Match tussen baas en hond

Match tussen baas en hond Een match tussen baas en hond is belangrijk, anders kan er scheefgroei ontstaan wat irritatie geeft. Bovendien haal je er beide niet uit wat mogelijk is. Een match tussen baas en hond kan namelijk heel speciaal zijn en daar zijn talloze voorbeelden van. Dit wetende is het zinvol te achterhalen hoe je een goede match kunt maken en hoe je als mens en dier samen een gelukkig leven kunt leiden. De “taal” van de hond is namelijk lang niet voor iedereen meteen duidelijk.

Deel je leven met een hond

De juiste reden

Een hond als een soort opvulling in huis, een hond als vervanging van (helaas) niet geboren kinderen of een hond uit angst is geen basis voor een match. Natuurlijk kan je een hond nemen voor een stuk veiligheid en dan hebben we het over de functionaliteit van een dier. Een hond puur functioneel nemen, neemt overigens niet weg dat je een vrijbrief krijgt om niet goed met het dier om te gaan. Een optimale match tussen baas en hond, zoals we dat hier bespreken, gaat echter over de hond als huisgenoot.

Terug naar de basis

Alvorens überhaupt aan een hond te beginnen, is het van belang te kijken naar waar je behoeften liggen als mogelijke baas van een hond. Maar ook wat je een hond te bieden hebt. Teveel mensen nemen “zomaar” een hond, omdat het gezellig is. Je neemt een hond voor langere tijd, dus een weloverwogen besluit is belangrijk. Je moet een hond langere tijd dat kunnen bieden wat de hond nodig heeft. Dat maakt de hond ook een prettiger dier richting de baas en is de kans op een match vele malen groter.

Bron: Katja, PixabayBron: Katja, Pixabay
Waar moet je zoal op letten:
  • Kan ik de ruimte bieden die de hond nodig heeft? Dit heeft te maken met de fysieke ruimte in huis en in de tuin/het dakterras, maar ook de ruimte in de directe omgeving (als je de hond uitlaat). Hoe mobiel ben je als je verder weg moet?
  • Kan/wil ik genoeg tijd maken voor de hond. Afhankelijk van het ras, heeft een hond meer of minder fysieke ruimte nodig om te kunnen rennen, te kunnen spelen etc. Waarbij je de hond ook enkele malen per dag uit moet laten en het in harmonie moet kunnen zijn met de activiteiten van de rest van het gezin/de huisgenoten.*
  • Is de samenstelling van mijn gezin/de huisgenoten ingericht op de komst van een hond of is dit te realiseren? Het gaat in deze voornamelijk over verzorging en aandacht.
  • Wat zijn mijn behoeften om samen met de hond te doen? De hond moet natuurlijk uitgelaten worden, maar wat wil ik verder? Met een hond op training voor kunstjes of zelfs topsport, gehoorzaamheidstraining, lekker knuffelen of wil je een hond waar je lekker de natuur mee in kunt.
  • Heb ik de financiële middelen die nodig zijn om de hond een volwaardig leven te geven? D.w.z. dat de hond goede voeding moet krijgen, dierenartsbezoeken moeten bekostigd kunnen worden en anders minimaal een verzekering voor de hond.

* Natuurlijk zijn er uitlaatdiensten die de hond tegen betaling alle ruimte en liefde geven. Echter, je neemt een hond voor jezelf en bijvoorbeeld alleen in het weekend tijd en ruimte voor de hond kunnen/willen maken, is geen goede basis voor een echte match.

Het is zinvol bovengenoemde vragen serieus te beantwoorden om zodoende een weloverwogen keuze te kunnen maken of je überhaupt aan een hond moet beginnen.

"Hoe meer ik de mensen leer kennen, hoe meer ik van mijn hond houd." Michel Eyquem de Montaigne

Wat voor hond?

Als je de basisvragen hebt afgesloten en het geeft een positief beeld, dan kan je kijken naar waar je voorkeur naar uitgaat. Wil je een hond die goed te leren is dat hij moet luisteren of is een eigenwijs baasje iets wat tot de mogelijkheden behoort.

Activiteiten

Als je bijvoorbeeld veel gaat hardlopen/wandelen, dan hoef je niet per se een grote hond te nemen als je dat niet wilt (grote honden hebben sowieso voldoende beweging nodig). Echter, niet iedere kleine hond is geschikt voor flinke wandelingen. Waar bijvoorbeeld de shih tzu lekker met je mee kan en wil rennen, zal de kleine maltezer je liever thuis gezelschap houden en willen spelen. Wil je een lekkere druktemaker zoals de jack russel of de chihuahua of liever een rustige hond? Gek genoeg, of misschien ook niet, kom je dan veelal bij de wat grotere honden als de golden retriever of de labrador uit. De spaniël zit er weer tussen, maar is ook relatief rustig.

Uiterlijk

Natuurlijk wil het oog ook wat en langzaam kom je steeds dichter bij de rassen die lijken te passen bij je behoeften. Het volgende aspect is dan het uiterlijk en dat varieert met al die rassen natuurlijk enorm. Het gaat behalve om de grootte (schofthoogte) ook over de vacht. Wil je lange haren en zelfs een dubbel vacht – welke nu eenmaal meer verzorging vergt – of wil je juist een hond met een korte vacht. En wat voor kleur geniet de voorkeur? Wil je een bonkige of juist een slanke gestroomlijnde hond? Moet een hond een flinke snuit hebben, of mag het een beetje stompe snoet zijn. Dit soort aspecten geven een hond immers een wezenlijk ander uiterlijk.

Bron: Josch13, PixabayBron: Josch13, Pixabay
Fokker
Kortom, je zult eerst voor jezelf moeten bepalen waar je behoefte aan hebt, waar je als baas van een hond blij van wordt en welk type hond je qua uiterlijk het meest aanspreekt. Lees je goed in op internet en als je er uit bent welke type hond het moet worden, ga dan bij fokkers langs die nesten hebben. Zo krijg je ook een gevoel bij de fokker, hoe hij/zij met de dieren omgaat en of je nieuwe “maatje” er mogelijk bij zit. Zorg dat de fokker aangesloten is bij een rasvereniging en bij voorkeur met een contract werkt.

Eén hond is geen hond?

Je hoort wel eens dat één hond geen hond is, en strikt genomen is de hond ook een roedeldier. Echter, de hond in zijn oervorm staat inmiddels verre van ons. Dat neemt niet weg dat je een hond niet heel lang alleen moet laten. De hond heeft wel behoefte aan andere honden en mensen om zich heen.

Maar ook daar kan van de nood een deugd gemaakt worden. De hond die thuis is terwijl de baas gaat werken, maar wel katten op zijn of haar pad vindt, kan er zomaar een nieuwe roedel van maken. De hond is op dat moment de baas van de roedel en zal wat binnen de roedel valt verdedigen als dat nodig is. Er kan, in tegenstelling tot wat sommige mensen nog steeds beweren, tussen kat en hond prima gespeeld worden.

Bron: Eigen hond - AnnastaalBron: Eigen hond - Annastaal

Tot slot

Zo zijn er mogelijkheden te over, zolang je je er maar bewust van bent dat een hond een levend wezen is met gevoelens en niet een “speeltje voor even”. Besef dat je een hond gemiddeld 10 tot 15 jaar hebt (afhankelijk van het ras), wat een hond nodig heeft en wat jij nodig hebt (waarom je graag een hond wilt). Als je dat kunt laten matchen, verrijkt het je en heb je grote kans samen een mooi leven te hebben.
© 2016 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jaloers gedrag bij hondenJaloers gedrag bij hondenHonden kunnen jaloers gedrag gaan vertonen door bijvoorbeeld een verandering in de gezinssamenstelling. Er kan een huisd…
De Duitse HerdershondDe duitse herdershond is een van de populairste rassen ter wereld. De eerste honden stammen af van van de dieren die wer…
Verhuizen met een hondVerhuizen met een hondVerhuizen betekend meestal veel doen in een korte tijd. Als u een hond heeft denkt u dan ook van te voren na over hoe u…
Probleemgedrag bij Honden: trekken aan de lijnIn ieder bos en aan ieder strand is het te zien: baasjes die voort worden getrokken door hun hond. Heeft u een klein hon…

Chinees hondenras Chowchow, teddybeer of niet?Chinees hondenras Chowchow, teddybeer of niet?De chowchow is een middelgroot Chinees hondenras. De standaard van dit ras werd in Groot Brittannië ontwikkeld. De chowc…
De Border CollieDe Border CollieDe Border Collie, ook wel bekend als Schotse Herdershond, is vooral bekend om zijn beweeglijkheid en intelligentie. Hij…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Nikiko, Pixabay
  • Psychologie Magazine 1/2016: “Hond &liefde” (Roos Vonk)
  • http://www.dierennieuws.nl/honden/de-juiste-match-tussen-mens-en-hond
  • Afbeelding bron 1: Katja, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Josch13, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Eigen hond - Annastaal
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.