Huisvesting van een cavia. Binnen of buiten?

Huisvesting van een cavia. Binnen of buiten? Cavia's zijn redelijk makkelijke dieren qua onderhoud. Ze hoeven niet uitgelaten te worden, worden gemakkelijk erg tam en zijn met een goede verzorging zelden ziek. Een goede huisvesting is van belang voor het welzijn van een cavia. Cavia's kunnen zowel binnen als buiten gehouden worden. Wanneer men de cavia's buiten houdt zijn er echter wel een aantal extra voorzieningen nodig, ook binnen moet er op enkele dingen gelet worden. Een caviakooi moet altijd minstens 100cm x 50cm zijn voor 2 cavia's. Dat maakt niks uit of je ze binnen of buiten huisvest.

Het buitenverblijf van een cavia

Een cavia buiten huisvesten vergt iets meer moeite dan een wanneer je een cavia binnen huisvest. Vaak is het buiten wel mogelijk om de dieren een groter verblijf te geven omdat er binnen in huis te weinig ruimte is.

Weersveranderingen

Als een cavia buiten gehuisvest wordt, is het van belang dat er rekening wordt gehouden met het feit dat de cavia hoe wij hem hedendaags kennen weersveranderingen niet goed aan voelt komen en dus minder snel beschutting zal gaan zoeken. Een huisje in hun verblijf is erg handig.

Verplaatsen

Bij een buitenhok is het handig als hij gemakkelijk te verplaatsen is. Zo kun je hem een andere kant op rollen wanneer er harde wind of regen is.

Zon

Ook mag een caviaverblijf nooit geheel in de volle zon staan. Hier kunnen deze dieren zeer slecht tegen. Om de warmte in een kooi tegen te gaan kun je bijvoorbeeld witte doeken eroverheen gooien. De kleur wit weerkaatst het licht.

Temperatuur

Een cavia moet wel altijd kunnen wennen aan de buitentemperatuur. Zet dus nooit een cavia buiten in de winter die eerst in een verwarmde woonkamer leefde. Het beste is om je cavia aan het einde van het voorjaar naar buiten te doen, zo kan hij langzaam aan de verschillende temperaturen wennen. Wanneer een cavia eenmaal aan de koude temperaturen gewend is zal hij er normaal gezien prima tegen kunnen. Er zijn zelfs cavia's die in de sneeuw gewoon het gras op lopen. Ze moeten zich echter wel ten alle tijden ergens weer op kunnen warmen. Een goed geïsoleerd binnenhok is dus zeer belangrijk, ook meer dan 1 vriendje kan hier bij helpen. Iets wat goed helpt om de cavia's warm te houden is het hele binnenhok volstoppen met hooi. Je moet ook opletten met te hoge temperaturen. Wanneer er een hittegolf is met een paar dagen lang meer dan 30 graden zal je cavia dit vaak niet overleven

Het binnenverblijf van een cavia

Binnen huisvesten is een stuk makkelijker dan buiten. Je hebt hier niet te maken met extreme temperatuursverschillen. Er zijn verschillende punten waar je goed rekening mee moet houden.

Licht

Zet de kooi altijd op een licht plekje, het liefste met zoveel mogelijk daglicht. Dit zullen je cavia's veel fijner vinden dan een schemerlampje.

Tocht

Zet je cavia's nooit op de tocht. Wanneer een mens de hele dag op de tocht zit wordt hij hooguit verkouden. Cavia's gaan hier echter zeer snel dood aan. Ze worden verkouden en de verkoudheid verergert al gauw naar een longontsteking. Zet je cavia's in de winter dus niet bij een buitendeur die geregeld opengaat.

Rust

Zet je cavia's op een rustig plekje. Het liefst in een hoek ergens achter in de kamer. Cavia's houden best van een beetje gezelligheid maar het moet niet zo zijn dat aan alle kanten van de kooi constant mensen of andere huisdieren zoals honden langslopen. Hiervan zal je cavia alleen maar meer gestrest raken

Ventilatie

Er moet voldoende ventilatie zijn rondom de caviakooi. De urinedampen die vrijkomen bij het plassen zijn niet gezond voor een cavia. Hang dus nooit aan alle kanten van de kooi een doek.

Optrekkende lucht

Zet de cavia's niet op de grond. Een kooi die direct op de grond staat heeft altijd last van optrekkende koude lucht. Op 20 cm boven de grond is dit al veel beter. Voor de cavia's is het nog fijner als ze op een cm of 70 boven de grond staan. Zo zijn de mensen iets minder groot wanneer ze langslopen. Ook is het voor jezelf erg fijn als je de kooi moet schoonmaken en als je ze gewoon wil verzorgen

Bodembedekking

Als bodembedekking kun je het beste kiezen voor vlasvezel of zaagsel. Stro liever niet omdat dit erg scherp is voor hun gevoelige pootjes. Hooi of kranten zijn ook niet geschikt als bodembedekking. Deze nemen het vocht van de urine niet goed op. Wel kun je kranten leggen onder het zaagsel of vlasvezel. Ook moet je zorgen voor bodembedekking van goede kwaliteit. Bodembedekking van slechte kwaliteit is vaak erg stoffig en dat is niet goed voor de longen van je cavia's.
© 2015 - 2024 Lienepien95, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huisvesting van knaagdierenHuisvesting van knaagdierenDe huisvesting van een knaagdier is behoorlijk belangrijk. Hier in mijn tekst vind je enkele info over wat nu echt het b…
Het verzorgen van een caviaHet verzorgen van een caviaCavia's zijn erg populaire huisdieren in Nederland. Maar hoe kun je een cavia het beste verzorgen? En wat voor hok heeft…
Cavia: verzorging, huisvesting en voedingCavia: verzorging, huisvesting en voedingCavia: huisvesting, voeding en verzorging. De cavia is een zeer bekend en ook geliefd huisdiertje. Hij zal zelden agress…
Omgaan met cavia'sOmgaan met cavia'sCavia's zijn lieve dieren, maar ze kunnen heel snel angstig worden. Een gelukkige cavia is een cavia die zich altijd op…

Postduiven in de woonomgevingPostduiven in de woonomgevingHet houden van postduiven is al eeuwenlang verbonden met het wonen. Duiven worden aan huis gehouden, veelal in een duive…
De puberteit bij de hond: waar je rekening mee moet houdenDe puberteit bij de hond: waar je rekening mee moet houdenNet zoals een mens komt een jonge hond ook in de puberteit en hierdoor ontstaan er veranderingen in het gedrag. Meestal…
Bronnen en referenties
  • www.degrotecavia.nl
Lienepien95 (132 artikelen)
Gepubliceerd: 27-02-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.