Angorakonijn: oorsprong, verzorging en knippen van de vacht

Angorakonijn: oorsprong, verzorging en knippen van de vacht Het angorakonijn is een van de merkwaardigste rassen. Alleen al het ontstaan en de oorsprong van het dier is mysterieus. Je herkent het ras meteen aan de extreem dikke vacht. Daardoor lijkt het konijn wat op een bol wol. Binnen het ras kan men bovendien nog verschillende soorten onderscheiden. De lange haren schrikken heel wat konijnenbaasjes af. Dat is jammer, want angorakonijnen zijn zachtaardige en vriendelijke dieren. Mits wat extra verzorging zijn ze prima als huisdier te houden. Een angora moet je dagelijks borstelen. Daarnaast is ook regelmatig knippen nodig. Denk dus wel goed na voor je dit konijn in huis haalt. Hoe verzorg je een angora en wat komt er allemaal bij kijken?
Het angorakonijn, een opvallend ras / Bron: Oldhaus, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Het angorakonijn, een opvallend ras / Bron: Oldhaus, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

De oorsprong van het angorakonijn

Het angorakonijn is een van de oudste konijnenrassen ter wereld. Over de herkomst van het ras is weinig geweten. Er doen dan ook heel wat misverstanden de ronde.

Naam

Er is geen eensgezindheid over de oorsprong van de naam. Wellicht dankt het ras zijn naam aan Angora in Turkije. In deze provincie kwamen ook andere langharige dierensoorten voor, zoals de angorakat en de angorageit. Volgens andere bronnen is ‘angora’ een verbastering van de naam van de Turkse hoofdstad Ankara.

Ontstaan van de vacht

Het ras en zijn typische vacht zou ontstaan zijn door genetisch toeval. Ook dit is lang niet zeker. Er is in het verleden wel gekruist tussen angorakonijnen en andere rassen. Zo waren alle angora’s aanvankelijk wildkleurig en is de bekende witte kleur ontstaan door bewuste kruisingen met albino konijnen. Witte wol was nu eenmaal gemakkelijker te verwerken en te verven dan gekleurde.

Introductie angorakonijn in Europa

Volgens sommige bronnen bestond het ras in Engeland al in de vijftiende eeuw, maar dat is onwaarschijnlijk en niet bewezen. De eerste angora’s kwamen wellicht in de achttiende eeuw in Engeland terecht dankzij zeevaarders. Zij namen de dieren mee uit hun reizen naar het oosten. Men gaf het dier de naam ‘white Turkish rabbit’ of ook wel ‘English Silk Rabbit’. Pas later doopte men het ras om in ‘angora’.

Vanuit Engeland verspreidde het ras zich nadien over heel Europa. Wol van angora’s was kostbare handelswaar. Men ging dan ook zorgvuldig om met het fokken. Al in 1723 verkochten Engelse zeelui angorakonijnen in Franse havens en in 1777 registreerde men de export van ladingen angorakonijnen naar Duitsland.

De angorakonijnen van toen leken nog niet op de huidige. De vacht was veel minder lang en ook de oren waren een stuk korter.

Een wit angorakonijn met blauwe ogen / Bron: Lanafactum -- http:  www.lanafactum.at, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Een wit angorakonijn met blauwe ogen / Bron: Lanafactum -- http: www.lanafactum.at, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Uiterlijke kenmerken

Kleur

De meeste angora’s zijn wit met rode ogen, maar ze komen ook regelmatig in andere kleuren voor. Dit komt doordat men de dieren nu ook als huisdier houdt en men niet altijd geïnteresseerd is in de verkoop van de wol. Sommige angora’s zijn nu ook wit met blauwe ogen of hebben een bruine, zwarte, blauwe of zelfs gele vacht.

Opvallend: wanneer gekleurde angora’s volwassen worden verbleekt de vachtkleur geleidelijk. Tegelijk neemt ook de lengte van de vacht toe. Op de snuit en oren is het haar wel korter en houdt het altijd zijn oorspronkelijke kleur.

Er komen ook wel eens marterkleurige angora’s voor, maar deze zijn uiterst zeldzaam en niet in alle landen officieel erkend.

Gewicht

Angorakonijnen wegen gemiddeld drie tot vier kilo.

Lengte oren

De oren staan rechtop en zijn sterk en dik. Hun lengte bedraagt gemiddeld twaalf centimeter.

Verschillende soorten angorakonijn

Er bestaat niet zoiets als hét angorakonijn. Binnen het ras bestaan immers nog tal van varianten. Bij angora’s gefokt in Frankrijk voelt het haar harder en minder wollig dan bij Engelse angora’s. Dit heeft als voordeel dat de vacht niet of nauwelijks vervilt. Franse en Duitse angora’s hebben een groter gewicht dan de wat kleinere Engelse angorakonijnen. Ze geven ook meer wol (500 tot 1000 gram per jaar) dan de Engelse angora’s: zij geven gemiddeld slechts 300 gram wol per jaar.

Er bestaan ook angora dwergkonijnen. Deze ‘angora's in pocketformaat’ ontstonden oorspronkelijk uit kruisingen met het ras van de pooltjes. Dit kleinere ras vereist verder dezelfde verzorging als een gewone angora.

Hoe de vacht verzorgen en knippen?

De vachtverzorging van een angorakonijn is heel intensief. Denk dus goed na voor je dit ras in huis haalt. De vacht niet verzorgen kan voor het konijn zelfs fataal aflopen. Knip je de vacht niet op tijd zal het dier uiteindelijk minder gaan eten, sterk vermageren en zelfs sterven. Dit komt doordat de dikke vacht hun lichaamstemperatuur te veel opwarmt. Een angora kan ook heel slecht tegen regen. Een buitenkonijn heeft daarom altijd voldoende beschutting nodig.

Het knippen van de vacht duurt voor iemand met ervaring misschien een halfuurtje, maar voor beginners vaak veel langer. Voorzie dus voldoende tijd. Best laat je dit voordoen door iemand met ervaring.

Eerste knipbeurt van een angorakonijn

Op een leeftijd van acht weken kan je een Angora voor het eerst knippen. Het konijn moet al op jonge leeftijd aan het knippen wennen. Op die manier laat het dier dit de rest van zijn leven gemakkelijker toe.

Hoe knippen?

Je hebt een scherpe, professionele kappersschaar nodig om een angorakonijn te knippen. Op internet vind je verschillende sites waar je een professionele schaar kan bestellen.

Grootste probleem zijn de moeilijk bereikbare plaatsen zoals de achterpoten en de staart. Zo kan je het haar op de onderzijde van het angorakonijn maar knippen als het konijn op de rug ligt. Aangezien dit geen natuurlijke houding is verzetten veel konijnen zich hier in het begin tegen. Er bestaan trucjes waarbij je het konijn op je schoot legt. De kop van het dier ligt op de knieën en de oren klem je tussen de knieën. Angora’s zijn vriendelijke en rustige konijnen maar ze moeten aan deze houding van kleins af wennen.

Het haar op de oren mag je laten staan. Het konijn heeft hier geen last van. Sommige baasjes vinden dit bovendien mooier.

Hoe snel groeit de vacht?

Dit verschilt wat per konijn, maar gemiddeld moet je rekenen op ongeveer acht centimeter per drie maanden. Je moet het angorakonijn dan ook om de drie maand knippen. Vreemd genoeg groeit het haar van een angorakonijn meestal sneller in de winter. Bij mensen stelt men dat hoofdhaar in de zomer sneller groeit dankzij het extra zonlicht, maar bij angora’s geldt dus het omgekeerde.

Hoe kort knippen?

In de zomermaanden kan je een angorakonijn buitenshuis gerust kortknippen tot op de huid. In de wintermaanden moet je ongeveer één tot twee centimeter haar laten staan om het konijn te beschermen tegen de kou.

Dagelijks borstelen

Naast het knippen van de vacht om de drie maanden is ook dagelijks borstelen essentieel. De vacht uitborstelen is belangrijk om te vermijden dat het haar gaat klitten.

Welke borstel?

Een synthetische borstel is af te raden. Deze kan immers statisticiteit geven. Een varkensharen borstel is beter.

Hoe een angorakonijn borstelen?

Ga heel secuur te werk. Borstel zacht en niet te hard, want anders kan dit leiden tot verlies van onderwol. Het borstelen moet laagje per laagje gebeuren. Je mag geen klitten over het hoofd zien. Niet alleen de plaatsen die je goed kan bereiken maar ook moeilijkere plaatsen als de kin, staart, oksels, poten en borst moet je borstelen. Ontwaar klitten met de hand. Lukt het echt niet kan je desnoods de klitten voorzichtig wegknippen.

Andere verzorging van een angorakonijn

Naast driemaandelijks knippen van de vacht en dagelijks borstelen moet je nog met andere zaken rekening houden bij het houden van een angorakonijn.

Ondergrond van het konijnenverblijf

Een ondergrond van zaagsel, hooi of stro is af te raden. Dit materiaal komt te gemakkelijk in de vacht terecht, zet zich er vast en je krijgt het moeilijk terug los. Kies dus voor ander materiaal.

Fokkers

Fokkers van angorakonijnen hebben nog bijkomende zorgen. Is de vacht van een ram te dik kan dit problemen geven wanneer hij het vrouwtje moet dekken. Ook voedsters moeten vooraf van hun dikke pels bevrijd worden. Zo niet ondervinden ze vaak problemen bij het werpen en zogen van een nest konijntjes. Angorakonijnen werpen meestal tussen de zes tot acht jongen.

Een mooi angorakonijn met een vacht in satijnkleur / Bron: Clevername, Wikimedia Commons (Publiek domein)Een mooi angorakonijn met een vacht in satijnkleur / Bron: Clevername, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Denk na voor je aan angora’s begint

Misschien ken je wel Wally, het beroemdste angorakonijn ter wereld en een echte ster op Instagram. Dat je ook zo'n schattig konijn wil is begrijpelijk, maar ga niet over één nacht ijs. Een angorakonijn is mooi, maar er komt heel wat extra verzorging bij kijken. Weeg dus goed af of je die tijd wel wil spenderen aan het verzorgen van een huisdier. Koop een angorakonijn bij voorkeur bij een goede fokker die je ook kan leren hoe het knippen van de vacht moet gebeuren.

Desnoods kan je er ook voor kiezen om dit door een professioneel trimmer te laten doen in een honden- en kattensalon maar dan moet je natuurlijk wel bereid zijn er om de drie maand geld aan uit te geven. De meesten knippen bovendien alleen honden en katten. Een trimmer voor je angorakonijn vinden is daarom vaak geen sinecure.

Lees verder

© 2016 - 2024 Karldelauw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het angora konijn, een bijzonder rasHet angora konijn, een bijzonder rasHet konijnenras angora is een ras dat erg opvallend is. De konijnen zijn vooral bijzonder door hun extreem lange vacht.…
Aparte vachten bij konijnenKonijnen zijn er in allerlei soorten en maten. Voordat u een konijn aanschaft is het handig om te kijken wat u aan verzo…
De vacht van langharige katten verzorgenDe vacht van langharige katten verzorgenLangharige katten zoals de Perzische kat, hebben speciale verzorging van de vacht nodig. Perzen, met hun lange haar, kan…

Zelf een caviakooi maken voor binnen in huisZelf een caviakooi maken voor binnen in huisEen caviabak of -flat zelf maken is redelijk makkelijk om te doen. Het zelf bouwen van een kooi heeft een aantal grote v…
Het hondenras newfoundlanderHet hondenras newfoundlanderDe newfoundlander behoort tot de grootste hondenrassen ter wereld, hij doet een beetje aan een beer denken. Zijn uiterli…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stevendepolo, Flickr (CC BY-2.0)
  • http://www.rabbitbreeds.org/all-rabbit-breeds-s-z.php
  • Esther Verhoef-Verhallen, 'Het konijn'
  • Bobbye Land, 'The simple guide to rabbits'
  • https://www.arba.net/breeds.htm
  • Esther Verhoef-Verhallen, Konijnen- en knaagdierenencyclopedie
  • Afbeelding bron 1: Oldhaus, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Lanafactum -- http: www.lanafactum.at, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 3: Clevername, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Karldelauw (153 artikelen)
Laatste update: 23-02-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.