Attentie bij aanschaf puppy of kitten

Attentie bij aanschaf puppy of kitten Het doorfokken van met name honden en katten is nog steeds aan de orde van de dag. Hoewel de wet- en regelgeving en een stukje zelfregulering toenemen, zien we nog steeds verschrikkelijke uitwassen op allerlei vlakken. Dieren die voor “het mooie” – wat natuurlijk altijd heel subjectief is – doorgefokt worden, net zolang tot het ideale dier er is en/of het gewoon veel geld oplevert. Dat het hier om "levende handel" gaat, vinden sommige fokkers/verkopers van ondergeschikt belang. Doorfokken op uiterlijke kenmerken brengt nogal eens narigheid met zich mee, want er kan doorgefokt worden op “slechte aspecten” (maar wat we wel mooi vinden) en dieren kunnen met misvormingen geboren worden. Zolang de mens het mooi vindt en het dus handel is, wordt er gefokt en/of we willen het ultieme dier neerzetten met extremen in de kenmerken. Of we willen er niet veel geld aan uitgeven en dan is de consequentie dat er “goedkoop” gefokt moet worden.

Bron: Eigen hond - AnnastaalBron: Eigen hond - Annastaal

Doorfokken gaat maar door

Honden

Er zijn legio voorbeelden van grotere honden die heupdysplasie ontwikkelen in de loop der tijd en wat eigenlijk al in de genen meegegeven wordt. Dieren die niet gecontroleerd worden (als puppy bij de dierenarts) en waar het maar afwachten is of je hond het ook gaat ontwikkelen.

Ook kleine hondjes die een kleinere hersenpan moeten krijgen (want dat vinden we mooier), maar waarmee de ogen bijna door de hersenen - die niet meeslinken - uit de hersenpan gedrukt worden of de “bulletjes” die een nog bredere, stoerdere en dikkere vorm moeten krijgen. Met als gevolg dat ze bijna niet meer kunnen ademhalen of op een natuurlijke manier kunnen bevallen. Maar ook doorgefokte honden (middels inteelt) om bijvoorbeeld een mooie vacht te krijgen of die oogkleur meer te benadrukken etc.

Bron: Eigen kat - AnnastaalBron: Eigen kat - Annastaal
Katten
Bij katten is het niet veel anders, want de Siamees is op enig moment qua kop zo doorgefokt dat deze steeds spitser en magerder is geworden en de kat er last van kreeg, behalve dat ze een wezenlijke schele aanblik heeft gekregen. Of de Perzische kat die een steeds platter kopje moest krijgen, met als gevolg een ingedeukte neus. Ademhalen kan dan zelfs problematisch worden.

Terug naar de basis

Terug naar de basis is een te grote stap, maar er zijn wel nieuwe “normen” neergelegd en het extreme wordt er bij bepaalde honden en katten weer uitgehaald. We vinden de ingedeukte neus van de Perzische kat dus weer minder mooi en we willen wel een hondje met een mooie vacht, maar niet ten koste van andere zaken. Hondjes hoeven niet levenslang met hoofdpijn rond te lopen, omdat wij iets in een bepaalde rol mooi hebben gevonden en vraag het aanbod uiteraard bepaald heeft.

Problemen bij de fokkers opgelost?

Is daarmee het probleem opgelost? Nee, zeker niet. Er zijn nog genoeg fokkers die hun fokkerij niet zo inrichten dat het beste voor de dieren wordt behaald. Alles voor geld, want hoe goedkoper we fokken, hoe goedkoper het dier kan en dat verkoopt nu eenmaal toch nog steeds beter. Zelfs dierenartsen gaan er soms in mee, door gezondheidsverklaringen af te geven, wetende dat het niet koosjer is hoe de fokkerij gerund wordt of de dierenarts knijpen een oogje toe. Deze fokkers leveren immers business op voor dierenartsen. Deze informatie is behalve uit eigen hand ook op fora terug te lezen, alsmede uit het netwerk van fokkers die wel volgens de regels werken.

Of de fokker die top of the bill wil zijn met zijn/haar dieren en in de extremen doorfokt. De vraag is of we nog met echte dierenliefhebbers te maken hebben of dat het een stukje persoonlijke prestige is een “top-dier” te produceren?

Bron: AnnastaalBron: Annastaal

Hoe kom je aan een gezond dier?

Je zult dus als dierenliefhebber die graag een hondje of katje van een bepaald ras wil hebben, zelf alert moeten zijn. Er zijn wel wat zaken waar je op kunt letten, maar realiseer je dat je met “levende handel” te maken hebt en het nooit 100% gegarandeerd is. Dit alles neemt niet weg dat er wel wat zaken zijn waar je op kunt letten:
  • Hoewel de kans aanwezig is dat je verkocht bent als je een kleintje ziet, neem iemand mee die je tegen kan houden als het niet oké voelt. Alle jonge beestjes zijn nu eenmaal leuk.
  • Neem vooral geen dier mee “om het te redden”. Dat is een verkeerde start en je helpt de fokker er mee, want deze heeft aanleiding om gewoon door te gaan. Bovendien is het een druppel op een gloeiende plaat.
  • Maak een afspraak en kijk goed rond. Het moet goed schoon zijn, er moet voldoende ruimte zijn waar de dieren zich kunnen begeven en ze moeten er niet vandoor gaan als er mensen in de buurt komen. Socialiseren ligt als basis echt bij de fokker.
  • De moeder moet er altijd zijn (anders kunnen die dieren wel elders zijn “ingekocht” in een veelal broedschuur onder erbarmelijke omstandigheden) en als de vader er is, vraag daar dan ook naar.
  • De dieren moeten er speelt, fris en gezond uitzien met een glanzende vracht en vooral spelend met elkaar. Als men meerdere nestjes heeft, kunnen kleintjes ook met elkaar spelen.
  • Vraag de fokker naar papieren en let op zijn of haar uitstraling. Hoe hij of zij over de dieren spreekt of de dieren naar de fokker toe lopen.
  • Vraag om een doktersverklaring (die helaas niet altijd helemaal koosjer is ingevuld).
  • Laat een contract opmaken (een goede fokker doet dit zelf al), waarin alles is opgenomen.
  • Zorg dat de dieren goed zijn ingeënt (wat minimaal twee kitten of puppy entingen moeten zijn) en zonder vlooien of parasieten.

Tot slot

Een leuke hond of kat kan een aanwinst zijn voor je thuisomgeving. Maar de pijn die je hebt als het fout gaat, levert veel meer ellende op. Vergewis je dat je er alles aan gedaan hebt om een goed dier te kopen … en geniet er vervolgens van.
© 2015 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Thuiswerk met dierenVind jij het heerlijk om met dieren te werken en wil je graag vanuit huis werken met dieren? Lekker bezig zijn met je ho…
Kittens (jonge katjes), waar je op moet letten bij aanschafKittens (jonge katjes), waar je op moet letten bij aanschafWie valt er nou niet voor zo een jong, klein en lief kitten! Voor je het weet heb je het aangeschaft. Niet zo slim dus.…
Herken de slechte fokker bij kattenHerken de slechte fokker bij kattenHelaas zijn er nog steeds slechte fokkers die katten aanbieden die ziek zijn, aangeboren afwijkingen of gedragsproblemen…
Heupdysplasie bij baby'sHeupdysplasie bij baby's. Regelmatig zie je baby's waarbij de beentjes in spreidstand staan. Waarom is dit? Wat voor aan…

Huisdieren en muziekHuisdieren en muziekDe meeste mensen houden heel erg van muziek, want ze worden er vrolijk van. Veel katteneigenaren zetten voor hun kat de…
Gezondheidsproblemen bij de hond: HuidtumorenGezondheidsproblemen bij de hond: HuidtumorenEr zijn zeer veel soorten tumoren die kunnen voorkomen bij de hond. Dit zijn onder andere melkkliertumoren, lymfekliertu…
Bronnen en referenties
  • Afbeelding bron 1: Eigen hond - Annastaal
  • Afbeelding bron 2: Eigen kat - Annastaal
  • Afbeelding bron 3: Annastaal
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 23-04-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.