De reden waarom honden blaffen

De reden waarom honden blaffen Je kent het wel, van die blaffende honden. Waarschijnlijk bloedirritant, maar er moet toch een reden zijn waarom hij blaft. Betekent het blaffen van je hond nou helemaal niets of wil hij je toch iets duidelijk maken? Blaffen kan voor een hond verschillende dingen betekenen. Leer je hond begrijpen en kom erachter wat hij wil als hij blaft.

Wat is de reden voor het blaffen van honden?

Een hond is niet zomaar een ding dat je koopt om het vervolgens ergens stil voor de sier neer te zetten. Een hond kent gevoel en kent emoties. Wij mensen uiten onze emoties vaak door te praten, te schreeuwen of te huilen. Een hond kan niet zomaar gaan praten, maar wat een hond wel kan is blaffen en blaffen kan dus een vorm zijn van het uiten van een emotie. Wij mensen vinden dat blaffen vaak maar irritant en straffen de hond omdat hij blaft. Alleen werkt dat straffen averechts. Mensen begrijpen de hond niet en dat leidt tot onduidelijkheid van beide partijen.

Een hond blaft dus voor een groot deel om zijn emotie te uiten, maar een hond kan ook blaffen door aangeleerd gedrag. Als een hond naar buiten wil en hij gaat blaffen, blaft hij waarschijnlijk omdat hij weet dat zijn baasje opstaat om de deur voor hem open te doen. Dat aangeleerd blaffen kan afgeleerd worden, maar je moet wel het verschil kunnen zien tussen aangeleerd blaffen en blaffen vanuit een emotie. Het is dus belangrijk om te weten wat de reden is voor het blaffen voor je het gaat corrigeren of negeren.

Het begrijpen van blaffen

Als je wilt dat je hond stopt met blaffen kun je je hond net zo goed weg doen, maar je kunt het blaffen wel verminderen. Je zal eerst moeten begrijpen waarom je hond blaft, wat is de situatie en naar wie/wat blaft de hond? Een hond heeft veel verschillende soorten blaffen:
  • Vrolijkheidsblaf, het blaffen gaat vaak in verschillende momenten en er is soms een soort van piepgeluid tussendoor te horen.
  • Oppassenblaf, het blaffen is scherp en zwaar, soms laat de hond nog een licht gegrom horen.
  • Bange blaf, de hond blaft hoog en vaak lange momenten, dit geblaf kan overgaan in huilen.
  • Beschermingsblaf, de hond gromt laag en er is een kort geblaf te horen.
  • Frustratieblaf, het geblaf gaat lang door, is steeds even hoog en de blaf is lager dan normaal.
  • Aangeleerde blaf, de hond blaft in momenten van ongeveer drie blaffen, hij blaft op normale toon, kijkt om zich heen en blaft weer.
  • Speelse blaf, de hond stottert onder het blaffen en blaft op een hoge toon.

Vrolijkheidsblaf

De naam zegt het al: de hond is vrolijk en blij. Ze willen hun emotie graag uiten, want dat doen wij ook als we blij zijn. Jij schreeuwt het misschien uit van blijdschap, jouw hond blaft het uit van blijdschap, is enthousiast en draait rondjes of rent het huis door. Hoe kun je je hond nou straffen omdat hij vrolijk is als je weer thuis bent? Je hoeft hem niet te straffen, maar je kunt hem wel stapsgewijs leren dat hij een paar keer blaft en dan gaat zitten als je thuis komt.

Oppassenblaf

De hond ziet, ruikt of hoort een gevaar en wil je met zijn blaf laten weten dat je op moet passen. De hond gaat waarschijnlijk naar de plek waar hij het gevaar opmerkt. Wees dankbaar dat je hond gevaar constateert en beloon hem of laat hem door middel van een klopje of een aai merken dat je het gevaar gezien hebt, zodat hij geen reden meer heeft om te blaffen.

Bange blaf

Hoe stoer en sterk je hond ook is, hij kan altijd ergens bang voor zijn. Als je hond bang is laat hij dat ook merken door te blaffen. De hond zal onrustig zijn en de lichaamshouding van de hond is laag en naar achteren gericht. Benader de hond rustig en laat hem weten dat er niks is om bang voor te zijn en als dat er wel is bescherm je hond.

Beschermingsblaf

Honden kunnen mensen, dieren, geuren of andere verschillende dingen een bedreiging vinden voor zichzelf of hun baasje. Met een beschermingsblaf laten de honden weten dat hetgeen wat de bedreiging vormt op moet passen voor hem. Hij richt zijn beschermingsblaf specifiek op datgene wat de bedreiging vormt en zal het snel en met korte passen benaderen.

Frustratieblaf

Honden kunnen blij zijn en dat uiten, maar honden kunnen eveneens gefrustreerd zijn. Ze kunnen gefrustreerd raken als ze aan een touw vastgebonden zitten of als ze weer in die te kleine kennel zitten. De frustratieblaf is vooral vervelend voor mensen, je kan het vergelijken met het huilen van een kind. Je hoort ook liever het lachen van een kind dan het huilen. De hond geeft aan dat hij zich niet prettig voelt in deze situatie.

Aangeleerde blaf

De hond blaft om aandacht en vaak krijgt hij dat dan ook van het baasje. Als een hond blaft reageer je daar snel op. De hond interpreteert dat weer met de gedachte 'als ik blaf krijg ik aandacht van mijn baasje', 'als ik blaf doet hij de deur voor mij open'. Aangeleerd gedrag kun je laten stoppen door het te negeren, want ook boos worden is een beloning voor de hond; hij krijgt dan immers aandacht.

Speelse blaf

De hond klinkt vrolijk, je hoort een hoge blaf. De hond is gericht op datgene waarmee er gespeeld wordt. Hij kan gaan kwispelen met zijn staart en vrolijk heen en weer lopen. Met spelen maak je een hond blij en dat kan leiden tot het uiten van emoties. Daarom is het goed voor een hond om lekker vrolijk te blaffen met het spelen.

Het is dus belangrijk om te achterhalen wat de reden is van het geblaf van je hond. Op elke blaf moet je weer anders reageren om hem te helpen of hem te corrigeren. Wat je dus vooral niet moet doen is het straffen van je hond omdat hij blaft. Leer hem dingen aan, zodat hij zijn emotie anders kan uiten of zorg ervoor dat hij zelfbeheersing krijgt door met hem op training te gaan.

Leer je hond begrijpen en het zal wonderen verrichten wat betreft de omgang met je hond.
© 2016 - 2024 Rich205, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hond blaffen afleren met een anti-blafband of schokbandHond blaffen afleren met een anti-blafband of schokbandBlaffen hoort bij honden. Overmatig blaffen kan een baasje echter tot wanhoop drijven. Tegen een hond gaan schreeuwen om…
De blafband: correctie bij overmatig blaffenDe blafband: correctie bij overmatig blaffenBlafbanden, die bedoeld zijn om overmatig blaffen van honden tegen te gaan, zijn er in verschillende soorten en maten. Z…
Hoe communiceren honden?Hoe communiceren honden?Een hond is geen mens. Mede om die reden verschillen honden en mensen sterk in de manier waarop zij communiceren. Het is…

Worminfectie bij de katWorminfectie bij de katHuisdieren zijn niet meer uit ons beeld van een gezellig thuis weg te denken. Honden en katten voeren de boventoon. Maar…
Alternatieve voeding voor kat en hond?Alternatieve voeding voor kat en hond?Het aanbod aan voedingsmiddelen voor de mens is enorm en voor onze huisdieren groeit het aanbod ook gestaag. Nu geven we…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Chiemsee2016, Pixabay
  • DOGTOUCH - waarom blaffen honden? (2016, 04 04). Opgehaald van http://www.dogtouch.nl/publicaties/waarom-blaffen-honden.html
  • Mag jouw hond blaffen? (2016, 04 04). Opgehaald van http://hondentraining-adviescentrum.nl/mag-jou-hond-blaffen/
  • Waarom blaffen honden? (2016, 04 04). Opgehaald van http://www.prinspetfoods.nl/ID/?90048656
Rich205 (7 artikelen)
Laatste update: 12-06-2018
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.