Je konijn tam maken: Maak van je konijn je beste vriend!

Je konijn tam maken: Maak van je konijn je beste vriend! Konijnen zijn hele slimme dieren. Ze zijn inventief, speels en nieuwsgierig. Doordat konijnen zo slim zijn kun je ze ook trainen en dingen leren. Natuurlijk is een konijn geen hond of kat en is het belangrijk om je konijn altijd als een konijn te benaderen maar doe je dit op de juiste manier dan kun je een konijn krijgen dat je herkent bij binnenkomst, je overal volgt of gewoon gedurfd om eten komt schooien. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je konijn zo tam mogelijk te maken. Een echt tam konijn weet wie je bent, herkent je stem en komt met je spelen. Voor jouw tijd en aandacht krijg je liefde terug en je konijn zorgt dat je eindeloos om hem moet lachen vanwege zijn gekke of grappige acties.

Aandacht

Het is heel erg belangrijk om je konijn veel aandacht te geven. Je kunt best een konijn nemen als je veel werkt en weinig thuis bent maar het zal dan wel langer duren voor je konijn tam is. Als je vaak thuis bent en je konijn tenminste dagelijks aandacht geeft, zal hij sneller aan je wennen. Zorg dat je veel met je konijn praat zodat hij je stem leert herkennen. Veel spelen met het konijn is ook erg belangrijk. Konijnen zijn heel speels dus je kunt van alles met ze doen. Je kunt speelgoed voor ze maken of kopen maar als je echt contact wil leggen kun je het beste zelf met je konijn spelen. Sommige konijnen vinden het leuk als je achter ze aanrent, ze rennen dan een stuk voor je uit en ‘dagen je uit’ om ze te volgen. Andere konijnen rennen rondjes om je voeten of tussen je benen door als je stilstaat. Na een tijdje zullen ze stoppen of wegrennen omdat jij aan de beurt bent. Je kunt je dan verplaatsen zodat je konijn weer naar jou komt of rondjes om je konijn heen draaien. Elk konijn is anders dus kijk goed wat bij jouw konijn past. Konijnen kunnen ook verliefd worden, zelfs op mensen. Dit kan gebeuren als je konijn je heel erg leuk gaat vinden. Hij laat dit dan merken door heel snel rondjes om je heen te rennen. Soms knort hij er dan ook een beetje bij, geluid maakt een konijn bijna niet maar het knorren is goed hoorbaar. Ook likjes geven is een teken van affectie. Een konijn kan bijvoorbeeld je arm of been likken maar ook je kleding. Maak je geen zorgen als je konijn dit niet doet, niet alle konijnen zijn hetzelfde.

Leef je in

Bij het tam maken van je konijn is het belangrijk om je zoveel mogelijk in te leven. Konijnen worden graag met respect behandeld dus wat kan werken is je konijn vanuit een gelijk niveau benaderen. Probeer dit vooral als je je konijn net hebt aangeschaft. Ga bij je konijn op de grond zitten of liggen en benader hem/haar vanuit dezelfde hoogte. Je konijn zal je gaan bekijken en besnuffelen, sommige konijnen zullen op je rug springen als je plat op de grond zit. Realiseer je dat dit over het algemeen tijd nodig heeft, je konijn is niet meteen beste vrienden met je en zal, zeker in het begin, schuw zijn.

Konijnen worden niet graag geaaid of opgepakt, dit moet je hem leren. Leer je konijn dat aaien fijn is en je hem geen kwaad wil doen. De meeste konijnen vinden het niet fijn als je over de buik aait, vooral het hoofd en de rug zijn goede plekken om je konijn te aaien. Als je konijn eenmaal zo tam is dat hij geniet van aaien, kan het ook voorkomen dat hij plat op de grond gaat liggen als je in de buurt bent. Een konijn bedoelt hiermee dat hij graag aangehaald wil worden. Aai je hem over zijn kop, dan is het voor je konijn genieten geblazen en dan kan hij gaan knarsetanden. Dit betekent dat je konijn erg geniet van wat je aan het doen bent. Omdat konijnen in de natuur elkaar om de ogen likken kan je konijn het ook fijn vinden als je zachtjes om zijn oog aait. Doe dit wel voorzichtig en pas als je konijn tam genoeg is. Hij zal dan langzaam zijn ogen sluiten en een onderdanige houding aannemen. Omdat konijnen soms bang zijn voor handen kun je ook je konijn aaien met je voeten. Dit kan minder bedreigend zijn. Je kunt staand of zittend met je voet aaien. Ook hier geldt weer, elk konijn is anders en niet alle konijnen vinden dit fijn.

Rennen

Een konijn houdt van rennen en loopt het liefst los. Je doet je konijn een groot plezier als je hem regelmatig laat rennen. Als je jouw konijn binnen hebt staan en je wil hem los laten in bijvoorbeeld je woonkamer denk dan wel aan een aantal dingen:

Kabels

Konijnen zijn knaagdieren en een simpele kabel van een lamp of televisie is geen uitdaging voor de tanden van een konijn. Een kabel is binnen een paar seconden doorgebeten. In de eerste plaats kan dit gevaarlijk zijn voor het konijn als er stroom op de kabel staat maar het is ook uitermate vervelend als je televisie het niet meer doet. Zorg dat alle kabels buiten bereik van het konijn zijn voor je hem los laat lopen.

Zindelijk

Het is prettig om je konijn eerst zindelijk te maken voor je hem los laat lopen. Als een konijn weet dat hij in zijn kooi zijn behoefte moet doen is de kans groter dat je niet overal keutels of plasjes tegenkomt in je huis. Het kan wel zo zijn dat je konijn hier en daar wat keuteltjes laat liggen ondanks dat hij zindelijk is, sommige konijnen doen dat om territorium af te bakenen. Dit zal vaak bij mannetjes het geval zijn.

Op meubels springen

Konijnen vinden het fijn om op een zo hoog mogelijke plek te zitten dus je konijn kan ineens op een stoel of bank springen. Als je konijn op zijn achterpoten staat is hij nieuwsgierig en de kans bestaat dat hij aan het bekijken is of hij op een bepaalde plek kan komen. Een konijn kan hoog springen en zal dit willen uitproberen. Wees dus niet verbaasd als je konijn ineens naast je op de bank zit. Konijnen vinden kussens erg leuk dus heb je net nieuwe kussens op je bank liggen zorg dan dat je konijn hier niet bij kan.

Knagen

Als een konijn zich verveelt kan hij zich gaan vergrijpen aan je meubels. Soms knaagt een konijn aan stoel- of tafelpoten uit verveling. Pas ook op met rieten manden, de meeste konijnen vinden het erg leuk om hier mee te spelen, de kans is groot dat je mand dan niet ongeschonden blijft.

Belangrijk is dus om je konijn, vooral in het begin, goed in de gaten te houden en hem te straffen als hij iets doet wat niet mag. Hoe meer vrijheid hoe meer een konijn zich op zijn gemak gaat voelen en aan je huis gaat wennen. Maak duidelijk dat zijn hok van hem is zodat hij een veilige haven heeft om naar terug te keren.

Discipline

Omdat konijnen ondeugend kunnen zijn en over het algemeen erg nieuwsgierig, is het belangrijk om duidelijke grenzen aan te geven. Je kunt een konijn trainen waardoor hij uiteindelijk weet wat wel en niet mag. Hij zal in het begin veel toch proberen dus zorg dat je hem in de gaten houdt en hem straf geeft waar nodig. Als een konijn bijvoorbeeld niet in een bepaalde kamer mag komen maar dat toch steeds probeert, blijf hem dan terugsturen en zeg met duidelijke en harde stem dat het niet mag. Uiteindelijk geeft hij het op en heeft hij aan één woord of blik genoeg. Je moet wel geduld hebben, dit lukt niet na een paar keer proberen. Daarnaast is het ene konijn ondeugender dan het andere.

Net als bij andere dieren moet een konijn weten waar hij aan toe is en wat wel en niet mag. Maak je dit vaak genoeg duidelijk en geef je op de juiste momenten straf dan zul je zien dat dit uiteindelijk zijn vruchten afwerpt. Je hebt allerlei vormen van straf geven en je moet iets kiezen wat het beste bij jou en je huisdier past. Sommige baasjes kiezen ervoor om een waterspuit te gebruiken en een klein beetje water op het konijn te sproeien als hij stout is of op een plek komt waar hij niet mag komen. Je kunt er ook voor kiezen om je konijn te straffen door hem in zijn kooi op te sluiten als je hem normaal los laat rennen. Uiteraard moet je ook je konijn wegsturen van de plek waar hij iets stouts aan het doen is. Als je duidelijk genoeg praat luistert een konijn meestal wel. Realiseer je ook dat de band die je met je konijn hebt hier een grote rol speelt. Als een konijn meerdere baasjes heeft kan het zo zijn dat hij naar een van de baasjes beter luistert. Hoe meer respect een konijn voor je heeft, hoe meer hij onder de indruk zal zijn als jij hem straf geeft.

Tot slot

Investeer in je konijn als huisdier. Heb je een konijn de hele dag in een hok zitten realiseer je dan dat je een hoop leuke interactie en een loyaal en lief maatje misloopt. Onderschat een konijn niet, konijnen zijn vaak slimmer dan je denkt. Ze kunnen bepaalde dingen goed onthouden en kunnen zich aan je binden. Neem elke dag even tijd voor je konijn, lees je in op internet en wees klaar om een hoop liefde te ontvangen.
© 2016 - 2024 Kainrijk, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Konijnenziekte: GasKonijnenziekte: GasKonijnen hebben een erg gevoelig maag en darmstelsel. Wanneer je konijn erg rusteloos is, steeds een andere plek in zijn…
Maak je konijn gelukkiger met speelgoedMaak je konijn gelukkiger met speelgoedKonijnen zijn sociale, gezellige en vrolijke dieren. Daarom kiezen mensen vaak snel voor een konijn als huisdier met de…
Hoe maak je een konijn zindelijk?Hoe maak je een konijn zindelijk?Het ene konijn is vanaf de eerste dag meteen zindelijk en doet zijn/haar behoeften altijd op dezelfde plek. Bij het ande…
De taal van het konijnElk dier heeft zo z'n eigen taal en het konijn is hier geen uitzondering op. Hieronder de beschrijving met wat konijnen…

Baknijd bij honden afleren en voorkomen: hoe doe je dat?Baknijd bij honden afleren en voorkomen: hoe doe je dat?Bij baknijd stelt een hond zich erg verdedigend op wanneer je bij zijn bak met eten in de buurt komt. Hij kan dan dreige…
Weetjes over zwarte kattenWeetjes over zwarte kattenEr is al veel inkt gevloeid over zwarte katten. Feit is dat ze niemand onberoerd laten. Ze zijn dikwijls de laatste op d…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: SimonaR, Pixabay
  • https://over-konijnen.nl/verliefd-konijn/ geraadpleegd op 13-05-16
  • http://www.licg.nl/g9/dieren/zoogdieren/konijn.html geraadpleegd op 13-05-16
  • http://www.knagers.net/konijnentaal.htm geraadpleegd op 13-05-16
Kainrijk (1 artikelen)
Gepubliceerd: 13-05-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.