Lhasa apso, de kleine zwijgzame vriend

Lhasa apso, de kleine zwijgzame vriend De lhasa apso is een kleine gezelschapshond die oorspronkelijk uit Tibet komt. Deze kleine hond is mede verantwoordelijk voor het ontstaan van het hondenras shih tzu. Het is een kleine redelijk zwijgzame hond die nogal uitgesproken qua karakter is. Dit maakt de hond niet enorm populair. Wel als ‘boomer’, want dat is een kruising met een ander hondje van hetzelfde formaat. Wat voor hondje is de lhasa apso eigenlijk?

Lhasa apso, het ras

Het is in ieder geval een oud ras dat oorspronkelijk gefokt werd door de boeddhistische monniken. Men denkt dat het ras zo oud is als de huidige jaartelling. Het hondje komt oorspronkelijk uit Tibet en werd, ondanks zijn kleine afmeting, toch ook als politiehond ingezet. Dit had er onder meer mee te maken dat de hond goed bestand is tegen de kou én dat de hond heftig kan reageren op vreemdelingen.

Dat laatste is nog steeds een duidelijk kenmerk van de hond. Het is een echte vriend van de baas, maar een vreemdeling die passeert kan heel afstandelijk en argwanend worden bekeken. Hij zal de vreemdeling gedogen, maar daar blijft het bij. De lhasa apso wordt, als je het vergelijkt met andere hondenrassen, relatief weinig gefokt. Weinig fokken heeft als nadeel dat er relatief weinig bloedlijnen zijn en als voordeel dat ze nauwelijks zijn doorgefokt.

Overigens was er vroeger een splitsing tussen de grote apso en de kleine apso. De grote apso is de Tibetaanse terriër geworden en de kleine apso is de lhasa apso geworden. Verder zijn er nogal wat mensen die geloven dat de lhasa apso de reïncarnatie van de monnik is.

Specifieke uiterlijke en innerlijke kenmerken

Karakter

Het is een kleine vriendelijke hond, maar zoals gezegd heeft hij maar één baas en voor de omgeving is het een kwestie van gedogen. Het is een waaks hondje en verder is deze hond absoluut nieuwsgierig, eigenwijs en uitermate loyaal aan de baas. Hij zal de baas altijd in beeld willen houden.

Bron: Kshitijprakash, PixabayBron: Kshitijprakash, Pixabay
Vacht
Zowel het leven op grote hoogte, als ook het gegeven dat het Himalayagebergte door Tibet loopt, maakt dat Tibet een landklimaat met hete zomers en strenge winters heeft. Daarnaast kent het land zowel zandstormen als sneeuwstormen. Dit heeft ervoor gezorgd dat de lhasa apso zo geëvolueerd is dat deze een lange dikke beharing heeft, met een ondervacht.

Soms zie je de lhasa apso met een strakke zijdezachte vacht die bijna over de grond rolt. De vraag is of dit de oorspronkelijke vacht van de hond is. Aangezien de oorspronkelijke vacht nog slechts in beperkte foklijnen aanwezig is, kunnen we veronderstellen dat er gericht gefokt is met de vacht en heeft de vacht vaak niet meer het oorspronkelijke karakter. De oorspronkelijke vacht is heel dicht, maar de afzonderlijke haarstrengen zijn wel duidelijk zichtbaar. De vacht heeft relatief veel weg van mensenhaar en je zult van deze hond weinig uitgevallen haar vinden.

Het spreekt voor zich dat een dergelijke vacht wel goed onderhouden moet worden. Zowel bij een lange als korte vacht is regelmatig de borstel er even doorheen halen dan ook geen overbodige luxe. Er zijn verschillende kleuren ‘officieel’, te weten: goud, honingleur, zandkleur, zwart, wit, donkergrijs, rookkleurig, twee of meerkleurig en bruin. Maar heeft het hondje een andere kleur, dan kan het nog steeds een lief beestje zijn.

Overige kenmerken

  • Het is een gespierde hond met een compact lijf.
  • De hond heeft een bovengemiddeld goed gehoor.
  • Het is een trotse hond met enige eigenwijsheid. Je moet de hond, wil hij naar je luisteren, duidelijk opvoeden.
  • Opvallend is dat dit kleine hondje erg weinig blaft.
  • Het hondje wordt normaal zo’n 25,5 centimeter hoog.
  • De lhasa apso heeft een levensverwachting van 12 tot 15 jaar.
  • Omdat de shih tzu voorkomt uit een kruising met de lhasa apso, lijkt deze hond er verdacht veel op.

Wat maakt de lhasa apso een hondje om te kopen?

Omdat deze hond één baasje heeft, is het maar de vraag of het een geschikte hond is voor het gezin (uiteraard bevestigen uitzonderingen de regel). Ben je daarentegen alleen, dan kan het een uitermate leuke hond voor je zijn. De hond heeft zeer de focus op de baas, dus het kan voor vele jaren een echt vriendje zijn.

Bron: Kshitijprakash, PixabayBron: Kshitijprakash, Pixabay

Waar let je op als je een pup koopt?

Voorbereiding

Als je een pup wilt kopen is het altijd goed je in te lezen. Je zult wat meer van de hond moeten weten om te kijken of het bij je thuissituatie past. Bij de voorbereiding hoort ook dat wanneer je er uit bent wat voor hond het moet worden, je bekijkt wat de goede fokkers zijn. Zoek naar erkende fokkers en geen inkopers van honden.

De fokker moet bijvoorbeeld de moederhond rond hebben lopen bij de pups en ze moet goed benaderbaar zijn (net zoals de pups uiteraard). Een vader kan ook aanwezig zijn, maar er kan ook een reu extern voor de dekking zijn ingezet. Deze reu moet dan wel ‘officieel’ zijn (stamboom, testen etc.).

Socialiseren

Een goede fokker zorgt er voor dat de pups opgroeien met de dagelijkse geluiden. Ze moeten niet bang wegduiken voor huishoudelijke apparaten, schreeuwende kinderen, sirenes of andere geluiden. De pups blijven zeker acht weken bij de moeder en in die periode worden ze deels ‘opgevoed’. Kleine hondjes zijn vaker eerder zindelijk, maar ga er vanuit dat je toch nog wel even moet ‘oefenen’ voor ze daadwerkelijk zindelijk zijn en de ‘regels’ kennen. Een puppycursus met je hondje volgen, is altijd aan te raden. Van de grondbeginselen die ze daar leren, heb je altijd plezier.

Officieel

De fokker kan de stambomen overleggen van de ouders. De pups moeten, voordat ze de deur uit gaan, bij de dierenarts volledig gecontroleerd zijn en de benodigde inentingen gehad hebben. Verder is een koopcontract zinvol. Daarin kan je opnemen dat ouders getest zijn en vrij van de ten tijde van de dekking bekende erfelijke ziekten.

Tot slot

De lhasa apso is een lieve hond met een uitgesproken karakter én uiterlijk. Het is een waakse hond die graag bij de baas is en waar je jarenlang een goede band mee kunt hebben. Je moet geen moeite hebben met regelmatig kammen (ook bij een kortere vacht) en een puppycursus is met een dergelijke hond ook zeker aan te raden.
© 2016 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hondenras: Lhasa ApsoHondenras: Lhasa ApsoDit Oosterse hondenras afkomstig uit Tibet wordt kleinschalig gefokt in Nederland en België als gezelschapshond. Dit kle…
Rashond: Shih TzuRashond: Shih TzuDeze relatief kleine hond loopt al wat jaren mee en wint aan populariteit. Mogelijk heeft dit met het karakter te maken.…
De Tibetaanse terriër als kameraadDe Tibetaanse terriër als kameraadDe hond is mateloos populair als huisdier. Op de kat na, is geen huisdier zo populair en met al die rassen is er altijd…
De Boomer: een populair bastaard hondenrasDe Boomer: een populair bastaard hondenrasDe Boomer is geen officieel erkend hondenras. De Boomer ontstaat uit een kruising van twee hondenrassen. Er zijn veel kr…

Hondenbelasting 2020: grote verschillen per gemeenteHondenbelasting 2020: grote verschillen per gemeenteHondenbelasting kan in Nederland door een gemeente worden opgelegd aan de eigenaar van één of meerdere honden. De heffin…
Acupunctuur, ook voor je hond of kat!Acupunctuur, ook voor je hond of kat!Acupunctuur, een eeuwenoude Chinese geneeswijze, is ook in onze westerse maatschappij wel bekend. Misschien heb je er ze…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Radado, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Lhasa_apso
  • http://www.hondenplaza.nl/rassen/ras_lhasa_apso
  • http://www.lhasa-apso-newssite.eu/
  • Afbeelding bron 1: Kshitijprakash, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Kshitijprakash, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 09-08-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.