De Chihuahua, het kleinste hondenras ter wereld!

De Chihuahua, het kleinste hondenras ter wereld! De chihuahua is een erg populair hondenras. Zij stammen uit Mexico. Oorspronkelijk waren chihuahua's kortharig. Door kruisingen met andere rassen zijn er nu ook langharige chihuahua's. Het zijn gezelschapshondjes met een pittig karakter. Chihuahua's zijn aanhankelijk, gevoelig en voelen zich thuis in de buurt van mensen. Het zijn moedige hondjes, die rustig een grotere hond uitdagen.De chihuahua is het kleinste hondenras ter wereld.

Raskenmerken van de chihuahua

Als een chihuahua wordt geboren weegt hij ongeveer 100 gram. Na een week of tien zal de pup ongeveer een kilo wegen. Als volwassen hond bereikt de chihuahua een gewicht van ongeveer 1,8 kg. De gemiddelde lengte van een chihuahua is 25 cm. De hoogte is ongeveer 23 cm. De pups moeten een rechte rug hebben, een mooi appelhoofd met een goed in verhouding staande neuslengte. Het gebit moet scharend zijn. Dit betekent dat de zes snijtanden van de bovenkaak voorlangs moeten scharen tegen de zes snijtanden van de onderkaak. Vroeger was een open fontanel een typisch raskenmerk van de chihuahua. Dit is nu niet meer toegestaan, omdat dit de schedel zwakker maakt en dit de kans op hersenletsel vergroot.

Karakter van de chihuahua

Chihuahua's zijn pittige hondjes die er niet voor terugschrikken het op te nemen tegen een grotere hond, De kortharige chihuahua's staan bekend als iets feller dan de langharige soort. Ze zijn erg aanhankelijk, alert en gevoelig. Ze vinden het fijn om in de buurt van mensen te zijn. Maar zoals met alle honden, is de vorming van het karakter erg afhankelijk van de manier waarop de hond als pup is opgegroeid. Als het hondje uit een goede kennel komt, dan zal de fokker zorgen voor een vertrouwde omgeving voor de pups. Met name de socialiseringsfase is van groot belang voor de vorming van het karakter. In deze periode, in de eerste maanden van het leven van een pup, leert hij alles wat van belang is voor een fijn en gezond hondenleven. Als fokker of eigenaar is heb belangrijk om in deze fase, ook wel de inprentingsfase genoemd, zoveel mogelijk met je hondje te ondernemen. Als de pup alle entingen heeft gehad, breng hem dan in contact met mensen, andere honden e andere dieren. Laat hem wennen aan autorijden, de bus, de trein, drukte, alleen zijn en harde geluiden. Dit zorgt er namelijk voor dat jouw chihuahua een evenwichtig en zelfverzekerd hondje wordt in de rest van zijn hondenleven.

Opvoeden van een chihuahua

Opvoeden van uw chihuahua is net zo belangrijk als voor iedere andere hond. Het zijn waakse hondjes en u zult het blaffen in goede banen moeten leiden. Anders kan dit een bron van irritatie op gaan leveren voor uw omgeving. Zo klein als ie is, zal ook dit hondje zindelijk gemaakt moeten worden. Van belang is, dat hij goed moet leren luisteren. Kijkt u uit, als u uw hondje los laat lopen. Ze zijn zeer kwetsbaar en kunnen buiten gevaar lopen (verkeer, agressieve honden, roofvogels).

Chihuahua's kunnen prima samen gaan met kinderen. Waar je wel aan moet denken is, dat het kwetsbare hondjes zijn. Als je dit hondje uit je handen laat vallen is dit voor een chihuahua een val die je kunt vergelijken met een val van 10 meter voor een mens. Laat kleine kinderen niet met jouw hondje alleen, want kinderen zijn vaak nog wat onbehouwen en jouw hondje kan gauw een blessure oplopen.

Aanschaf van een chihuahua

Heb je besloten een chihuahua aan te schaffen, zorg dan dat je voldoende weet van dit hondje. Besef goed dat ook een klein hondje heel veel tijd en energie kost. Chihuahua's vinden het heerlijk om onder de mensen te zijn. Ze zijn liever niet een hele dag alleen thuis. Natuurlijk is het belangrijk om je hondje te leren af en toe alleen te zijn, maar hou er rekening mee dat je voldoende tijd hebt om aan hem te besteden. Voordeel is, dat ze heel makkelijk overal mee naar toe kunnen, doordat ze zo klein zijn.
Bent je er nog steeds van overtuigd dat je een chihuahua wilt aanschaffen, laat je dan goed informeren bij een erkende fokker. Een goede fokker is aangesloten bij een rasvereniging die lid is van de Raad van Beheer op Kynologisch gebied. In Nederland is dit de Nederlandse Chihuahua Club (NCC). De pups zijn volgens schema geënt en gechipt. Bij je bezoek aan de fokker zijn de vader- en moederhond aanwezig. Je krijgt bij het hondje een stamboom. Dit is een registratiebewijs, maar geen kwaliteitsbewijs. De pups zien er gezond uit en zijn alert. Je moet er vanuit gaan dat je voor een goede, gezonde pup bij een erkende fokker tussen de 1000 en 1500 euro betaalt. Het verschil in prijs zal afhankelijk kunnen zijn van het feit in hoeverre de pup voldoet aan alle raskenmerken. Wil je een showhond of wil je gewoon een lief, gezond kameraadje?

Lees verder

© 2012 - 2024 Caressa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Herkomst en geschiedenis van de ChihuahuaHerkomst en geschiedenis van de ChihuahuaDe Chihuahua (spreek uit : sjie-wa-wa) is het kleinste hondenras ter wereld. De Chihuahua is een zeer oud ras, ze komen…
Een zeer klein hondenras: de chihuahuaEen zeer klein hondenras: de chihuahuaDe chihuahua is het kleinste hondenras ter wereld. Hij is zo klein, dat de schouderhoogte niet meer genoemd wordt als ra…
De Chihuahua, karaktereigenschappen en verzorgingDe Chihuahua, karaktereigenschappen en verzorgingDe Chihuahua is een erg populair hondenras. Een klein hondje, met een stevig karakter! Verder heeft deze hond een kenmer…
Alles over de ChihuahuaAlles over de ChihuahuaDe Chihuahua is het kleinste hondje ter wereld. De geschiedenis van deze hond is nog steeds niet helemaal duidelijk. Maa…

De AffenpinscherDe AffenpinscherDe Affenpinscher is een vaak vergeten hondenras. Dit is vreemd want affenpinscher is een hondenras die al een hele tijd…
Help, mijn hond heeft zijn kruisband gescheurd!Help, mijn hond heeft zijn kruisband gescheurd!Een gescheurde kruisband is het meest voorkomende orthopedische letsel bij de hond. De meest voorkomende oorzaak van een…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: A Mblomma, Pixabay
  • http://www.chihuahua-info.nl/belangrijk.htm
  • http://www.chihuahua=info.nl/geschiedenis.htm
  • http://www.chihuahua-info.nl/waaropletten.htm
Caressa (76 artikelen)
Laatste update: 08-10-2013
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.