De verzorging van de Russische dwerghamster

Denk je eraan om een hamstertje aan te schaffen? Dierenwinkels geven vaak verkeerd advies, dus het is verstandig om je in te lezen alvorens je een kooi en spulletjes koopt zodat je later niet voor verrassingen komt te staan. Daarnaast is het een goed idee om je hamster bij een opvang of fokker te halen!

De aanschaf

Wanneer je de dierenwinkel in loopt word je direct aangestaard door verscheidene schattige snuitjes. Hoe verleidelijk het ook is, probeer de smekende oogjes te weerstaan. Het is namelijk dikwijls zo dat dierenwinkels hun dieren bij broodfokkers kopen, waar ze ontzettend slecht gehouden worden. De dieren zitten in kleine bakken bij elkaar, vrouwtjes zijn vaak zwanger vanaf het moment dat ze geslachtsrijp zijn en worden bevrucht door nestgenoten (familieleden), wat ervoor zorgt de kleintjes die in de dierenwinkel belanden vaak ziek en angstig zijn.

Daarnaast houden dierenwinkels ze vaak op verkeerde wijze en geven ze fout advies mee. Russische dwerghamsters zijn solitair: dit betekent dat ze alleen leven en ongelukkig worden van soortgenoten in de buurt. Toch geven dierenwinkels vaak aan dat ze prima samen kunnen, gezellig juist! Helaas vinden veel mensen vroeg of laat een bloedbad aan met één of twee dode hamsters in de kooi. Ook over kooi- en wielafmetingen geven dierenwinkels vaak fout advies, wat resulteert in verveelde hamsters die uit frustratie kunnen gaan bijten en/of tralieknagen.

Het lijkt een goed idee om zo'n diertje dan juist te redden, maar zodra jouw hamstertje daar weg is zit er weer een nieuwe voor in de plaats. Zoek in plaats daarvan naar een opvang of fokker bij jou in de buurt. Op het hamsterforum zitten verscheidene fokkers die veel liefde en energie in gezonde lijnen steken, waar je een lief en handtam huisdiertje kunt ophalen.

De kooi en het loopwiel

De Russische dwerghamster rent in het wild of in zijn rad met gemak tien kilometer per nacht. Het is daarom verstandig om een grote kooi (of aquarium/terrarium) met voldoende ruimte voor uitdaging aan te schaffen, evenals een goed loopwiel. Voor Rusjes wordt een minimaal grondoppervlak aangehouden van 60 x 40 cm, maar groter is altijd beter. Let er op dat de tralieafstand niet groter is dan 1 cm, het zijn kleine diertjes die zich door de kleinste kiertjes weten te wurmen.

Het loopwiel is erg belangrijk, zonder deze zal een hamster zich gaan vervelen en kan hij vervelend gedrag gaan vertonen. Een loopwiel moet groot genoeg zijn dat de hamster tijdens het lopen een rechte rug heeft. Bij een te klein loopwiel zul je merken dat de hamster krom zal gaan lopen, wat resulteert in rugklachten en soms een permanent gekromde rug. De gemiddelde maat voor een Russische dwerghamster is ongeveer 17-20 cm in doorsnede (veel mensen gebruiken bijvoorbeeld de Medium Silent Spinner van 16,5 cm). Het is ook belangrijk dat je een dicht loopwiel gebruikt, bij een open wiel met spijltjes is het risico groot dat er pootjes tussen de spijltjes belanden, met verschillende blessures van dien.

Overige inrichting

Het is verstandig een stofvrije bodembedekking te gebruiken, dit is voor zowel jou als je hamster fijner voor de longen. Zaagsel is dus sterk afgeraden. Veel hamsters houden van graven dus een dikke laag bodembedekking zal zeer worden gewaardeerd.
Als nestmateriaal kun je gewoon wc-papier gebruiken, de veel verkochte hamsterwatten (ook wel verkocht als hamsterwol) zijn erg gevaarlijk. Hamsters kunnen erin verstrikt raken waardoor pootjes afsterven of afgeknaagd worden. Ook kunnen ze erin stikken, en wanneer ze het opeten wordt het hard in het darmstelsel waardoor ze zullen komen te overlijden.

Zorg er ook voor dat er altijd een bakje chinchillazand in de kooi staat, veel hamsters vinden het fijn om erin te rollen en een aantal gebruiken het ook als toilet. Als je het zand een paar keer per week zeeft/ververst zul je merken dat de kooi veel minder snel begint te ruiken.

Als je je inrichting bij de dierenwinkel koopt zal de verkoper je ook vaak een knaag- of liksteen aanraden. Dit is echter helemaal niet nodig en juist ongezond: deze stenen zitten vol met zout en mineralen waardoor je hamster blaas- of nierproblemen kan krijgen.

Voeding

Een gevarieerde voeding is belangrijk om de hamster gezond te houden. Goede voeding bestaat uit het basisvoer, waar idealiter dingen als meelwormen, garnalen, stukjes kip etc. al in zitten. Zitten deze er niet in dan kun je makkelijk (levende of gedroogde) meelwormen bij de dierenwinkel vinden. Gekookte kip, rauw gehakt en gekookt eiwit gaat er ook vaak goed in.
Daarnaast is fruit en groente ook een goede bron van vocht en vitamines. Zorg ervoor dat je het rustig opbouwt, als je in één keer een heel schijfje komkommer geeft heb je kans dat je hamster last van diarree krijgt en mogelijk uitdroogt. Ideaal is een stukje ter grootte van een dobbelsteen.

Let op met koolsoorten, deze zorgen vaak voor gasvorming en kunnen buikpijn geven. Ook citrusvruchten kun je beter niet geven, dit is veel te zuur. Uiteraard geef je de hamster ook geen kaas, producten die suiker bevatten (zoals yoghurtdrops in de dierenwinkel, deze zitten vaak bomvol suiker) of vlees dat gekruid is.
© 2015 - 2024 Tmeganv, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Campbelli dwerghamster (Phodopus campbelli)Campbelli hamsters kunnen in tegenstelling tot vele andere hamstersoorten wel samen gehouden worden. Het zijn leuke dier…
Hoe krijg ik mijn dwerghamster tam?Uw kind heeft een dwerghamster gekregen. Er is een kooi gekocht, de benodigheden zijn er dus: knuffelen maar! Helaas bli…
Soorten dwerghamstersSoorten dwerghamstersDwerghamsters worden onderscheiden in vier soorten. De Russische dwerghamster, de Campbelli dwerghamster, de Chinese dwe…
Dwerghamster als huisdierDwerghamster als huisdierIn Nederland zijn er vier soorten dwerghamsters die als huisdier worden gehouden. De Russische dwerghamster, de Campbell…

Rottweiler gevaarlijk? Of heeft het een goedaardig karakter?Rottweiler gevaarlijk? Of heeft het een goedaardig karakter?De rottweiler wordt soms bestempeld als gevaarlijk, maar is dit terecht? Wat is het karakter van de rottweiler? Hoe bela…
Het karakter en de verzorging van de mopshondHet karakter en de verzorging van de mopshondDe mopshond staat bekend als een echte kameraad, en dat is zeker waar. Maar waarom is de mopshond eigenlijk zo’n goede k…
Tmeganv (2 artikelen)
Gepubliceerd: 17-03-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.