Welke hond past bij mij: waar op letten bij keuze voor hond?

Welke hond past bij mij: waar op letten bij keuze voor hond? Je besluit een hond te nemen. De volgende vraag is dan: "welke hond moet ik kopen?". Natuurlijk een voor de hand liggende vraag, maar nog niet zo eenvoudig te beantwoorden. Er zijn nogal wat soorten en maten te koop. Daarbij wil niet iedereen een hond vanwege hetzelfde doel. Welke hond past het beste bij jou? Honden zijn al duizenden jaren trouwe metgezellen van de mens. Dat is zo ontstaan vanwege de kwaliteiten die ze hebben. Zo werden ze gebruikt tijdens de jacht, het hoeden van schapen en natuurlijk als bewaking. Sommige honden worden daar tegenwoordig nog steeds voor gebruikt, maar de meestal worden ze gewoon als huisdier of gezelschapsdier gehouden.

Een keuze moeten maken

Mede doordat een hond vooral een huisdier is geworden, zijn er allerlei soorten gefokt. Bij veel andere huisdieren is de keuze minder groot. Bij het kopen van een parkiet, konijn of goudvis komt niet zoveel kijken. Je kunt op kleur en uiterlijk selecteren en eventueel zijn er een paar rassen waar je uit kunt kiezen. Maar op diezelfde manier even een hond kopen is er niet meer bij. De variatie is groot. En dan niet alleen in uiterlijk, maar ook als het gaat om verzorging, karakter, mate van waaks zijn, geschikt voor binnen/buiten, enzovoort.


Wat zoek je in een hond?

Om de juiste hond voor jou te vinden, is het belangrijk bij jezelf te beginnen. Wat zoek je in een hond? Te vaak wordt er impulsief besloten een hond te nemen. Zonder even stil te staan bij de belangrijke vraag: "Wat zoek ik in een hond?" in die gevallen wordt er vaak alleen op uiterlijk gekozen, of op wat er toevallig aangeboden wordt. Maar het is juist verstandig om wel even de tijd te nemen om voor jezelf te bepalen welke soort hond bij jou past. De ene hond heeft veel beweging nodig. Een andere hond vereist regelmatige verzorging van de vacht. Ook het karakter verschilt van ras tot ras. De vraag "welke hond past bij mij" kun je dus alleen zelf beantwoorden. Door op een rij te zetten waarom je een hond zou willen hebben.

De hond uitlaten

Misschien wil je graag een maatje tijdens het wandelen. Of wil je zelfs de hond gebruiken als reden meerdere malen per dag een blokje om te moeten gaan. Of wellicht wil je juist het verplicht uitlaten tot een minimum beperken. Om je hond in een goede conditie te houden is de nodige beweging vereist. Maar een grote hond zal een grotere afstand per dag af moeten leggen, dan een klein hondje. Dus dat is iets waar je rekening mee moet houden.

Een grote of een kleine hond

Het formaat van de hond is daarmee één van de belangrijkste keuzes die je moet maken. De meeste mannen hebben meer met een grote stoere hond. Maar dit heeft wel de nodige consequenties. Een grote hond eet meer, heeft dus meer beweging nodig, heeft meer ontlasting en kost meer kracht om aan de lijn te houden. Dat laatste is niet onbelangrijk, wanneer de hond ook uitgelaten zal worden door een kleine vrouw of grotere kinderen. Het formaat van de hond is ook van belang voor de leefruimte waarin geleefd moet worden. Een grote hond heeft meer ruimte nodig. Zo willen sommige mensen een maatje, waarmee ze op de bank kunnen zitten. Dan kan de grootte van de hond een groot verschil maken. Neem in ieder geval nooit een hond omdat je een schattige puppy ziet, terwijl je je niet goed realiseert hoe groot de hond zal worden.

Verzorging en vachtsoorten

Sommige honden zien er erg mooi uit. Maar in veel gevallen is dat dankzij de nodige verzorging. Om niet teleurgesteld te raken, moet je daar rekening mee houden. Zo zijn er drie soorten vacht: kortharig, langharig en ruwharig. Bij de laatste twee zal de hond van tijd tot tijd in de rui zijn en bij die soorten dus veel haren loslaten. Vooral als je hond vaak in huis is, zal dit voor velen een vervelende tijd zijn. Maar ook wanneer deze soorten niet in de rui zijn, zal je vaak haren tegenkomen. De meeste mensen zullen vaker willen stofzuigen met zo'n hond. Geldt dat voor jou ook, dan kun je ook rekening houden met de kleur van de vacht. Witte haren zijn meestal zichtbaarder dan zwarte, maar dit hangt natuurlijk ook af van je vloer.

Rashond of vuilnisbakkenras

Wil je een echter rashond? Die zijn natuurlijk een stuk duurder. Wanneer je een teefje koopt, dan kun je, als je daar zin in hebt, eens een nestje nemen. De puppy's kun je dan ook weer voor een goede prijs verkopen. Daar komt het wel het nodige werk voor terug. Daarbij kost ook het laten dekken van je hond geld, dus reken niet op een snel-rijk scenario. Ook wanneer je de wens hebt met hondenshows mee te doen, ga je voor een echte rashond met stamboom.
Een vuilnisbakkenras is natuurlijk veel goedkoper. Het karakter van de hond en ook het uiterlijk is minder voorspelbaar. Door het kruizen van meerdere rassen is het soms afwachten hoe een hond uitkomt. Maar voor sommige mensen heeft dat ook weer juist zijn charme: Je hebt dan geen standaard hond maar een uniek exemplaar.

Puppy of volwassen hond

Een ander aspect waar je over na moet denken is of je voor een puppy of een al volwassen dier gaat. Een puppy is natuurlijk schattig. Vooral wanneer je kinderen hebt is dat een aanrader. Een ander voordeel van een puppy is dat het nog een onbeschreven blad is. Je kunt het dier nog bij brengen wat je wilt. Ook een voordeel met kinderen, omdat de hond als puppy weinig gevaar met zich mee brengt en opgroeit binnen het gezin. Met een volwassen hond moet je in dat opzicht voorzichtiger zijn.
Toch zijn er ook voordelen aan een volwassen hond. Normaal gesproken is deze al zindelijk, zodat je dat een hoop gedoe bespaart. Hetzelfde geldt vaak voor andere zaken, zoals rustig aan de lijn meelopen en luisteren naar bepaalde commando's. Afhankelijk van je situatie en wensen kan dat juist ideaal zijn. Daarbij is een volwassen hond vaak goedkoper doordat ze toch minder gewild zijn. Overweeg je een volwassen hond te nemen, zorg dan dat je een goed beeld hebt van het karakter van de hond. Laat het dier een keer alleen uit, zodat je een idee krijgt. Nog beter is het wanneer je de eigenaren al kent en weet dat de hond bij je zal passen.

Weet waar je aan begint

Tot slot nog een waarschuwing: weet waar je aan begint. Een hond nemen brengt de nodige verantwoordelijkheid met zich mee. Het is een levend dier met bijhorende behoeftes. Denk aan eten, drinken en uitlaten. Dat kost tijd en geld en vereist enige discipline. Maar een hond kan ook ziek worden of iets anders overkomen, waardoor je te maken kunt krijgen met stevige medische rekeningen. Daarnaast ben je ook meer gebonden aan huis. Ga je op vakantie, een weekendje weg op een hele dag op stap, als de hond niet mee gaat, moet je wat regelen. En koop je een puppy dan zal je daar in de eerste maanden tot een jaar soms je handen vol aan hebben.

Conclusie

Zoals je ziet kan iemand anders niet bepalen welke hond het beste bij jou past. Wil je een goede keuze maken, dan zet je de belangrijkste zaken op een rij. Op die manier ontdek je wel welke hond de juiste is. Of misschien kom je er wel achter dat een hond houden meer met zich mee brengt dan je eerst gedacht had. Ook daar kun dan maar beter zo vroeg mogelijk achter komen. Maar een hond houden brengt de meeste eigenaren natuurlijk een hoop plezier en levensgeluk. Des te meer zal je genieten, wanneer je de hond hebt gevonden die het beste bij je past.

Lees verder

© 2014 - 2024 Manniel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alles over de Bull TerrierDe bull terrier is een hond die kracht uitstraalt. Met de bijzondere vorm van zijn hoofd is hij moeilijk voor iets ander…
Golden retriever: kenmerken, verzorging en opvoedingGolden retriever: kenmerken, verzorging en opvoedingIn Europa, Amerika en Japan zijn deze honden zeer geliefd. Hij maakt deel uit van het Retrieverras, waar in totaal 6 hon…
Alles over de Labrador RetrieverDe Labrador Retriever, afgekort Labrador, is een hondenras dat afstamt van de St. Johns-hond. Deze hond werd door eskimo…

Van pup tot geleidehondHet opleiden van een pup tot geleidehond kost de enige tijd. Het begint allemaal bij de geselecteerde puppypleeggezinnen…
De vacht van de katDe vacht van de katAls je teruggaat naar de natuur, dan hebben katten een dikkere wintervacht dan dat hun zomervacht is. Logisch, want het…
Bronnen en referenties
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Dog
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Hond
Manniel (221 artikelen)
Laatste update: 16-06-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.