Een Griekse landschildpad, een schildpad in huis

Een Griekse landschildpad, een schildpad in huis Een schildpad is onder te verdelen in twee grote soorten namelijk de waterschildpad en de landschildpad. De landschildpad is voornamelijk in de zoo te bewonderen omdat deze een beschermde diersoort is. Toch zijn er enkele soorten landschildpadden zoals de Griekse landschildpad die je legaal in huis kan houden. Je krijgt er zelfs een attest bij. Eenmaal in huis kan het avontuur beginnen want hoe verzorg je nu eigenlijk een landschildpad?

Griekse landschildpad

De Griekse landschildpad is een goede schildpad voor België en Nederland. De temperatuur is ideaal voor de beestjes. Daardoor kan je ze nu en dan buiten zetten. Ook in de winter hebben ze in het Belgisch en Nederlands klimaat minder verzorging nodig. Ze zijn te koop in dierenspeciaalzaken die ook reptielen hebben en kunnen goed overleven in onze weersomstandigheden. De schildpadden hebben een groene en grijzige kleur. Hun schild staat heel bol.

Een mannetje van de Griekse landschildpad wordt meestal kleiner dan het vrouwtje. Een volwassen schildpad wordt gemiddeld zo groot als een schoenmaat tweeënveertig. Toch verschilt dit individueel per dier. De dieren zijn al geslachtsrijp voordat ze hun volledige lengte bereikt hebben. Verder kunnen ze heel oud worden. Een landschildpad wordt gemiddeld zeventig tot honderd jaar oud.

Wetten

De Griekse landschildpad is een beschermde diersoort. Er kan nog worden gekweekt met de dieren. Toch vraagt dit wat papierwerk. Alle schildpadden hebben een eigen paspoort. Hier staat de nummer van het dier, de naam van de kweker en de naam van de eigenaar op. Elke schildpad krijgt een chip. Ook dit chipnummer wordt vermeld op het paspoort. Als je ooit een schildpad wil kopen of verkopen heb je dit paspoort nodig om in orde te zijn met de wetgeving. Wanneer je het paspoort van je dier verliest kan je nooit nog een nieuwe schildpad krijgen. Als je een schildpad in huis hebt zonder attest en de politie komt hier achter kan de schildpad in beslag genomen worden. Bovendien kan je een boete krijgen.

Huisvesting

Een landschildpad heeft graag een ruim terrarium. Dit omdat het heel nieuwsgierige beesten zijn die graag op ontdekkingstocht gaan. Vanaf dat de schildpad groter is dan tien centimeter mag ze ook buiten in de zon zitten. Zorg wel voor een afbakening. Anders zouden andere dieren zoals een hond of een kat wel eens met de schildpad kunnen spelen.

Een landschildpad wandelt graag op schors, zand en steentjes. Zorg er ook voor dat er een vochtige plaatsen in het terrarium zijn. De diertjes slapen het liefst op een donkere plek. Een uitgeholde boomstronk is ideaal. Ook slapen ze graag op mos. Zorg ervoor dat je enkele centimeters zand hebt liggen zodat ze zich kunnen ingraven als ze dit willen.

Lampen

Een Griekse schildpad heeft een speciale lamp nodig als je hem binnen houdt. Deze lamp bevat uv-stralen. Dit zijn de stralen die de zon ook geeft. Het lijkt voor het dier alsof het in de zon zit. De lamp geeft geen warmte af, maar dit is ook niet nodig. Doordat het dier onder de lamp zit, zal het schild mooi rond blijven en groeien. Wanneer een schildpad te weinig zon krijgt brokkelt het schild af en vervlakt het. Wanneer je beslist om het dier buiten te zetten heeft het geen lamp nodig als de zon schijnt.

Een schildpad heeft in de winter ongeveer tien uur onder de lamp nodig. In de zomer kan dit oplopen tot veertien uur. Als je de schildpad in de zomer overdag buiten zet telt dit ook als uren onder de lamp zitten. De diertjes houden van een temperatuur van vijfentwintig tot dertig graden. Let wel op dat ’s avonds de temperatuur daalt. Dit is nodig voor het dier. Op die manier raakt het makkelijker in slaap. De temperatuur mag nooit onder de tien graden zakken als je de schildpad wakker wil houden.

Eten

Een landschildpad eet graag. Ze houdt vooral van zoete dingen. Je kan een schildpad verschillende soorten groeten en fruit geven. Je mag het eten ook heel de dag bij het diertje in de kooi laten staan. Het voelt zelf aan wanneer het honger heeft en wanneer het voldoende gegeten heeft. Het is heel belangrijk om je schildpad voldoende afwisseling te geven van groenten en fruit. Op die manier krijgt het beestje alle voedingsstoffen binnen die het nodig heeft. Verder hebben de schildpadden ook een eigen wil. Als je ze lang een bepaald soort fruit geeft, zullen ze daarna niet meer eten van de andere soorten. Enkele voorbeelden van wat een schildpad mag eten:
  • Appel, banaan, peer
  • Zachte fruitsoorten
  • Alle soorten sla behalve de kropsla. In de supermarkt kan je verschillende soorten sla uit een pakje kopen
  • Witloof, wortel, tomaat zonder de pitjes
  • Bloemen zoals een paardenbloem
  • Klaver

Je mag ze zeker geen citrusvruchten geven. De schildpadden kunnen het vruchtvlees niet goed verwerken. Als je de schildpad in de zomer buiten zet kan je hem zetten op een plaats met paardenbloemen of klaver. De diertjes zijn er zot op en het gras is vrij van onkruid.

Bijvoeding

Het kan goed zijn om in de dierenwinkel bijvoeding te halen en dit één of twee maal per week bij te geven. Meestal zijn dit korreltjes. Deze korreltjes zijn gemaakt op basis van groenten, bloemen en fruit en bevatten alle vitaminen die het dier nodig heeft. Bovendien vinden ze de bijvoeding heel lekker. Het is ideaal voor als je een paar dagen van huis bent. Je kan de korreltjes ook een beetje nat maken. Hierdoor hebben de korreltjes een sterkere geur en zal je schildpad ze sneller opeten.

Drinken

Een schildpad heeft een groot en ondiep kommetje nodig met water erin. Als de schildpad wil drinken gaat hij met de voorste poten in het water staan. Dan laat hij zijn hoofd zakken en zie je in het water belletjes ontstaan.

Schildpadden durven ook door hun water te lopen of erin te plassen. Dit kan op zich geen kwaad voor de gezondheid van de schildpad. Hij zal dan ook nog altijd verder drinken van het water. Het is aangeraden om het water eenmaal per dag te verversen.

Winterslaap

Een schildpad houdt een winterslaap. De oudere schildpadden zijn de kou van hier stilletjes aan gewend. Ze graven zich in de grond in en houden zo hun winterslaap. Toch moet je hier mee opletten. Als het echt koud is kan het toch zijn dat je schildpad tijdens de lente niet meer wakker wordt. Een andere manier om je schildpad een winterslaap te laten houden is ze in de herfst op minder warme plaatsen te zetten. Ze zal stilletjes aan minder bewegen en kouder worden. Wanneer je schildpad slaapt kan je hem in een bakje of schoendoos stoppen met een deksel op. Deze doos vul je met bladeren zodat de schildpad zich wat kan ingraven. Dit bewaar je dan op een koele plaats in je huis zoals een berging.

Een schildpad doet ongeveer vier tot vijf maanden een winterslaap. Vanaf dat de temperatuur terug stijgt boven de vijftien graden komen ze terug piepen.

Lees verder

© 2017 - 2024 Leen0095, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Landschildpad als huisdierLandschildpad als huisdierEr zijn ongeveer 40 verschillende soorten landschildpadden. De landschildpadden kunnen tussen de 10 en wel 50 cm groot w…
Een winterslaper als huisdier: de Griekse landschildpadEen winterslaper als huisdier: de Griekse landschildpadDe Griekse landschildpad is afkomstig uit de Europese landen rond, en de eilanden in de Middellandse Zee en heeft dus ve…
Landschildpad kopen. Terrarium en andere benodighedenLandschildpad kopen. Terrarium en andere benodighedenEen landschildpad is een apart maar kwetsbaar huisdier. Een 'gewone' schildpad of landschildpad kan prima in zijn eentje…
Een schildpad als huisdier: waar moet je aan denken?Een schildpad als huisdier: waar moet je aan denken?Als je kiest voor een schildpad als huisdier heb je de keuze tussen een landschildpad of waterschildpad. Deze dieren heb…

Asbestblootstelling en mesothelioom bij huisdierenAsbestblootstelling en mesothelioom bij huisdierenDat blootstelling aan asbest de ziekte mesothelioom bij mensen kan veroorzaken is reeds lange tijd bekend. Dat ook je hu…
Orthopedisch hondenbed voor honden met gewrichtsproblemenOrthopedisch hondenbed voor honden met gewrichtsproblemenAls je hond uit zijn mand stapt, zich uitstrekt en soepel wegloopt dan mag je blij zijn. De hond heeft lekker geslapen.…
Bronnen en referenties
  • Gebaseerd op een eigen ervaring met een Griekse landschildpad.
  • http://www.amfibia.be/default.asp?iId=MGMDJ
  • http://www.schildpaddenmaastricht.nl/index.php/griekse-landschildpadden
Leen0095 (84 artikelen)
Laatste update: 24-03-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.