Huisvesting voor tamme ratten

Huisvesting voor tamme ratten Tamme ratten zijn behoorlijk actieve dieren en houden o.a. van rennen, spelen en klimmen. Er is voldoende ruimte nodig om dat allemaal te kunnen doen en daarom is een goede huisvesting dus erg belangrijk om ratten een zo goed mogelijk leven te bieden. Een geschikt formaat van de kooi is net zo belangrijk als een goede inrichting. Een goede inrichting zal namelijk de leefruimte van de ratten vergrootten en zal er voor zorgen dat zij zich goed kunnen vermaken. In dit artikel staat meer informatie over het juiste formaat van de kooi, de diverse soorten kooien, geschikte kooien, de bodembedekking en over de inrichting.

Formaat van de kooi

Over het algemeen wordt als minimum voor een rattenkooi ong. 80x50x60 (lxbxh) aangehouden. Dit is voor maximaal twee ratten. Hoe meer ratten, hoe groter natuurlijk de kooi. Een handig hulpmiddel om te berekenen hoeveel ratten er in een kooi van een bepaald formaat kunnen is de kooiencalculator. Hoeveel ratten er in een kooi kunnen ligt ook erg aan de inrichting. Een kooi van een goed formaat, maar zonder inrichting is natuurlijk nog steeds ongeschikt als permanent verblijf. Blijf dus ook vooral logisch nadenken.

Soorten kooien

Traliekooien

De kooien die het meest gebruikt worden als rattenkooi zijn traliekooien. Dit zijn kooien met een plastic of metalen onderbak met daar bovenop een traliedeel. Het voordeel van een traliekooi is dat ratten er goed in kunnen klimmen. Door de tralies is het ook gemakkelijk om hangmatten e.d. in de kooi te bevestigen.

Een aantal geschikte traliekooien:
  • Ferplast Jenny / Jenny large KD
  • Savic Royale Suite
  • Ferplast Furat / Furat XL / Furat Tower
  • Liberta Explorer

Kamervolière

Kamervolières kunnen ook zeer geschikt zijn voor ratten. Bij volières moet je alleen wel goed opletten. Ze zijn namelijk door de tralieafstand niet allemaal geschikt voor ratten. De maximale tralieafstand voor ratten is 2 cm. Jonge ratten en wat kleinere vrouwtjes passen hier mogelijk nog doorheen, dus voor meer zekerheid is een tralieafstand van 1-1,5 cm beter. Het voordeel van volières is vaak dat ze erg hoog zijn. Ratten hebben hierin veel ruimte om te klimmen. Zorg er wel voor dat er voldoende verdiepingen en hangmatten in hangen, zodat ze nooit per ongeluk van een grote hoogte naar beneden kunnen vallen.
Een nadeel van volières is dat ze vaak qua grondoppervlakte niet al te groot zijn, maar dit maken ze in de hoogte zeker goed.

Zelfbouwkooien

Als je totaal geen kooi naar jou wens kan vinden dan kan je altijd nog een kooi laten maken. Er zijn veel bedrijven (bijv. volière bouwers) die kooien op maat maken. Het voordeel van zelfbouwkooien is dat je zelf de lengte, breedte en hoogte kan bepalen. Ook kan je vaak de grootte van de deuren aangeven en waar je ze wel of niet wil hebben. Zo kan je ervoor zorgen dat de kooi precies aan je wensen voldoet. Handige mensen kunnen ook zelf aan de slag. Er kunnen namelijk geschikte kooien gemaakt worden door bijvoorbeeld twee of meer kleinere traliekooien aan elkaar te maken.

Tip: Kijk ook eens op bijvoorbeeld marktplaats voor tweedehandskooien. Daar zijn vaak geschikte rattenkooien te vinden en dat kan soms toch iets in de kosten schelen.

Bodembedekking

Er zijn diverse soorten bodembedekking die erg geschikt zijn voor ratten. Waar goed op gelet moet worden is dat de bodembedekking niet stoffig is! Ratten hebben helaas snel last van hun luchtwegen, waardoor stoffige bodembedekking hun gezondheid kan verslechteren.

Geschikte bodembedekking:
  • Back-2-Nature bodembedekker
  • Ecobed
  • Cocoon aubiose
  • Esve Corbo Korrels

De inrichting

Een lege kooi van een geschikt formaat is natuurlijk nog steeds geen goede leefomgeving voor ratten. Hieronder volgen een aantal voorbeelden waarmee je de kooi tot een waar rattenpaleis om kan toveren!

Verdiepingen

Verdiepingen zijn vooral bedoelt om de leefruimte te vergroten. Daarnaast zijn ze ook handig om toiletten en huisjes op te zetten. Tegenwoordig zijn ze in allerlei kleuren te verkrijgen en kan je de kooi er dus mooi mee opleuken.

Hangmatten

Wat ratten over het algemeen enorm fijn vinden zijn hangmatten. Hangmatten worden vooral gebruikt als schuil en slaapplek. Ze zijn in allerlei vormen en maten te koop. Zo heb je bijv. vierkante hangmatten, tunnels, dubbeldekkers en inkruiphangmatten. Ratten kunnen wel behoorlijke slopers zijn. Om de zoveel weken een lading nieuwe hangmatten kopen zou dan natuurlijk zonde zijn. Met behulp van fleece en/of katoen, naald en draad en/of een naaimachine kan je ze ook zelf aan de slag. Op het internet zijn genoeg tutorials te vinden waarin stap voor stap uitgelegd word hoe je bepaalde hangmatten maakt. Je kan ook leuk hangmatten maken van oude kleding (bijv. van een T-shirt of een spijkerbroek) of van oude lakens.

Huisjes

Je hebt diverse soorten huisjes, voornamelijk van hout en plastic. Huisjes zijn net als hangmatten goede schuil en slaapplekken. Denk er wel om dat houten huisjes op den duur wat kunnen gaan stinken. Urine trekt in het hout en ze zijn minder goed schoon te maken dan die van plastic.

Buizen

Buizen zijn ook erg leuk om op te hangen of neer te leggen. Je hebt rechte en kromme buizen en deze kunnen aan elkaar gekoppeld worden. Op die manier kan je hele routes maken door de kooi.

Loopwiel

Om je ratten wat extra lichaamsbeweging en plezier te geven kan je een loopwiel in de kooi zetten. Bij aanschaf van een loopwiel moet je wel even opletten. Neem een loopwiel van minimaal 30 cm. Kleinere loopwielen zijn erg slecht voor de rug van de rat.

Toiletten

Ratten zijn erg slimme dieren. Door middel van toiletten kan je proberen ze zindelijk te maken. Om de ratten zindelijk te krijgen moet je consequent hun poepjes in de toiletten neerleggen. Op een gegeven moment zullen ze doorkrijgen dat ze daar voortaan hun behoefte in moeten doen. Niet elke rat zal het even snel doorhebben. Sommige zullen zelfs nooit of gedeeltelijk gebruik maken van de toiletten. Om de kans te vergroten dat ze hun behoefte in het toilet doen kan je het toilet of toiletten het beste naast hun favoriete slaapplek zetten. Vaak doen ratten hun behoefte meteen na het slapen. Zodra je ratten zindelijk zijn zal je merken dat de kooi minder snel vies wordt. Verschoon wel een aantal keer per week de toiletten.

Conclusie

Om het juiste formaat van de kooi te bepalen moet je eerst nadenken over hoeveel ratten je in de kooi wil huisvesten. De kooiencalculator is een handig hulpmiddel om daarbij te helpen. Er is echter nog meer nodig dan een goed formaat kooi om een permanent rattenverblijf te creëren, namelijk een goede bodembedekking en inrichting. Er zijn veel leuke dingen te koop of te maken om een lege kooi om te toveren tot een waar rattenpaleis!
© 2014 - 2024 Xmarijex, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rat als huisdierDe meeste mensen zien ratten niet als huisdier, maar als enge, vieze en nare dieren. Het tegendeel is waar, ratten zijn…
De Husky rat: een tamme rat met grijs en witte tekeningDe Husky rat: een tamme rat met grijs en witte tekeningEr zijn tamme ratten in diverse kleurvariëteiten. Zo is er ook de populaire Husky rat. Deze tamme rat is geen apart soor…
Ratten en verzorging ervanRatten en verzorging ervanAlles over ratten. De huisvesting van een rat.Verzorging ervan.Voortplanting van een rat en nog veel meer informatie.Voo…
De tamme rat als huisdier: hoe omgaan met ouder wordende ratDe tamme rat als huisdier: hoe omgaan met ouder wordende ratEen tamme rat is een heel leuk en gezellig huisdier. Als je van die lieve ratjes in huis hebt, dan wil je graag goed voo…

Amerikaans kattenras uit siamees en abessijn: de ocicatAmerikaans kattenras uit siamees en abessijn: de ocicatDe ocicat is een vrij nieuw ras en is afkomstig uit Amerika. Het is ontstaan door het kruisen van een siamees en een abe…
Kattenrassen: Brits KorthaarKattenrassen: Brits KorthaarDeze kortharige kat is afkomstig uit Engeland en is ontstaan aan het einde van de 19de eeuw. Door het kruisen met de bes…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hutzpah, Pixabay
  • http://www.ratten.nl/index.php/huisvesting
  • http://www.ratjes.nl/huisvesting?page=1
Xmarijex (1 artikelen)
Gepubliceerd: 22-01-2014
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.