De chihuahua een ras apart

De chihuahua een ras apart De chihuahua is populairder dan ooit. Als je echter denkt dat deze kleine viervoeter niets meer dan schootliggen in zijn mars heeft, ben je dubbel en dik verkeerd...

Uiterlijk

  • Je hebt twee soorten chihuahua's: de kortharige en de langharige. Alle kleuren zijn toegelaten zowel bij de kort- als langharige hondjes.
  • Het hondje is klein van gestalte en dient ietsje langer dan hoog te zijn.
  • Hun kopje dient mooi rond te zijn en dit heet dan in de rastaal 'een appelhoofdje'
  • De oren van de chihuahua staan beiden rechtop (als puppy hangen de oortjes nog) en zijn tamelijk groot.
  • Hun snuitje is mooi kort, al zie je tegenwoordig bij vele chihuahua's zonder stamboom ook iets langere snuitjes voorkomen.
  • Hun staartje loopt in een boog over hun rug en eindigt in een mooi pluimpje.
  • Het ideale gewicht van de chihuahua ligt tussen de 1,5kg en 3 kg. Naar de grootte wordt meestal niet echt gekeken.

Karakter

Ook al is de chihuahua klein van gestalte, hij voelt zich vaak een echte dobberman. De meeste wawa's zijn niet bang van grote honden en durven zelfs tegen hen uit te pakken. Dat speelt vaak in hun nadeel, want door hun grootte is het wel logisch dat ze deze gevechten niet kunnen winnen.

Als je denkt met dit hondje een rustig schootliggertje in huis te hebben gehaald, ben je verkeerd. Het is niet omdat deze hondjes klein zijn, dat ze geen behoefte tot energie verbranden hebben, integendeel! De meeste chihuahua's houden ervan om te ravotten, te spelen, te gaan wandelen en samen in de tuin te rennen. Wandelen in drukke straten zien ze minder zitten, maar hoe zou je zelf zijn als je maar een zakje chips hoog zou zijn? Een draagtasje biedt dan soelaas.

Doordat het echt slimme hondjes zijn, leren ze graag bij. Ze zijn daarom uitermate geschikt om mee naar de hondenschool te gaan (als het kan liever privé, want ze worden snel door de andere steeds groter wordende puppies vertrappeld), ook activiteiten als doggydancing, agility en zelfs flyball doen ze graag. Je hoeft natuurlijk niet steeds buitenshuis te gaan om ze trukjes aan te leren. De gewone bevelen 'zit', 'af', 'pootje' etc. hebben ze tamelijk snel onder de knie, als je dit op een juiste manier aanleert.

De meeste mensen zijn het erover eens dat als je een chihuahua gehad hebt, je meteen verliefd wordt op dit ras en nooit nog iets anders wil. Mensen verbazen zich er echt in positieve zin over dat deze hondjes zo lief en plezierig kunnen zijn.

Reverse sneezing

Iets wat ook erg vaak voorkomt bij chihuahua's is de reverse sneezing, letterlijk vertaald het omgekeerde niezen. Dit klinkt een beetje als wat geknor en ziet er een beetje beangstigend uit, maar is erg onschuldig en kan zeker geen kwaad. De ene chihuahua heeft er al wat meer last van dan de andere. Ze hebben het vaak nadat ze wat gulzig hebben gedronken, als ze zich zenuwachtig maken vb. bij bezoek of gewoon om aandacht te trekken. Het beste is om hier niet al te veel aandacht aan te schenken en als je je hondje echt wil helpen, aai dan zachtjes over zijn keel, blaas zachtjes in zijn neusje of hou zijn neusje even dicht (op die manier gaat hij slikken of naar adem happen met zijn mond en is het genies vaak alweer over).

Een andere term voor reverse sneezing is 'chihuahuahoest'. Dit is volgens mij een verkeerde term, aangezien het nog wordt gezien bij andere kleine rassen.

Ziezo nu weet je alvast wat meer over dit hartverwarmende ras. Maar als je er zelf eentje hebt, weet je gewoon dat je kanjer er eentje uit de duizend is!
© 2007 - 2024 Maite, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alles over de ChihuahuaAlles over de ChihuahuaDe Chihuahua is het kleinste hondje ter wereld. De geschiedenis van deze hond is nog steeds niet helemaal duidelijk. Maa…
Een zeer klein hondenras: de chihuahuaEen zeer klein hondenras: de chihuahuaDe chihuahua is het kleinste hondenras ter wereld. Hij is zo klein, dat de schouderhoogte niet meer genoemd wordt als ra…
Herkomst en geschiedenis van de ChihuahuaHerkomst en geschiedenis van de ChihuahuaDe Chihuahua (spreek uit : sjie-wa-wa) is het kleinste hondenras ter wereld. De Chihuahua is een zeer oud ras, ze komen…
De Chihuahua, karaktereigenschappen en verzorgingDe Chihuahua, karaktereigenschappen en verzorgingDe Chihuahua is een erg populair hondenras. Een klein hondje, met een stevig karakter! Verder heeft deze hond een kenmer…

Hondenziektes en aandoeningenHondenziektes en aandoeningenMensen die huisdieren hebben weten vaak wel dat ze netzoals uzelf ziek kunnen worden. Sommige ziektes of aandoeningen ku…
Katten ziektes en aandoeningenKatten ziektes en aandoeningenMensen die dieren hebben weten dat de dieren ziek kunnen worden net zoals wij zelf. In dit stukje wil ik graag enkele ka…
Bronnen en referenties
Reactie

Hanne, 26-12-2007
Hoi, ik heb zelf een chihuahua en dat zijn heel lieve beestjes ze houden namelijk van spelen maar ik zit met een probleem: hij wil zijn behoefte niet in de bak doen kan iemand mij helpen? Reactie infoteur, 15-01-2008
Mijn excuses voor mijn late reactie. Chihuahua's zijn inderdaad moeilijk zindelijk te krijgen, vooral de reutjes dan. Het beste is om heel consequent te blijven in je reactie op zijn gedrag. Als je ziet dat hij elders zijn behoeften wil doen, zet je hem meteen in de bak, waarna je hem uitgebreid beloond.

Wat bij mij persoonlijk wel geholpen heeft, is de aanschaf van een bench, als ze in een kleinere ruimte zitten, gaan ze deze minder snel bevuilen en als ze echt dringend moeten, gaan ze automatisch de bak gebruiken. Indien u een tuin hebt, kunt u de hondjes regelmatig buitenlaten, dit beperkt het aantal plasjes in huis ook al drastisch. Indien het probleem echt te maken heeft met zijn dominantiegevoel (zijn territorium afbakenen oa), kan kastratie ook een eventuele hulp betekenen.

Bij mijn hondjes gold de zegswijze 'geduld is een mooie deugd'. Na anderhalf jaar werden ze plotseling zindelijk en werd alle moeite alsnog beloond.

Veel succes bij de zindelijkheidstraining van uw hondje.

Maite (4 artikelen)
Gepubliceerd: 22-11-2007
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.