vooral voor katten zijn kerstballen vaak onweerstaanbaar. De scherven waar ze in aanraking kunnen komen als een bal valt, zijn echter minder plezierig. Ze kunnen zorgen voor nare wondjes. Hetzelfde geldt eigenlijk voor vogels. Al dat geglim trekt heel erg aan maar ook zij kunnen zich verwonden als een bal kapot valt. Honden hebben soms de neiging om een bal op te eten en dit kan inwendig weer voor veel problemen zorgen. Let er dus op waar je de ballen neerhangt en gebruik anders plastic ballen die niet kapot gaan als ze vallen.

Engelenhaar

Voornamelijk bij katten kan engelenhaar een allergische reactie veroorzaken. Dit kan een acute benauwdheid zijn maar ook opgezwollen lichaamsdelen. Jeuk en roodheid kunnen ook ontstaan. Het is belangrijk om direct contact op te nemen met een dierenarts wanneer dit gebeurd omdat bij een zwelling van de slijmvliezen in de keel de kans op verstikking bestaat.

Kerstplanten

Indien er aan de blaadjes van hulst (Ilex aquifolium), kerster (Euphorbia pulcherrima) of kerstroos (Helleborus niger) geknabbeld wordt door je dier dan kan dit ernsitige gevolgen hebben. De blaadjes zijn zeer gistig. Enkele ziekteverschijnselen zijn speekselverlies, misselijkheid, braken, diaree (soms met bloed), slijmvliesontsteking in de bek, opwinding, stuiptrekkingen, benauwdheid en hartritmestoornissen. Ook kunnen er blaren onstaan wanneer het dier in contact komt met sap uit de kerstster.

Lametta

Lammeta's zijn de lange, glimmende sliertjes in allerlei kleurtjes die we gebruiken als versiering in bijvoorbeeld de kerstboom. Omdat ook hier het geglim vaak onweerstaanbaar kan zijn, vormen ze een gevaar voor je dier. Daarnaast bewegen de sliertjes bij elke beweging waardoor ze de aandacht trekken. Let erop dat de sliertjes niet worden opgegeten door je dier want dit kan darmverstoppingen veroorzaken.

(Champagne)kurken

Kurken zijn voor honden natuurlijk geweldig speelgoed. Ze worden alleen ook nog wel eens doorgeslikt wat ervoor kan zorgen dat er een darmverstopping ontstaat en ook hier moet het soms operatief verwijderd worden.

Chocolade

Chocolade mag je nooit geven aan een huisdier. Het is erg giftig en kan voor sommige dieren in kleine hoeveelheden al fataal zijn.

Rolladenetjes

De netjes van de rollade hebben natuurlijk voor honden en katten een heerlijke geur. Let er dus goed op dat je dier er niet bij kan en gooi het weg op een veilige plek want het kan ervoor zorgen dat ze een darmverstopping krijgen. Soms moet het netje zelfs operatief verwijderd worden omdat het er vanzelf niet meer uitkomt.

Kalkoen- of eendenbotjes

Er wordt tijdens de feestdagen vaak gevogelte gegeten en katten en honden houden hier wel van. Het is echter heel gevaarlijk wanneer je dier een botje opeet. Door een scherp stuk kan de darmwand doorboort worden.

Dierenarts

Neem altijd contact op met je dierenarts als het wel misgaat. beter één belletje of bezoekje teveel dan te weinig. Soms is snel ingrijpen echter wel van groot levensbelang dus zorg ervoor dat je het telefoonnummer van de dierenarts altijd bij de hand hebt.
© 2008 - 2024 Jidaja, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een huisdier voor iedereenEen huisdier voor iedereenNederlandse gezinnen hebben vaak een huisdier, het hoort er bij. Wie neemt het initiatief, wat is het effect en waarom n…
Jaloers gedrag bij hondenJaloers gedrag bij hondenHonden kunnen jaloers gedrag gaan vertonen door bijvoorbeeld een verandering in de gezinssamenstelling. Er kan een huisd…
Wat het huisdier doet voor je gezondheidWat het huisdier doet voor je gezondheidOm de koptekst meteen iets te nuanceren, geldt niet voor ieder huisdier dat het direct van positieve invloed is of kan z…
Verzekering voor het huisdierVerzekering voor het huisdierSteeds meer mensen sluiten een verzekering af voor hun hond of kant. Het huisdier heeft de afgelopen jaren een steeds pr…

De cavia: algemeen, huisvesting & voedingCavia's komen oorspronkelijk uit de Peruviaanse Andes en ze werden gedomisticeerd door de Inca's. Ze werden gehouden om…
Castratie bij hondenHet verwijderen van de testikels en bijballen noemen we castratie. Hierdoor worden de zaadproduktie en de hormoonprodukt…
Jidaja (36 artikelen)
Gepubliceerd: 22-06-2008
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.