Actief wandelen met je hond

Actief wandelen met je hond Iedereen met een hond weet dat deze een paar keer per dag uitgelaten moet worden. Er is echter een verschil tussen een gewone wandeling en een actieve wandeling met je hond. Bij een actieve wandeling wordt er meer werk van de hond gevraagd. Dit zorgt ervoor dat een hond uitgedaagd wordt en kan zelfs helpen bij probleemgedrag. Hoe maak je van de wandeling met je hond een actieve wandeling? Een actieve wandeling zorgt ervoor dat je hond uitgedaagd wordt om iets te ondernemen. Iets nieuws leren, nieuwe omgevingen ontdekken of een spelletje spelen, laten je hond even actief bezig zijn. Leuk om samen te doen, maar ook erg goed voor je hond!

Positief effect van de actieve wandeling op de hond en zijn baasje

De hond

Actieve uitdagingen voor de hond liggen niet alleen op fysiek vlak, maar ook op mentaal vlak. Dit hersenwerk voor honden stimuleert de zintuigen, maakt creatief en biedt ontspanning. Met de hersenen bezig zijn is voor honden net zo inspannend als een stuk rennen! Lekker samen bezig zijn is ook nog eens veel leuker dan gewoon wat rondwandelen.

Soms ontstaat probleemgedrag bij honden doordat ze niet genoeg uitdaging krijgen. De actieve wandeling vervult de behoefte aan uitdaging en laat spanning wegvloeien. De focus wordt even op iets anders gelegd. Daarnaast ben je ook nog eens op een positieve manier met je hond bezig. Dit versterkt de band tussen mens en hond.

Het baasje

Ook voor het baasje heeft een actieve wandeling positieve eigenschappen. Je bent even helemaal bezig met de band tussen jou en je hond. Samen plezier beleven en niet bezig zijn met je dagelijkse beslommeringen zorgt ervoor dat ook jij als baasje ontspant.

Hoe maak je een wandeling actief voor je hond?

Een actieve wandeling is dus niet gewoon rondje door de wijk lopen waarbij baasje en hond ieder hun ding doen. Bij een actieve wandeling is er juist veel interactie tussen baasje en hond en worden er nieuwe uitdagingen aangegaan. Voorbeelden van actief zijn tijdens de wandeling of het uitlaten:
  • Samen oefeningen doen
  • Wandelen met andere honden
  • Een nieuwe omgeving ontdekken
  • Zwemmen
  • Fietsen
  • Hardlopen

Oefeningen doen met je hond

Neem hiervoor een lekkere beloning voor je hond mee. Kleine stukjes van hun favoriete beloning in je zak, zodat je ze binnen twee seconden na de opdracht kunt belonen. Hierdoor koppelt de hond de beloning aan het werk dat hij heeft verricht. Hou er rekening mee dat je de tijd dat een hond volledig geconcentreerd met jou kan trainen opbouwt. In het begin is een paar minuten achter elkaar oefenen al meer dan genoeg.

Voorbeelden van oefeningen die je samen kan doen:
  • snoepjes zoeken (je kunt hier zelfs een puzzel van maken voor je hond)
  • apporteren van de bal of een ander voorwerp
  • zitten en op commando naar je toe komen
  • over een omgevallen boomstam springen
  • door de sneeuw rennen
  • over een balk of plank lopen

Op de website hersenwerk voor honden vind je nog meer informatie over hoe je je hond mentaal kan stimuleren.

Wandelen met andere honden

Een wandeling met andere honden of op een plek waar je hond in contact kan komen is goed voor de socialisatie van je hond. Begin hier liefst als pup al mee, zodat je hond kan wennen aan andere honden. Lekker samen spelen en ravotten is voor je hond een heerlijke uitlaatklep. Kijk waar de losloopgebieden in jouw omgeving zijn, zodat je hond even lekker los kan rennen.

Een nieuwe omgeving ontdekken

Loop eens een ander rondje dan normaal en je hond komt een heleboel nieuwe dingen tegen! Nieuwe geurtjes ontdekken in een andere omgeving stimuleert de hersenen van je hond enorm. Je zult merken dat de hond na deze wandeling lekker neerploft om even bij te tanken. Hou ook hierbij rekening met de losloopgebieden voor honden. Lekker los mogen lopen in een nieuwe omgeving is veel lekkerder voor de hond dan aan de lijn.

Zwemmen, fietsen en hardlopen

Ga eens samen zwemmen met je hond. Er zijn recreatieterreinen waar je samen met je hond in het water mag. Op deze manier kan je een hond die niet durft te zwemmen ook net dat stapje in de goede richting geven door samen met jou het water in te gaan.
Fietsen met je hond naast je vergt training. Dit kun je niet gelijk de eerste keer probleemloos doen. Maar als je eenmaal gaat, is het heerlijk voor je hond! Hardlopen met je hond kun je zelfs in wedstrijdverband doen. Canicross is een vorm van hardlopen waarbij baasje en hond aangelijnd een afstand hardlopen. Met een speciale riem zit de hond aan je middel vast. Maar ach, even dat heuveltje afrennen samen met je hond is ook gewoon een leuke activiteit tijdens je wandeling!

Kortom, een actieve wandeling met je hond zorgt voor uitdaging bij je hond, plezier tussen hond en baas met als resultaat ontspanning. Elke dag weer!
© 2016 - 2024 Cato, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Canicross uitrusting en tipsEr zijn ontzettend veel sporten die mensen niet kennen, terwijl ze toch erg leuk kunnen zijn. Een van deze sporten is ca…
Extra uitdaging voor de hondExtra uitdaging voor de hondVeel mensen lopen tijdens de dagelijkse wandelingen met de hond een vast rondje. Soms wordt de hond halverwege losgelate…
Uw hond en de zomerzonUw hond en de zomerzonZon zee en zand, of een dagje uit naar het bos met de familie. Gezellig, want het is tenslotte vakantie. En dan de vraag…

Hond blaffen afleren met een anti-blafband of schokbandHond blaffen afleren met een anti-blafband of schokbandBlaffen hoort bij honden. Overmatig blaffen kan een baasje echter tot wanhoop drijven. Tegen een hond gaan schreeuwen om…
Katten houden niet van veranderingenKatten houden niet van veranderingenMensen hebben snel de neiging uit te spreken dat ze prima tegen veranderingen kunnen. Echter, de praktijk wijst uit dat…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Mburleson, Pixabay
  • www.actiefmetjehond.nl
  • www.hersenwerkvoorhonden.nl
Cato (83 artikelen)
Gepubliceerd: 24-08-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.