Kattengedrag: spelen, maak de tijger in hem wakker!

Eén van de leukste dingen om te doen met je huisdier is het spelen. Zo ook met je kat. Het gaat vanzelf, de kat komt naar je toe en daagt je uit. Maar waarom speelt de kat op de manier zoals hij dat doet en hoe kun jij hem nieuwe uitdagingen aanbieden?

Prooi uitputten

De kat beschikt niet over de fysieke bouw die nodig is om een prooi met één klap uit te schakelen of ineens dood te maken. Om toch aan zijn voedsel te komen zal hij de prooi moeten uitputten. Dit doet hij door de prooi langdurig achterna te jagen en hem geen rust te gunnen. Wanneer de prooi geen kant meer uit kan en geen stap meer kan verzetten slaat de kat toe.

Werken voor zijn eten

Zoals je ziet is de kat er dus aan gewend om veel moeite te doen om aan zijn eten te komen. Als kitten leren ze al snel prooien te besluipen en te bespringen. En houden ze vaak ren spelletjes. Iedere kat jaagt op zijn eigen manier, de één besluipt liever de prooi en jaagt deze dan op en de ander wacht geduldig bij een holletje tot de muis zich laat zien en slaat zijn poot uit.

Het jagen is van nature een dagelijkse geestelijke en lichamelijke bezigheid. Je begrijpt dat de kat in huis veel van deze uitdagingen moet missen. Het eten staat klaar, de muizen zijn verjaagt en een vogel zit buiten bereik achter het raam. Aan jou als baas dus de uitdaging om dit gedrag in zijn leven terug te halen en vast te houden.

Dagelijks

Let wel, het gaat om een dagelijkse afleiding. Dus niet die éne keer op zondag omdat dat zo uit komt. Spelen en jagen is een must voor het welbevinden van de kat. Wanneer hij niet voldoende wordt uitgedaagd zal hij zich gaan vervelen wat tot vervelende gedragingen kan leiden. Zoals behang afkrabben, of het slopen van meubels maar ook de gezondheid van de kat kan er op achteruitgaan omdat hij zich ongelukkig kan gaan voelen.

Gelukkig is bovenstaande allemaal niet nieuw en is de kattenbaas van tegenwoordig goed voorbereid op de jacht behoefte van de kat. De dierenwinkels spelen hier op in. Er is ontzettend veel speelgoed te vinden wat je voor je kat kunt aanschaffen. Maar zoals je weet zijn veel huis, tuin en keuken zaken veel leuker om mee te spelen. Je hoeft dus niet persé geld uit te geven om je kat te laten spelen en uit te leven op zijn prooi.

Jagen of verstoppen?

Bestudeer eerst eens wat voor gedrag je kat vertoond. Stel je kat staart uren met ‘kwetterende’ geluiden naar de musjes bij het vogelhuisje in de tuin. Hij is dus het type wat graag achter vogels aan jaagt. Een balletje weg gooien vind hij dan niet zo interessant. Maar heb je een speeltje wat het vlieggedrag van een vogeltje een beetje nabootst. Bijvoorbeeld een hengel met een speeltje eraan. Gegarandeerd dat je kat uit zijn dak zal gaan en het speeltje na zal jagen, wat jij dan telkens weer weg kunt ‘zwiepen’.

Bij een kat die liever een muis vangt moet je de spelletjes kiezen waarbij hij zich kan verstoppen en ineens te voorschijn kan komen. Een beetje verstoppen en een beetje jagen. Je kunt dan bijvoorbeeld een veter net iets voorbij de verstopplaats laten beginnen en deze langzaam voorbij zijn verstopplaats laten glijden zodat hij achter ‘het staartje’ aan kan. Zelf heb ik een veterachtige centuur voor de kat die is vrij lang. Wanneer ik door het huis loop maak ik één uiteinde aan mijn riem vast en zo trek ik ‘die prooi’ door het huis. Mijn kat vind dat erg leuk, vooral als ik ook nog eens de trap op ga. Om de was op te hangen bijvoorbeeld. Dan ligt de prooi even stil. Ga ik weer lopen… nou ja, je begrijpt vast wel wat ik bedoel.

Alle aandacht

Maar de meeste katten genieten vooral van de aandacht en het samen met jou spelen met alles wat los en vast zit. Meestal is er toch een favoriet spelletje. De poes van mij wil altijd het netje uit de wasmachine hebben, daar zit zo’n blauw kurkachtig blokje aan. Ze smijt deze alle kanten uit en is er uren mee zoet.

Goed kattenspeelgoed voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • lichtgewicht speelgoed, gemakkelijk om mee te gooien
  • speelgoed met allerlei ritsels en belletjes eraan of erin
  • speelgoed dat met catnip erin verwerkt is (dit is een kruidenmengsel dat katten erg lekker vinden)

Pas op voor lichtspelletjes

Kijk uit met spelletjes met licht. Bijvoorbeeld lichtpuntjes van uw horloge op de muur of laserlampjes. Ze gaan er compleet van uit hun dak en zullen er onuitputtelijk mee spelen. Maar wees voorzichtig want de kat kan er schrikkerig voor schaduwen door worden en fanatiek op de staart gaan jagen waarbij hij zich niet meer prettig voelt. Zelf woon ik aan een drukke straat en ik merkte dat het licht wat ’s avonds langs mijn plafond ging door voorbijrijdende auto’s mijn kat erg onrustig maakte. Dat was daarvoor nooit. Ik werd gewezen op de link met dit spelletje met de laser en inderdaad toen ik daar mee stopte was het na een paar weken weer over. Pas dus op en als je er wel meespeelt doe het dan niet te vaak of te lang.
Naast de balletjes en muizen zijn er nog veel meer speeltjes op de markt. Probeer in te schatten wat de kat wil: verstoppen en toeslaan of jagen.

Is je kat gek op water? Laat de kraan eens lopen of laat hem rennen achter een waterstraal uit je plantenstraal op de grond.

Je kunt ook veel zelf maken:

  • een stuk elastiek aan het plafond maken met een sprieterig speeltje eraan gebonden, zorg dat hij er net bij kan (laat hem moeite doen).
  • Zorg dat de kat kan klimmen, plankjes op verschillende hoogte aan de muur zodat de kat de hoogte in kan. Misschien mag hij op bepaalde kasten klimmen.
  • maak een prop van aluminiumpapier
  • kurk met een touwtje om voorbij de verstopplaats te trekken
  • lege pot met iets lekkers erin wat de kat eruit moet hengelen
  • doos op de kop zetten, met gaten en dan iets in de doos verstoppen
  • doos waar hij zich juist in kan verstoppen

Houd wel in de gaten dat alles veilig is en dat de kat de spullen niet kapot kan maken of opeten.
© 2008 - 2024 Hoptunaa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kattengedrag: stressHet lijkt misschien wel een hype woord, maar ook katten kunnen last krijgen van stress. Het is ook niet iets wat alleen…
Hond versus katHond versus katDe hond en de kat: de twee meest voorkomende huisdieren binnen het gezin. Er zijn grote verschillen tussen deze twee. Er…
Muizen. Een muizenplaag in huis, wat nu?Muizen. Een muizenplaag in huis, wat nu?Muizen zijn kleine knaagdieren die in het najaar en de winter graag de warmte van huizen opzoeken en zich daar settelen.…
Schijnzwangerschap bij kattenSchijnzwangerschap bij kattenSchijnzwangerschap komt niet alleen bij mensen voor, maar ook bij dieren! Dit artikel gaat over schijnzwangerschap bij p…

De teckel, uw huisdier?De teckel. Een grappig ietwat langwerpig hondje. Kenmerkend voor dit hondje zijn ze lange rug en zijn lange oren.
Kattengedrag: de kat is niet in staat een straf te begrijpenSoms kun je ze wel achter het behang plakken. Dan ben je ineens heel erg boos op de normaal zo lieve knuffelpoes. Maar d…
Bronnen en referenties
  • http://www.kattengedragstherapie.nl/index.htm
Hoptunaa (55 artikelen)
Laatste update: 18-07-2008
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.