Acupunctuur, ook voor je hond of kat!

Acupunctuur, ook voor je hond of kat! Acupunctuur, een eeuwenoude Chinese geneeswijze, is ook in onze westerse maatschappij wel bekend. Misschien heb je er zelf ervaring mee of wellicht ken je wel iemand die het al geprobeerd heeft. Maar wist je ook dat deze alternatieve geneeswijze kan toegepast worden op dieren? Heeft je hond of kat problemen met de gezondheid? Misschien is acupunctuur het proberen waard.

Wat is acupunctuur?

Acupunctuur is een onderdeel van de traditionele Chinese geneeswijzen en wordt al meer dan 4000 jaar toegepast. De term acupunctuur is afgeleid van de Latijnse woorden acus of naald en punctura of steek. Acupunctuur tracht namelijk de fysieke en mentale gezondheid van de patiënt te herstellen door zeer fijne naalden in te brengen op bepaalde plaatsen in het lichaam. Deze plaatsen, de zogenaamde acupunctuurpunten liggen op de meridianen of energiebanen. Door die meridianen stroomt de levensenergie of Qi. Bij gezonde mensen of dieren kan de levensenergie vlot doorstromen. Wanneer de energiestroom echter verstoord is, ontstaan ziektes en pijn.

Door het inbrengen van fijne naaldjes in de acupunctuurpunten wordt het evenwicht in de energiedoorstroming hersteld. Zo vindt het lichaam zijn zelfgenezend vermogen terug. Een vlotte energiedoorstroming betekent o.a. een betere bloedcirculatie, verhoging van het pijnstillend vermogen van het lichaam en een betere zuurstoftoevoer naar gekwetste delen. De meridianen staan ook in verbinding met de organen. Door het herstellen van de energiestroom worden dus ook de organen weer in evenwicht gebracht. Dat heeft dan weer een gunstig effect op de immuniteit.

In tegenstelling tot de westerse geneeskunde kijkt men bij acupunctuur naar de mens of naar het dier in zijn geheel. Acupunctuur heeft tot doel het lichaam en de geest gezond te houden, ziektes te voorkomen en de fysieke conditie te versterken. Zowel mensen als dieren hebben 365 acupunctuurpunten. Acupunctuur kan toegepast worden als ondersteuning van klassieke medicatie om het herstel te bevorderen. Er wordt altijd gewerkt met steriele naalden. Het inbrengen van de naalden gebeurt pijnloos omdat ze zeer dun zijn.

Wanneer kan je opteren voor acupunctuur?

Vaak gaan mensen op zoek naar alternatieve geneeswijzen als de klassieke geneeskunde bij hun hond of kat niet blijkt te helpen. Acupunctuur is zeer geschikt voor oudere dieren die geen chirurgische ingreep meer kunnen ondergaan of teveel last hebben van bijwerkingen van klassieke medicatie. Ook honden en katten met allergieën zijn vaak gebaat bij acupunctuur.
Een ander aspect van acupunctuur ligt in de preventieve werking. Het houdt de conditie van het dier op peil en voorkomt daardoor ziektes.

Positieve effecten van acupunctuur

Acupunctuur heeft een gunstige invloed op verschillende gebieden in het lichaam. Deze geneeswijze zorgt voor een verbetering van:
  • de bloedcirculatie en daardoor een betere afvoer van afvalstoffen uit het lichaam
  • het pijnstillend vermogen van het lichaam
  • het afweersysteem, met minder ontstekingen als gevolg
  • de vitaliteit
  • ontspanning van de spieren
  • de psychische conditie

Voor welke aandoeningen kan je terecht bij de dierenarts-acupuncturist?

Al de hierboven genoemde gunstige effecten bevorderen het genezingsproces. Een behandeling met acupunctuur is dus zeker zinvol, ook als aanvulling van de klassieke behandeling.
Acupunctuur kan worden toegepast bij de volgende aandoeningen:
  • Gewrichtspijnen door o.a. artritis, heupdysplasie, artrose en hernia.
  • Hormonale klachten, vruchtbaarheidsproblemen, verstoorde functie van de schildklier.
  • Allergieën en daarmee samengaande huidproblemen: acupunctuur versterkt de immuniteit en daardoor verminderen de symptomen zoals jeuk. De verbeterde bloedcirculatie versnelt bovendien de genezing.
  • Incontinentie: bij stoornissen in darm- of blaascontrole kunnen behandelingen met acupunctuur de betreffende spieren stimuleren. De naalden doen de spieren samentrekken. Het dier voelt die contracties en leert daardoor die spieren terug gebruiken.
  • Herstel na breuken of na chirurgische ingreep: hier kan acupunctuur helpen om de pijn te verlichten en om ontstekingen te voorkomen.
  • Gedragsproblemen zoals stress, angst voor onweer, verlatingsangst: acupunctuur brengt het hele lichaam in balans, het dier voelt zich beter en zal minder angstig en gestresseerd zijn.
  • Alle soorten pijn, zowel acute als chronische pijn.
  • Maag- en darmproblemen zoals diarree en constipatie.
  • Ademhalingsproblemen zoals astmatische bronchitis bij katten.
  • Diabetes: acupunctuur kan dienen als ondersteuning bij de klassieke behandeling met insuline omdat acupunctuur de bloedsuikerspiegel helpt regelen.

Hoe verloopt een behandelingssessie?

De dierenarts vraagt het baasje informatie in verband met vroegere ziektes, gedrag, karakter, voeding enz. Dan wordt het dier klinisch onderzocht: hart en longen worden afgeluisterd, palpatie van rug, buik en ledematen, polsslag wordt gemeten.
Vervolgens brengt de dierenarts een aantal naaldjes in. Bij de meeste dieren gebeurt dat zonder problemen, de naaldjes zijn zo extreem fijn dat het inbrengen pijnloos is. De naalden blijven 10 tot 20 minuten zitten. Het baasje blijft de hele tijd bij de hond of kat, houdt het dier eventueel vast zodat het rustig blijft.
Heel af en toe kan het dier na de behandeling meer last hebben van de aandoening maar deze reactie is maar van korte duur. Daarna treedt verbetering op.

Vooraleer men beslist om acupunctuur te proberen, moet men ervan bewust zijn dat verschillende sessies nodig zijn. Men mag niet verwachten dat het dier met één sessie zal genezen zijn. Het genezingsproces verloopt langzaam. In de beginfase zijn meestal 1 tot 2 behandelingen per week nodig, daarna worden de tussenperiodes langer.

Heel belangrijk: zoek een erkend dierenarts-acupuncturist. Je wil je allerliefste huisgenoot toch zeker niet in handen geven van een of andere kwakzalver, met alle gevolgen van dien...
© 2016 - 2024 Puccini, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hond en chocoladeJe hebt een hond, en hij heeft chocolade gehad. In hoeverre kan dit kwaad? Wanneer moet ik een dierenarts waarschuwen? L…
Ziekte bij Honden symptomen en diagnosesZiekte bij Honden symptomen en diagnosesHet lastige voor een honden eigenaar is dat de communicatie met de hond vaak een kwestie van raden is. Dit geldt vooral…
Druiven en rozijnen zijn levensgevaarlijk voor uw hondDruiven en rozijnen zijn levensgevaarlijk voor uw hondDat chocolade giftig is voor uw hond dat weten de meeste mensen wel maar wist u dat druiven en rozijnen ook levensgevaar…
Aspergillose: een schimmelinfectie bij de hondAspergillose: een schimmelinfectie bij de hondDe schimmel aspergillus is een draadvormige schimmel die doorgaans woont in hooi, stro en compost. De aspergillus kan kw…

De Tibetaanse terriër als kameraadDe Tibetaanse terriër als kameraadDe hond is mateloos populair als huisdier. Op de kat na, is geen huisdier zo populair en met al die rassen is er altijd…
Katten in de tuin, wegjagen helpt nietKatten in de tuin, wegjagen helpt nietEen van de ergernissen in de siertuin zijn katten die komen graven en hun behoefte doen tussen de planten. Veel planten…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Mark Hillary From Serra Negra, São Paulo, Brazil, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • http://www.acupunctuurverstraete.be/acupunctuur
  • http://www.cure-naturali.it/agopuntura/2292
  • http://bottomlineinc.com/acupuncture-for-dogs-and-cats/
  • http://www.tuttozampe.com/agopuntura-cani-gatti/2744/
  • https://www.maxizoo.it/blog/agopuntura-e-animali-quali-malattie-si-possono-curare/
  • http://www.winnieloveshealth.com/?p=10
  • http://www.socialdogcat.com/it/salute/agopuntura-per-cani-e-gatti-come-funziona-e-a-cosa-serve.html
Reactie

Robin, 21-08-2018
Hallo onze kat vita heeft haar rechterpootje blesseerd, haar zenuw zit knel dus haar pootje doet niets wat kunnen we doen?
Met vriendelijke groet robin Reactie infoteur, 22-08-2018
Hallo Robin,
Ik denk dat je best eerst raad vraagt aan een dierenarts om te weten wat de mogelijkheden zijn om je kat te helpen.
Ik wens haar een snelle genezing toe!

Puccini (74 artikelen)
Laatste update: 20-01-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.