Dierenarts voor de smalle beurs - Blue Cross

In Engeland heeft men een lange traditie met de dierenbescherming. De vrijwilligersorganisatie Blue Cross bestaat meer dan 100 jaar en helpt verlaten, zieke of gewonde dieren. Met vier dierenziekenhuizen en twaalf opvanghuizen vormen zij een opvangnet, ook voor mensen die geen geld hebben voor een bezoek met hun huisdier bij de gewone dierenarts.

Dierenarts

In de Blue Cross dierenziekenhuizen worden zieke en gewonde huisdieren behandeld zodra hun eigenaars een bezoek aan een privé dierenarts niet kunnen veroorloven. In deze ziekenhuizen behandelt men ongeveer 30.000 gewonde en zieken huisdieren per jaar. De behandelingen zijn beschikbaar voor huisdieren waarvan de eigenaar afhankelijk van een uitkering is. De huisdieren moeten dan wel bij de organisatie geregistreerd zijn. Blue Cross toetst het inkomen en staat maximaal twee huisdieren per eigenaar toe. Deze dienst is erg populair, zo moest het hospitaal in Grimsby de inschrijving tijdelijk stopzetten tot eind juni 2014.

Opvang en herlocatie

Naast het behandelen vangt men ook huisdieren op in opvanghuizen door heel Engeland. De organisatie zoekt dan weer nieuwe huizen voor ongewenste katten, honden, kleine huisdieren en paarden. Daarbij probeert men een goede match te vinden tussen de nieuwe eigenaar en het huisdier. Het vinden van nieuwe baasjes gaat volgens een vastomlijnd proces. De nieuwe eigenaar kan op de website zien welke huisdieren op zoek zijn naar nieuwe huizen en baasjes. Zodra een huisdier gevonden wordt kan een formulier worden ingevuld en wordt men uitgenodigd voor een gesprek. Zodra er een goede match is dan wordt een ontmoeting met het huisdier georganiseerd. Afhankelijk van het soort huisdier kan het zijn dat er meerdere bezoeken nodig zijn om elkaar goed te leren kennen. Als het dan allemaal goed gaat heeft het huisdier een nieuwe baas en huis gevonden.

Gedrag van de dieren

Zodra een huisdier gedragsproblemenvertoont (zoals veel blaffen, of meubels slopen) dan helpt de organisatie met de nodige gedragsaanpassing. Daarvoor hebben zij een team van ervaren gedragsspecialisten. Die zorgen ervoor dat een huisdier goed voorbereid is op een nieuwe baas. Deze standaard aanpak zorgt er voor dat een laag percentage van huisdieren geretourneerd wordt nadat ze zijn herplaatst.

Educatie van de baasjes

Blue Cross wil graag dat alle huisdieren een gezond leven in een gelukkig thuis krijgen. Door het houden van lezingen op scholen en jeugdgroepen worden kinderen goed en volledig geïnformeerd. Ook kunnen de huidige eigenaren gratis advies krijgen om het welzijn van het huisdier te verhogen.

Blue Cross in Nederland

Wij kennen in Nederland soortelijke organisaties zoals de Dierenbescherming en de Dierenambulance. Helaas is de financieel ondersteunde dierenartszorg niet centraal geregeld. Dit wordt in Nederland overgelaten aan lokale initiatieven, bijvoorbeeld de De Zaanse Stichting Dierenzorg die samen met de PlusDierenzorgArts een vergelijkbaar hulpprogramma aanbiedt.

Blue Cross op de buis

De realityserie Animal SOS is uitgezonden in Mei en Juni 2014 door SBS 6. In deze serie namen zij een kijkje achter de schermen bij het Blue Cross dierenziekenhuis in Grimsby en Victoria. De serie nam dan soms ook een kijkje bij de baasjes thuis en liet zien hoe de zieke huisdieren geholpen worden. De voice-over van het programma was typisch Engels en soms iets te beleefd voor de soms brutale huisdieren. Het programma duurde 35 minuten. De realityserie is in oktober 2010 eerder uitgezonden op de BBC.
© 2014 - 2024 Designatie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eerste hulp voor (huis)dierenEerste hulp voor (huis)dierenJe huisdieren of andere dieren uit je buurt kunnen gewond of ziek geraken en hebben dringend medische hulp nodig. Zelfs…
Dierenambulance: wie betaalt de kosten?Dierenambulance: wie betaalt de kosten?Wanneer je een dier in nood aantreft dan kun je hiervoor de dierenambulance bellen. Dit kan voor je eigen huisdier maar…
Overzicht konijnenopvangcentra NederlandEr zitten in Nederland veel konijnen in het asiel op een nieuw baasje te wachten. Er zijn ook diverse opvangen gespecial…
Noodnummer voor dierenleed: 144 ‘red een dier’Noodnummer voor dierenleed: 144 ‘red een dier’Naast het alom bekende 112, het noodnummer wat iedereen wel kent, is met ingang van 15 november 2011 het nummer 144 besc…

Als je chinchilla een baby krijgtAls je chinchilla een baby krijgtChinchilla’s zijn bijzondere huisdieren en het is leuk om met dit knaagdier te fokken. Jonge chinchilla’s zijn schattige…
Hoe houd ik mijn kat gezond en fit?Katten zijn relatief makkelijke huisdieren om te verzorgen. Met goede voeding en een hygiënische kattenbak kom je al een…
Bronnen en referenties
  • http://www.bluecross.org.uk
  • http://www.dierenzorg.net/nieuws/de-plusdierenzorgarts
  • http://www.sbs6.nl/tv-gids
Designatie (20 artikelen)
Laatste update: 30-04-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.