De ontwikkeling van de kitten van geboorte tot volwassenheid

De ontwikkeling van de kitten van geboorte tot volwassenheid Een kitten is erg schattig en vertederend en moeilijk te weerstaan. Als je een kitten aanschaft, heeft hij meestal een leeftijd van zo’n negen weken. In de periode hiervoor heeft de kitten al een hele ontwikkeling doorgemaakt. Daarna heeft de kitten nog een weg te gaan om uit te groeien tot een volwassen kat. De eigenaar speelt hierbij een belangrijke rol. Hoe verloopt de ontwikkeling van een kitten vana de geboorte tot volwassenheid?

Net na de geboorte

Duizenden jaren zijn er al katten groot gebracht zonder de hulp van de mens en de moeder weet precies hoe ze dit moet doen. Een kitten wordt doof en blind geboren. De reuk is al wel goed ontwikkeld waarmee ze de tepels van de moeder kunnen vinden. De eerste moedermelk die de kitten binnenkrijgt bevat belangrijke stoffen omdat het immuunsysteem nog niet volledig functioneert. Deze melk wordt “colostrum” genoemd en beschermt de kitten tegen allerlei ziekten.

Geboorte tot twee weken

De eerste twee weken staat in het teken van de groei. De kittens zogen de hele tijd door en in de eerste week wordt het gewicht verdubbeld. De moeder is de hele tijd in de buurt. Naast het voorzien van melk, likt ze kittens om de ontlasting te stimuleren en ze eet het ook op om het nest schoon te houden. De navelstreng valt er binnen twee tot drie dagen vanzelf af en na ongeveer een week tot tien dagen gaan de oogjes open. De eerste tandjes worden ook zichtbaar. De katteneigenaar hoeft zich er niet mee te bemoeien. Hij moet alleen in de gaten houden of de kittens goed drinken.

Twee tot acht weken

Tussen de twee en vijf weken ontwikkelt zich het gehoor en zicht van de kitten. Als ze ongeveer vier weken zijn, beginnen de jongen te lopen en te spelen. Ze zijn behendig, springen en zijn erg snel. De moeder houdt ze in de gaten en brengt ze weer terug naar het nest als ze te ver weg lopen. Na de derde week wordt de moeder moe en zal ze de jongen iets meer laten gaan. De verzorger kan af en toe de kittens in de handen nemen zodat ze aan mensenhanden kunnen wennen. De moeder leert de jongen hoe ze moeten jagen.

Vanaf de leeftijd van drie weken mogen de kittens vast voedsel eten. Je kunt ze droogvoer geven dit een beetje nat maken met warm water. De moeder zal minder melk ter beschikking stellen waardoor de kittens hun honger kunnen stillen met het nieuwe soort voedsel. Als ze ongeveer zeven weken oud zijn, zijn ze gespeend. Dit betekent dat ze niet meer bij de moeder drinken.

De verzorger kan in deze periode beginnen met het opvoeden van de kitten. Geef ze vanaf de derde week toegang tot de kattenbak. Ze zullen zien hoe de moeder dit gebruikt zodat ze het zelf ook kunnen leren. Ook moeten ze leren dat ze mensen niet mogen bijten in de vingers en dat ze een mens niet mogen aanvallen. Stop met spelen als ze tijdens het spel aanvallen.

Acht tot veertien weken

Na acht weten zijn de tanden en zintuigen ontwikkeld en zijn ze erg speels. Ze zien er ontzettend schattig uit. Voor de verzorger is dit een mooie periode omdat je in deze periode veel plezier beleeft aan de kittens. Ze willen graag spelen en in deze periode is het belangrijk dat ze wennen aan de omgang met mensen.

Het beste is dat de kitten pas na de twaalfde week bij de moeder weg gaat. Vaak wordt dit op eerdere leeftijd gedaan. Als je de kitten te snel bij de moeder en broertjes en zusjes weghaalt, is de kans groter dat hij later moeite heeft in de omgang met andere katten.

In deze periode wordt het tijd dat ze naar de dierenarts gaan voor de entingen, ontworming en andere preventieve onderzoeken.

De adolescent

De ontwikkeling gaat nog even door. De kattenjeugd stopt pas als ze vanaf een leeftijd van ongeveer vijf maanden seksueel volgroeid zijn. De kat kan tijdens zijn eerste levensjaar zich nog als kitten gedragen. Een kat is snel vruchtbaar. Als je niet met je kat wilt fokken is het sterk aan te bevelen de kat te laten steriliseren of castreren. Overleg met de dierenarts wanneer het beste moment is voor deze ingreep.

Lees verder

© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een kitten opvoedenEen kitten opvoedenAls je een kitten hebt gekocht, dan zal je deze ook moeten opvoeren. Het is nodig om je nieuwe huisdier bekend te laten…
Opvoeding van kittensOpvoeding van kittensJe hebt net een kitten gekocht, maar je weet niet precies hoe je een kitten moet opvoeden. Vind in dit artikel de inform…
Kittens (jonge katjes), waar je op moet letten bij aanschafKittens (jonge katjes), waar je op moet letten bij aanschafWie valt er nou niet voor zo een jong, klein en lief kitten! Voor je het weet heb je het aangeschaft. Niet zo slim dus.…
Je kitten en haar nieuwe omgevingAls je een kitten in huis neemt, dan is dit een overweldigende gebeurtenis voor dit kleine katje. Volg een paar eenvoudi…

Jack Russell TerriërJack Russell TerriërDe Jack Russell Terriër vindt zijn oorsprong in Groot-Brittannië, waar hij werd gebruik als werkhond om tijdens de jacht…
Rat agility, train je rat en bouw je eigen hindernissenJe kent agility voor honden vast wel, de hond gaat over en door allerlei hindernissen. De meeste honden vinden het helem…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ty Swartz, Pixabay
  • Boek: katten voor dummies, ISBN 90-430-0817-6
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 28-09-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.