Kitten op komst

Kitten op komst De een verwelkomt een babymens en de ander een babydier … of om heel specifiek te zijn een kattenkind, een kitten. Niet alle cijfers zijn gelijkluidend, want het aantal katten in Nederland is volgens de brancheorganisatie Dibevo 2,6 miljoen en volgens de meeste informatie op internet 3,6 miljoen. Welk getal ook klopt, we houden van katten, dat is duidelijk. Eén op de vier gezinnen heeft inmiddels één of meer katten. Wat maakt dat er ieder jaar heel veel katten geboren worden.

Waar haal je je kat vandaan?

Asielkatten

Ondanks dat we zo gek op katten zijn, zitten helaas de meeste dierenasiels vol met leuke katten, volwassen exemplaren en kittens. Die kittens vinden meestal nog wel een thuis, maar er blijven veel volwassen katten achter. In een opwelling gekocht en niet even over nagedacht dat de verzorging van een kat ook tijd en geld kost. Of er niet bij stil gestaan dat een kat je net iets minder vrijheid geeft, dan wanneer je geen huisdier hebt. Verder kan een kat als “tijdelijke” opvulling gezien worden totdat er kinderen komen of de kat is niet mooi of lief genoeg.

Redenen genoeg om ze “weg” te doen, aldus een deel van de mensheid. Maar al die katten verdienen een liefdevol plekje. De mensen van het dierenasiel geven de katten een prettig tijdelijk huis, maar het moet eigenlijk ook maar tijdelijk zijn. Kijk rond, kom in contact met de kat, stel vragen over het karakter en wat je als prettig ervaart en maak dan je keuze.

Bron: Eigen kat - AnnastaalBron: Eigen kat - Annastaal
Boerderijkatten
De boerderijkat heeft een duidelijke functie, het is de muizenvanger. Daar zijn katten erg bedreven in en ze rooien het vaak in een soort “roedel” samen. Vreemd voor een katachtige, want strikt genomen leeft een kat van origine solitair (op leeuwinnen na). De boerderijkatten regelen het echter wel samen, alleen loop je de kans bij een kitten van een boerderijkat dat deze niet gesocialiseerd is.

Tussen de 2e en 8e week moeten ze in aanraking komen met mensen, menselijke geluiden en bij voorkeur ook de normale geluiden in huis als een televisie, een stofzuiger en wasmachine etc. Als dit niet heeft plaatsgevonden, loop je de kans een bange kat of een weglopertje te krijgen. Let goed op en als ze niet goed gesocialiseerd zijn, pak dit dan in alle rust (stress bevordert het proces niet) maar wel direct op.

Raskatten

De raskatten worden over het algemeen zorgvuldig gefokt. Vanuit de hobby om af en toe wat nestjes te hebben en deze aan de liefhebber te verkopen, of de meer beroepsmatige fokkers. Daar is een tweedeling te maken.

De beroepsmatige fokkers die goed voor hun dieren zijn en waar de goed verzorgde dieren veel bewegingsvrijheid hebben of de broodfokkers die er alleen handel in zien. Beesten in kleine, veelal onverzorgde, hokken en poezen die veel te veel nesten moeten krijgen. Als je geen stamboom wilt, wat immers nog iets aan zekerheid geeft, dan kan het om een poes gaan die echt meer nesten krijgt dan goed voor haar (en haar kittens) is. Zoek altijd goed op internet, raadpleeg de vereniging of zoek referenties van de fokker.

Kitten in huis

Introduceren

Als er geen huisdieren zijn, dan is het relatief eenvoudig. Wijs haar de weg naar waar ze mag krabben, de kattenbak … of laat haar zelf rondsnuffelen. Laat het kitten maar even gaan.

Zijn er andere dieren, begin dan met het kitten in de ruimte te zetten en te laten ontdekken en houd de andere kat of hond (7% van de mensen hebben een kat en hond in huis!) bij je. Wees er extra lief voor, zodat er ook genoeg aandacht naar je andere kat of hond uitgaat. Dit zal het proces van acceptatie mogelijk iets versnellen. Zet de dieren even bij elkaar en blijf erbij. Doe het voorzichtig en kijk hoe snel (of niet) ze tot elkaar komen. Het kitten zal altijd de ondergeschikte zijn, maar haar “springerige” gedrag kan nog wel eens een kat of hond doen laten schrikken.

Wat kan er kapot?

De onbeholpenheid van het jonge dier is vertederend en aangezien de jonge kat ook nog een grappig jagertje is, die overal achteraan gaat, is dit diertje helemaal in trek. Het begint dus met goed nadenken over de gevolgen van het hebben van een huisdier. Als dat heeft plaatsgevonden en het wordt een kitten, bedenk dan dat een kat overal op kan springen en krassen kan maken. Haal weg wat kapot gegooid kan worden, want de volwassen kat manoeuvreert dan wel optimaal, dat kan je van een kitten niet altijd zeggen.

Behoeften doen

Bedenk waar het kitten mag komen en zorg dat je veilige plekjes regelt. Denk aan een krabpaal voor haar “krab”behoefte en het kunnen wegduiken in een eigen holletje. Minimaal één maar bij voorkeur twee kattenbakken die je dagelijks verschoont. De kat is een schoon dier en je eigen neus moet de luchten immers ook niet oppikken.

Spelen

Spelen is tweeledig, want als mens ben je verantwoordelijk voor het levensgeluk van je katje en dus ga je zelf spelen. Je hand kan een heerlijk speeltuig zijn voor de jonge kat. Natuurlijk zijn er ook allerlei speeltjes en daar zal de kat zich ook tegoed aan doen. Maar als het beweegt komt het jachtinstinct naar boven en dat is toch het ultieme speelgoed voor de jonge kat. Bovendien traint het haar instinct.

Slapen

Zoals ook een mensenkind veel slaapt, slaapt ook een kitten nog relatief veel. Zorg dat het kitten wat veilige plekjes heeft waar ze zich terug kan trekken en haar nieuwe avonturen in haar dromen een plekje kan geven. Laat de kat ook slapen … hoe leuk het er ook uitziet als ze wakker wordt.

Bron: Eigen kat - AnnastaalBron: Eigen kat - Annastaal
Vallen en weer opstaan
Je leert het beste én snelste door te vallen en weer op te staan en dat geldt ook voor het kitten. Soms valt het kitten ergens vanaf waarbij je je hart vasthoudt, maar het gaat eigenlijk altijd goed. De jonge dieren zijn ongelooflijk lenig en het lijkt van lijm. Je mag er best zijn als het diertje geschrokken is, maar probeer het niet voor te zijn of te betuttelen. Een kitten moet onderdeel van het gezin uit gaan maken en daar hoort alles bij.

Eten

Als je niet hetzelfde voer geeft als het kitten op de oorspronkelijke plek kreeg, ga dan langzaam over. De kans op diarree is dan het kleinst. Zorg wel voor kittenbrokjes, de samenstelling is wezenlijk anders dan de brokken voor de volwassen kat. Nat voer mag, maar bij de betere brokjes krijg het kitten eigenlijk alles wat het binnen moet krijgen voor een gezond leven. Bovendien, natvoer geeft weer wat meer kans op tandsteen. Overigens zijn er producten om het tandsteen tegen te gaan (speciaal spul door het water of gewoon tanden poetsen). Je kunt ook bij de dierenwinkel ingevroren vers vlees krijgen voor de kat. Je kunt het bijvoorbeeld in plaats van nat voer geven.

Een blij kitten in huis!

Een kitten moet de ruimte krijgen om de omgeving in zich op te nemen, zich veilig te voelen en weten dat er mensen zijn die van hem/haar houden. Die basis is erg belangrijk en als je er voor kiest om de kat naar buiten te laten gaan, doe dit dan niet te vroeg … of heb je een leuke tuin, dan kan deze met gaas omzoomd worden en de kat heeft ook een “buiten”. Er zijn genoeg mogelijkheden, maar geef het altijd tijd en ruimte en blijf ontspannen … de kat voelt je, ook als kitten, al snel aan. Geniet vooral ook van het moment!
© 2015 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een kitten opvoedenEen kitten opvoedenAls je een kitten hebt gekocht, dan zal je deze ook moeten opvoeren. Het is nodig om je nieuwe huisdier bekend te laten…
Je kitten en haar nieuwe omgevingAls je een kitten in huis neemt, dan is dit een overweldigende gebeurtenis voor dit kleine katje. Volg een paar eenvoudi…
De aanschaf van een kittenDe aanschaf van een kittenEen huisdier is een waardevolle toevoeging aan ieder huishouden. Liefde, verzorging en aandacht betalen zich terug in ge…
Opvoeding puppies en kittensOpvoeding puppies en kittensJonge dieren zijn bijna per definitie leuk, maar het blijkt dat we relatief weinig weten over de opvoeding van het jonge…

Waar op te letten met honden en warm weerWaar op te letten met honden en warm weerElke zomer zijn er weer veel honden die lijden aan oververhitting. Daarom verdienen honden tijdens warm weer extra aanda…
Zo legt je kip veel eierenZo legt je kip veel eierenElke kip legt eieren, maar de ene kip legt meer eieren dan de andere kip. Er zijn veel redenen te bedenken waarom een ki…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eigen kat - Annastaal
  • http://www.allpets.nl/pets-weetjes/9-hoeveel-katten-en-honden-zijn-er-in-nederland-
  • http://www.dibevo.nl/nieuws/een-op-vijf-huishoudens-heeft-een-hond-kwart-heeft-een-of-meer-katten/
  • Afbeelding bron 1: Eigen kat - Annastaal
  • Afbeelding bron 2: Eigen kat - Annastaal
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.