Oorzaken ongewenst gedrag van de kat

Oorzaken ongewenst gedrag van de kat Een kat kan het ene moment erg lief zijn en het andere moment ongewenst gedrag vertonen, bijvoorbeeld dat je hem aan het aaien bent en hij grijpt je ineens. Hiervoor kunnen allerlei redenen zijn zoals medische problemen, stress, verkeerde opvoeding tot verkeerde training. Soms kun je het niet eens doorhebben en bijdragen aan ongewenst gedrag. Hoe komt het dat de kat zich zo gedraagt en wat kun je eraan doen?

Ongewenst gedrag

Een kat kan het ene moment lief op schoot liggen te spinnen en als je hem aait, kan hij ineens veranderen in een wild dier dat je wil grijpen. Om het gedrag van de kat te willen veranderen, moet je rustig te werk gaan en veel geduld hebben. Je moet het gedrag van de kat zo zien te veranderen, dat jullie er allebei vrede mee hebben. Een kat iets afleren is moeilijk. De methode is om goed gedrag te belonen.

Aanpassen aan elkaar

Een kat moet veel leren als hij bij je in huis komt wonen. Het kan heel goed werken als de band tussen jullie goed is. Zo kan de kat leren de kattenbak te gebruiken in plaats van elders zijn behoefte te doen en daarmee zijn territorium markeren. Hij leert waar hij mag krabben en waar dat niet mag. De kat zal zijn slaapschema aanpassen aan jouw dagschema. De meeste katten passen zich goed aan. In het geval van katten die dat niet doen, moet je eerst uitvinden waarom ze dat niet doen voordat je het probleem kunt oplossen.

Medische problemen

Gedragsproblemen kunnen een teken zijn van ziekte. Zo zal een kat met onbehandelde suikerziekte meer drinken en daardoor meer plassen. Hierdoor moet de kattenbak vaker schoongemaakt worden. Als je niet door hebt dat de kat zijn bak te vies vindt, zal hij andere plekken zoeken om te plassen. Een kat die plotseling begint te bijten, heeft misschien pijn en haalt alleen maar uit om zichzelf te beschermen. Als een kat een urineweginfectie heeft kan plassen pijnlijk zijn, waardoor hij de pijn gaat associëren met de kattenbak en de kattenbak vermijdt. Alle gedragstechnieken in de strijd gooien kunnen nu eenmaal geen medisch probleem oplossen. Daarvoor moet je naar de dierenarts.

Stress

Een kat houdt niet van veranderingen en als dat dan toch gebeurt, door bijvoorbeeld de introductie van een nieuw huisdier of persoon, kan de kat het territorium overal gaan markeren. Voor de kat is dit logisch gedrag en dit werkt rustgevend. Door zijn eigen geur te verspreiden voelt hij zich prettig en dit is voor jou erg onprettig. Mocht je kat erg last hebben van stress en daardoor ongewenst gedrag vertonen, kun je hem kalmeren door zijn territorium tijdelijk wat kleiner te maken. Houd hem tijdelijk (bijvoorbeeld enkele dagen) in een kleine ruimte waar hij zich rustig voelt. Als dat goed gaat, laat hem dan geleidelijk aan weer wennen aan de grotere ruimte. Mocht dit niet lukken, kun je hiervoor medicijnen geven.

Onredelijke eisen

Zelf kun je ook een bijdrage leveren – vaak onbewust - aan het gedragsprobleem. Er kunnen dingen zijn waar een kat onmogelijk aan kan voldoen. Je kat wil bijvoorbeeld niet van de kattenbak gebruikmaken omdat deze niet schoon genoeg is. En het is ook niet eerlijk dat je van hem vraagt de bank met rust te laten als er verder niets in huis is om aan te krabben. Je moet hem enige alternatieven aanbieden voordat je kunt hopen op gedragsverbetering waarbij geduld soms noodzakelijk is.

Verveling

De kat leeft in een onnatuurlijke wereld in huis. Als er dagelijks maar een paar uurtjes zijn waarbij hij gezelschap krijgt en maar een paar speeltjes heeft liggen, is de kans groot dat de verveling toeslaat. Vooral binnenkatten hebben veel dingen nodig om zichzelf te vermaken: heel veel speelgoed en heel veel spelletjes en daarnaast nog heel veel aandacht van jou. Kattenspeeltjes in de dierenwinkel zijn prijzig. Je kunt zelf ook creatief zijn en leuke speeltjes maken voor je kat. Als je veel weg bent van huis, kan een andere kat je huisdier stimuleren en gezelschap houden.

Incorrecte training vanaf het begin

Als je alleen maar schreeuwt of je kat misschien zelfs wel een tik geeft, is de kans groot dat je hem alleen leert dat jij iemand bent die hij maar beter kan vermijden. Fysieke correctie heeft totaal geen effect op een kat en de kat zal dit niet begrijpen. Door hem een pak rammel te geven, maak je het ongewenste gedrag alleen maar erger en wordt de kat erg neurotisch.

Werk aan gewenst gedrag

Observeer je kat goed en kijk hoe je kat reageert in bepaalde situaties. Let er ook op hoe jij hierop reageert. Je kunt een dagboekje bijhouden waarin je alle problemen noteert. Zo kun je erachter komen wanneer problemen precies ontstaan en kun je eraan werken ze in de toekomst te voorkomen. Hierdoor ontstaat er minder spanning in jullie relatie. De kat is geen haatdragend en grillig dier, en snapt niet dat zijn gedrag ongewenst is. Het belangrijkste is om goed gedrag te belonen en dit zal de kat motiveren het de volgende keer weer op die wijze te doen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Help, mijn kat sproeit en/of poept in huis!Help, mijn kat sproeit en/of poept in huis!Het is waarschijnlijk de nachtmerrie van elke kattenbezitter. Op een kwade dag sproeit de kat het hele huis onder. Dit d…
Huisdieren: stress herkennen en verhelpen bij onze katHuisdieren: stress herkennen en verhelpen bij onze katKatten hebben altijd al iets mysterieus gehad. Toch, of juist daarom, zijn ze wellicht onze meest geliefde huisdieren. K…
Wel of niet straffen?Wel of niet straffen?Elk kind doet wel eens iets wat niet mag of luistert niet naar zijn/haar ouders. Grenzen opzoeken en er over heen gaan h…
Mijn kat plast in huis, wat te doen?Mijn kat plast in huis, wat te doen?De kat plast in huis, dat kan erg vervelend zijn. Vaak spelen bepaalde oorzaken een rol in het in huis plassen van de ka…

Degoes, gezellige huisdierenVeel mensen zegt het niks, maar toch zien we in veel huishoudens degoes als huisdier en winnen ze in Nederland aan popul…
Jack Russell TerriërJack Russell TerriërDe Jack Russell Terriër vindt zijn oorsprong in Groot-Brittannië, waar hij werd gebruik als werkhond om tijdens de jacht…
Bronnen en referenties
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 13-01-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.