Het kattenluikje

Het kattenluikje Je kunt er heel banaal over doen, maar voor de kat die gewend is zelf naar binnen en buiten te lopen is het een kattenluikje van levensbelang. Deze kat kan niet opgesloten zitten, of ze vernield enig moment mogelijk je hele interieur. Zo zie je maar dat iedereen andere prioriteiten stelt. Kortom, een goed kattenluikje is belangrijk als je een of meerdere katten hebt, die vrij in en uit moeten kunnen lopen.

Waarom een luik?

Strikt genomen is een kat een dier welke graag buiten loopt. De omgeving in de gaten houdt en een bepaald gebied tot zijn of haar territorium beschouwd. Waarbij de kater een groter gebied bestrijkt dan een poes. Maar de kat is ook zo gedomesticeerd dat hij of zij graag de binnenruimte opzoekt. Soms is het weer daar debet aan, maar de kat kan ook zijn lekkere natje en droogje binnen vinden of de kat vindt zijn verzorger gewoon aardig. Redenen genoeg dat de kat binnen en buiten wil vertoeven.
Waarbij er ook genoeg katten zijn die niet verder dan de eigen achtertuin komen.

Last van je kat

Openbare kattenbak

Er zijn nogal wat tegenstanders van loslopende katten, zeker als er thuis geen kattenbak is en de kat dus gedwongen is elders de behoefte te doen. Tja, laat dat nu net vaak de voortuin van de buren zijn. Als je je kat al de vrijheid geeft, zorg dan dat hij of zij zoveel als mogelijk thuis de behoefte doet (dat is niet altijd helemaal te reguleren) en het eten binnen klaar staat.

Jonge katjes

Niet gecastreerde katers kunnen vervolgens ook op zoek gaan naar een vrouwtje en als die wel binnen zit, krijgen we de bekende “janker” aan huis. Katers die niet voor nageslacht moeten zorgen bij voorkeur dus laten castreren. Ook de loslopende poes laten steriliseren of de poezenpil geven, als je nog wel een keer een nestje wilt. Zo houden we de aanwas van allemaal ongewenste nestjes bij het dierenasiel een beetje binnen de perken.

"Een kat komt als je ze roept, tenzij ze wat beters te doen heeft." Alfred Adler

Wat voor luik?

Af te sluiten

Als je besloten hebt dat je kat vrij in en uit moeten kunnen lopen, zorg dan voor een kattenluik wat je zelf reguleert. Een kattenluik wat afgesloten kan worden en een waar, als je een klein hondje hebt, de hond niet door naar buiten kan. Met name dat afsluiten is van belang, want mogelijk wil je je kat tijdens de nachtelijke uren binnen houden of bijvoorbeeld als er rond de jaarwisseling vuurwerk afgeschoten wordt.

Een af te sluiten luik moet ook éénrichtingsverkeer aankunnen. Zo kan je de kat naar binnen halen, maar eenmaal binnen kan de kat niet meer naar buiten. Bijvoorbeeld voor de avonduren handig en maakt het overbodig als politieagent bij het luikje te gaan staan.

Huurwoning

Je mag niet zomaar in een huurwoning in de deur gaan zagen, overleg dit met de huisbaas en vraag direct of je het moet herstellen als je de woning enig moment verlaat. Dit voorkomt mogelijk veel gedoe.

Bron: Eigen kat - AnnastaalBron: Eigen kat - Annastaal
Monteren
Op zich is het monteren van een kattenluikje niet echt moeilijk, alleen het zagen van het juiste gat moet je door iemand laten doen die handig is met de zaag. Soms zie je ook kattenluikjes in ramen of muren. Niet alle kattenluikjes zijn daar geschikt voor, dus stem in de winkel goed af waar je het luikje wilt plaatsen. Voor degene die de kat in alle ruimtes toestaat, maar niet de gangdeur de hele dag open wil hebben, zie je ook daar nog wel eens een kattenluikje.

Geen vreemde katten

Als je bij de buitendeur een kattenluikje hebt, loop je de kans dat er ook vreemde katten binnenkomen. Zeker als ze in de gaten hebben dat je regelmatig lekkere hapjes voor je eigen kat klaar hebt staan. Dit is te voorkomen door een luikje met een chip te nemen. Deze chip draagt je kat onder de huid mee. De dierenarts plaats deze om de weggelopen kat zonodig te helpen opsporen (gegevens worden in centrale database gedeponeerd). Het luikje kan je de code van je gechipte kat laten lezen en vormt zo de toegang tot het luikje. De luikjes kunnen tientallen codes “lezen”, dus als je meerdere katten hebt is het geen probleem. Maar alle katten zonder een ingelezen code, kunnen dus niet naar binnen.

In de ren

Er zijn ook katten - veelal raskatten - die wel buiten mogen, maar dan in een aparte afgezette ruimte, de zogenaamde buitenren. Om deze katten ook de vrijheid te geven naar binnen en buiten te lopen, worden kattenluikjes gebruikt. De binnenruimte wordt dan vaak via de muur met de buitenren in contact gebracht.

Tot slot

De kattenluikjes zijn er te kust en te keur, de mooiste kleuren en materialen, met allerlei toepassingen. Bekijk goed wat je zoekt en waar je het luikje wilt plaatsen. De betere dierenwinkels (ook online) hebben er meerdere in het assortiment.
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vakantie, opvang en verzorging voor uw huisdierenVakantie, opvang en verzorging voor uw huisdierenVakantie is leuk, maar veel mensen zitten met hun huisdier. Als u een hond heeft boek dan een camping of park waar honde…
Schijnzwangerschap bij kattenSchijnzwangerschap bij kattenSchijnzwangerschap komt niet alleen bij mensen voor, maar ook bij dieren! Dit artikel gaat over schijnzwangerschap bij p…
Baarmoederontsteking bij de katBaarmoederontsteking bij de katAls je besluit dat de poes enig moment gecastreerd moet worden, zal je weinig problemen ondervinden met de baarmoeder va…
Baarmoederontsteking bij gecastreerde poesBaarmoederontsteking bij gecastreerde poesHet is vrij onbekend, maar juist daarom zinvol om er meer aandacht aan te schenken. De gecastreerde poes die een baarmoe…

Kattenrassen: Japanse stompstaartkatKattenrassen: Japanse stompstaartkatDe Japanse Stompstaartkat is afkomstig van de eilandengroep Kurilen dat vroeger tot Japan behoorde. Dit ras wordt ook we…
Kattenrassen: LaPerm, een Rex-soort uit AmerikaKattenrassen: LaPerm, een Rex-soort uit AmerikaDe LaPerm is een slanke kat die tot de Rex-soorten behoort en pas in het jaar 2002 naar Nederland is gekomen. In 1982 on…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eigen kat - Annastaal
  • Afbeelding bron 1: Eigen kat - Annastaal
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.