De juiste voeding voor je hond

De juiste voeding voor je hond Net als voor de mens, is ook voor onze honden een natuurlijke dieet één van de belangrijkste stappen op weg naar een lang en gezond leven vol energie. Zo zijn er sommige voedingsmiddelen van de mens gewoon ongezond tot giftig voor de hond. Ook is het opletten met de hoeveelheid van het geven van de voeding zodat het niet kan leiden tot overgewicht.

Hondenvoer

Honden hebben altijd honger. Ze vertrouwen dat wij altijd de juiste keuze maken. Een juiste voeding is essentieel voor een goede gezondheid en een lange levensduur. Er bestaat allerlei voeding voor de hond waarbij rekening wordt gehouden met de behoeften zoals speciale voeding die ziekte helpt voorkomen en voor oudere honden. Een goede kwaliteit aan hondenvoer met veel voedingsstoffen is de eenvoudigste manier om voor de juiste voeding te zorgen. Wanneer je zelf wilt gaan koken voor je hond, zorg je ervoor dat het menu van je hond is aangepast aan zijn leeftijd, formaat en energiebehoefte.

Droog brokken en voeding uit blik

Droge brokken is het meest populaire voeding dat er bestaat voor honden in de wereld. Dit voer wordt onder druk bereid en hierna gedroogd. Voor de smaak zal hierna nog eens vet overheen gespoten worden samen met conserveermiddel om het zodat het niet snel slecht zal worden. Zorg er altijd voor dat het droogvoer na opening altijd netjes terug is afgesloten en gebruik het zo snel mogelijk binnen een halfjaar.

Voeding uit blik of nat voer is heel smakelijk en de meeste zijn compleet qua voedingsstoffen. Het zachte voer is echter wel nadelig voor de tanden en het tandvlees omdat hier niets aan te knagen is waardoor er sneller tandbederf kan gaan voortkomen. Dit kan je wel compenseren door ze af en toe tandverzorgende hondenkoekjes te geven om de tanden sterk en proper te houden.

Zelf koken voor je hond

Door zelf te koken weet je altijd wat je hond precies binnenkrijgt. Bedenk dan wel dat je hond al zijn vitaminen en mineralen moet binnen gekregen hebben. Dit zal hij niet krijgen door alleen vlees te eten. Honden zijn echte vleeseters maar hebben ook andere voedingsstoffen nodig om fit en gezond te blijven. Meng het vlees met andersoortig voedsel zoals bijvoorbeeld rijst of havermout.

Wat mag een hond eten en wat zeker niet?

Honden mogen echt niet alles eten wat een mens eet. Sommige voedingsmiddelen dat een mens eet zijn zelfs bijna dodelijk voor een mens als chocolade. Houdt ook altijd in gedachte als wanneer je van voeding wilt veranderen voor je hond, dat je dit dan geleidelijk aan zult moeten doen. Ineens veranderen van voeding zal slecht zijn voor de spijsvertering van je hond.

Wel

  • Yoghurt
  • Zalm
  • Rijst
  • Lever
  • Mager vlees
  • Havermout
  • Gekookt ei
  • Rauwe wortelen
  • Rauwe broccoli
  • Droog brokken
  • Nat voeding uit blik

Zeker niet

  • Rauwe eieren
  • Advocado
  • Uien
  • Knoflook
  • Cafeïne
  • Alcohol
  • Zout
  • Gist
  • Melk
  • Zuivelproducten
  • Druiven
  • Rozijnen
  • Snoep en kauwgom
  • Chocolade
  • Knookjes
  • Geneesmiddelen

Overgewicht bij je hond en dieetvoeding

Een hond met overgewicht kan je opmerken door aan de ribben en rug te gaan voelen. Hier mag een klein vetlaagje op zitten en moet je nog steeds de ribben kunnen voelen. Vind je deze niet terug is er sprake van overgewicht bij je hond en zal deze moeten vermageren.

Overgewicht kan namelijk gezondheidsrisico's voor je hond met zich meebrengen als suikerziekte, artritis, hart en vaatziekte, longaandoeningen, hoge bloeddruk en sneller vermoeid. Een hond met overgewicht heeft dus meer kans om te sterven op jongere leeftijd.

Wanneer dit probleem zich optreedt is er maar één ding te doen: je hond zal minder moeten eten en meer moeten gaan bewegen. Eerst en vooral is het belangrijk de snoepjes en etensresten zeker niet meer te geven aan je hond. Voor de rest zal er aangepaste voeding moeten worden gegeven. Raadpleeg je dierenarts hoeveel je hond precies moet afvallen en welke voeding je precies zal moeten geven omdat dit voor iedere hond anders zal liggen.
© 2013 - 2024 Krisdeprest, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezonde voeding voor de hondGezonde voeding voor de hondVoorbij zijn de tijden dat honden de resten werden voorgezet, of dat ze zelf hun kostje bij elkaar moesten zien te schar…
Het beste voer voor hondenHet beste voer voor hondenEen goede voeding is van groot belang voor de gezondheid en de vitaliteit van uw hond. Hoewel men bij hondenvoeding mees…
Welke voeding is goed voor een hond?Welke voeding is goed voor een hond?De voeding van een hond kan bestaan uit droogvoer, vers voer, diepvriesvoer of blikvoer. Goede voeding moet voldoende vo…
Voeding voor de hondVoeding voor de hondDe hond is een mateloos populair huisdier en nogal wat mensen hebben om uiteenlopende redenen graag een hond om zich hee…

Meest voorkomende ziektes bij het konijnMeest voorkomende ziektes bij het konijnEen ziek konijn kan verschillende oorzaken hebben. Sommige ziektes zijn erfelijk en kunnen op een latere leeftijd aan he…
Rashonden: HarriërRashonden: HarriërDe Harriër is afkomstig uit Groot-Brittannië en behoort tot de dashonden en de lopende honden. Het is een slanke hond, m…
Reacties

Michael, 05-04-2015
Er wordt hier beschreven dat yoghurt wel mag, maar zuivelproducten niet.

Kan iemand mij vertellen wat het verschil is.

Volgens mij is yoghurt ook een zuivelproduct. Reactie infoteur, 15-05-2015
Yoghurt is inderdaad een zuivelproduct maar een gefermenteerd zuivelproduct. Dit wil zeggen dat deze melkzuurbacterie bevat die goed zijn voor de werking van de darmflora. Let wel dat het natuurlijke yoghurt moet zijn waar geen suiker of room aan toegevoegd is geweest.

Saskia, 25-05-2014
Een tegenstrijdig lijstje: bij wel staat yoghurt en bij zeker niet staan zuivelproducten? Niet helemaal betrouwbaar zo. Reactie infoteur, 25-05-2014
In zuivelproducten zitten lactose wat honden niet verdragen omdat ze het moeilijk verteren. In Yoghurt daarentegen is de lactose al vergist en is het daarbij ook goed voor hun stoelgang. Natuurlijk moet je dit niet iedere dag geven, maar af en toe wat magere yoghurt kan zeker geen kwaad.

Jenny, 22-04-2014
Sorry, maar ik vind het een zeer slecht en onjuist artikel. Rauw vlees is juist goed voor de hond. In brokken en blikvoeding zit amper vlees en veel granen. Het vlees is dan ook nog eens afvalvlees en helemaal doorgekookt. Vandaar al de toegevoegde voedingsstoffen.

Je moet weten wat je voert, en met verstand voeren. Zo niet, de juiste informatie opzoeken. Ik ben niet anti brok, maar onder goede brokken versta ik wel graanvrije brokken met een zo hoog mogelijk vleespercentage en zonder al te veel toegevoegde rommel. Rauw vlees, KVV en BARF is gewoon vele malen beter voor de hond. Als je dit met verstand en kennis van zaken voert doe je je hond zeker niks tekort! Sterker nog, je hond zal er vele malen gezonder en vitaler op worden.

Voor informatie over Salmonella, andere bacteriën en vragen verwijs ik je toch eens door naar diverse fora's. Ik ben het trouwens wel met je eens dat honden echte vleeseters zijn maar kom op, voorzie je van de juiste informatie en schrijf dán pas een artikel. Reactie infoteur, 23-04-2014
Hallo jenny,

Ik beweer ook helemaal niet dat vlees slecht is voor de hond. Het is juist essentieel in de gezonde voeding. Zoals in het artikel staat, wil ik gewoon zeggen dat vlees ook gemengd mag worden met rijst of havermout om de vertering te verbeteren. Iedere hond heeft een verschillend eetgedrag. Daarom zijn er eindeloze discussies van dit is goed en dat is dan weer niet. Het belangrijkste is dat je zelf kijkt naar je eigen hond en afweegt wat juiste voeding is voor hun.

Lin, 06-04-2014
Dus rauw vlees is niet goed voor je hond? omdat? Reactie infoteur, 07-04-2014
Sommige vleesstukken kunnen gevaar bevatten voor het Salmonella bacterie. Vooral oudere honden en honden met moeilijkere spijsvertering is toch altijd oppassen om rauw vlees te geven. Ook constant vlees geven is niet goed omdat ze hierdoor niet alle voedingsstoffen binnen krijgen.

Krisdeprest (143 artikelen)
Laatste update: 23-04-2014
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.