Het fokken van cavia's

Hoe kun je verantwoord fokken met cavia's Je ziet op de foto het geslacht van een beer. Een zeug kun je herkennen aan de Y

Het fokken van cavia’s

Als je begint met het fokken van cavia’s is het belangrijk dat je je eerst oriënteert in het soort dat je wilt gaan fokken. En je moet ook kijken naar de kleur die je wilt gaan fokken en ook of de kleuren cavia die je bij elkaar zet de juiste kleurstellingen hebben. Weet dat zwart overheersend is donker komt er altijd als eerste weer terug, maar het komt ook wel eens voor dat je opeens een albino cavia krijgt dus het is ook van belang te weten welke kleuren de ouders hadden, albino is echt 100% albino als de cavia ook rode ogen heeft anders is het gewoon een witte cavia, deze komen niet zo vaak voor omdat er hoofdzakelijk met donkere kleuren wordt gefokt.

Kleuren

Bijv een zwarte beer (Ee), de E voor zwart is dominant de e voor rood is recessief, verpaart met een rode zeug (ee) geeft:
  • 50% Ee
  • 50% ee

Ofwel de helft zwart en de andere helft rood.

Uit een verparing van 2 zwarte cavia’s kan om dezelfde reden ook wel degelijk een rood jong komen. Je hebt dan 2 cavia’s nodig die gemengd zijn in aanleg. Ee * Ee =
  • 25% EE = kleurzuiver zwart
  • 25% Ee = zwart
  • 25% eE = zwart
  • 25% ee = rood

De 2 kleur cavia

Een 2 kleur cavia heeft zwart en rood. Denk bijv aan de schildpad, de brindle en de Japanner. Voor deze combinatie van kleuren gebruik je het symbool ep. Deze eigenschap ligt qua dominantie tussen E en e in. E is dominant over ep maar ep is op zijn beurt weer dominant over e. Als je een zwarte beer (EE) met een 2 kleur (epep) kruist krijg je zwarte jongen (Eep). Als je deze jongen verpaart met bijv een rood dier kan er echter wel weer 2 kleur uitkomen. Eep * ee geeft Ee (zwarte jongen) en epe (2 kleur). De zuivere 2 kleur (epep) zou evenveel rood als zwart moeten hebben en mooi symmetrisch verdeelt. Dit is echter niet altijd het geval en het is onbekend welke factoren hiervoor verantwoordelijk zijn. De 2 kleur cavia’s met een gemengde aanleg (epe) hebben doorgaans meer rood dan zwart.
Bronvermelding: cavia.pottjewijd

Oogkleur

Er zijn bij cavia’s 4 verschillende kleuren ogen: Rood vuur robijn en donker.
Bronvermelding: cavia.pottjewijd

Vanaf 7 á 8 maanden is het geschikt voor een zeug om drachtig te worden, het is wel zo dat een zeug voor het eerste levensjaar drachtig moet zijn geweest en ook een nestje heeft gehad, Als de zeug ouder is dan een jaar dan is de kans op een miskraam erg groot maar ook is de kans erg groot dat de cavia in baringsnood komt omdat na het eerste levensjaar de bekken naar mekaar toe groeien en het jong er niet uit kan, het blijft dan in het baringskanaal zitten en sterft als je dit niet op tijd in de gaten hebt dan sterft zowel het jong als de moeder. De kans dat moeder en kind het overleven is klein maar niet ondenkbaar. Als je weet wanneer de uitgerekende datum is of bijna ga dan met de cavia naar de dierenarts en laat hem kijken of alles goed gaat of er genoeg ruimte is om het kind geboren te laten worden, zoniet dan kan de dierenarts een keizersnee uitvoeren. Tegenwoordig is de narcose zo goed dat je ze met een gerust hart kan laten opereren maar ik zou wel informeren of de dierenarts veel knaagdieren doet, dit in het belang van de cavia.

  • Levensverwachting: 5-8 jaar
  • Lichaamstemperatuur: 38,3-40 graden Celsius
  • Hartslag: 230-320 slagen per minuut
  • Ademhaling: 90-150 keer per minuut
  • Volwassen gewicht beer: 1000-1400 gram
  • Volwassen gewicht zeug: 900-1300 gram
  • Geslachtsrijp beer: 4 weken
  • Geslachtsrijp zeug: 4-7 weken
  • Ideale foktijd beer: vanaf 4 maanden
  • Ideale foktijd zeug: vanaf 7 maanden
  • Draagtijd:63-72 dagen
  • Nestgrootte: 1-6 jongen (gemiddeld 3)
  • Geboortegewicht: 80-120 gram
  • Speenleeftijd:vanaf 4 weken met een minimaal gewicht van 340 gram
  • Omgevingstemperatuur: minimaal 5 á 10 graden Celsius (bij behaarde cavia's) in een tochtvrij hok met veel hooi kan het zelfs onder nul.

Dit zijn gemiddelden bij gezonde cavia's, uitzonderingen daargelaten!

Het fokken

Als je weet welk ras en kleur je wilt gaan fokken is het ook van belang een goed koppel te hebben. Het is voor de cavia van belang een schoon hok te hebben met een gezonde bodembedekking en genoeg hooi. Het is meestal zo dat je een beer op twee á drie zeugjes hebt. Het is niet zo dat ze het bij de konijnen af doen het kan soms echt weken duren voor ze een paring hebben gehad, en vaak weet je het niet of er is gepaard ze doen het als het rustig is en vaak in het donker. Je kan van een goede beer verwachten dat als hij in het hok gezet wordt met een zeug dat hij gaat knorren en erachteraan gaat hij blijft het zeugje de hele tijd volgen, maar de zeug bepaald wanneer zij klaar is voor de dekking, dan kan het er heel hard aan toe gaan met veel geknor en geren over en weer en meerdere paringen achterelkaar, als de beer niet meer knorrend achter het zeugje aan gaat dan kan je er bijna zeker van zijn dat de zeug drachtig is. Vanaf dat moment moet je ook gaan tellen, het is van groot belang voor de zeug dat er goed in de gaten wordt gehouden dat ze moet bevallen en als het te lang duurt dan is er iets mis en moet je de dierenarts raadplegen.

Als er meerdere zeugen drachtig zijn, en er zitten al meerdere biggen in het hok dan nemen de andere zeugen ook een deel van de opvoeding voor zich, als je drie zeugen hebt met negen biggetjes zorgen alle moeders voor de biggen zodat er ook rust komt voor een zeug. Het is ook zo dat als de moeder van een aantal biggen wegvalt door ovrelijden of ziekte nemen de andere zeugen het over. Het is ook zo dat als het gebeurd in een ander hok en de biggen zijn erg jong dan kan je ze overdoen naar de andere zeug, meestal accepteerd zij meteen de biggen.

Er moet nu genoeg groente in het hok met veel vitamine c en veel hooi. Het is voor de zeugen van belang nu meer eten en vitamines te krijgen omdat ze ook voor de biggen moeten zorgen. De biggen kunnen vrijsnel al zelfstandig eten soms eten ze al stro na een paar uren oud, Ze worden ook helemaal kant en klaar geboren, met haar en open ogen, de eerste keer dat je dit meemaakt sta je echt versteld want als het nodig is kan een big de dood van zijn/haar moeder overleven.

Een biggetjes beer moet minimaal vier weken bij de moeder blijven het liefst zes weken, dat ligt aan wanneer de beer geslachtsrijp is, het kan gebeuren dat de zoon al achter de moeder aan zit maar echt dekken zal hem nog niet lukken omdat hij nog erg klein is en er niet bij kan. Maar bij zijn zusje kan dit dus wel en niet de bedoeling. Je kan het ook zien aan het gewicht van de big als hij/zij 340 gram weegt kan je ervan uit gaan dat ze groot genoeg zijn om bij de moeder weg te gaan, het is wel beter voor de biggen het zolang mogelijk bij de moeder te laten ze leren een hoop en ze zijn sterker.

Als je goed bezig bent met het fokken van cavia’s dan Krijg je de mooiste en liefste wezens en ook de mooiste. Bij het goed bezig zijn behoort dan ook dat je gezonde en sterke cavia's krigt. En van daaruit kun je verder gaan met het fokken en het krijgen van je eigen caviastal.
© 2007 - 2024 Hercules, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het verzorgen van een caviaHet verzorgen van een caviaCavia's zijn erg populaire huisdieren in Nederland. Maar hoe kun je een cavia het beste verzorgen? En wat voor hok heeft…
De verschillende caviarassenEr bestaan cavia's in zeer veel verschillende kleuren en haarsoorten. Voor veel mensen maakt het weinig uit hoe de cavia…

Onze lieve huiskatHoe en wanneer verschillende soorten van de wilde kat precies huiskat werden, is moeilijk te achterhalen. Misschien leef…
Het onderhoud van een aquariumHet onderhoud van een aquariumHet onderhouden van een aquarium vergt redelijk wat tijd, en in ieder geval veel precisie. Een foutje kan fataal zijn! A…
Hercules (6 artikelen)
Gepubliceerd: 11-01-2007
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.