De maltezer, het ideale gezelschapshondje!

Al jaren op zoek naar de ideale hond? Waar moet jouw perfecte pup aan voldoen? Hou je van een handzaam hondje die makkelijk is in de omgang, een vriendelijk karakter heeft, makkelijk is op te voeden en overal mee naar toe kan? Denk dan eens na over de aanschaf van een Maltezer pup. Het zijn vriendelijke gezelschapshondjes die prima samen gaan met kinderen en andere huisdieren.

Afkomst van de maltezer

De maltezer komt oorspronkelijk van het Centrale Middellands Zeegebied. Voorouders van dit hondenras leefden in kustplaatsen, waar zij jaagden op ratten en muizen, die zich ophielden in pakhuizen en scheepsruimen.

Hoe ziet de maltezer er uit?

Een maltezer is een kleine, elegante hond. Zij hebben een vrij lang lijf. Het lichaam is bedekt met een lange, witte vacht. De vacht is glimmend, zwaar vallend en zijdeachtig van samenstelling. De kleur van de vacht is wit zonder aftekeningen. Reuen hebben een schofthoogte tussen 20 en 25 cm. Voor teefjes is de schofthoogte tussen 20 en 23 cm. Een maltezer hoort tussen 3 en 4 kg te wegen. De borst is breed, de rug is recht, de voorpoten liggen dicht tegen het lichaam en zijn recht. De achterhand is in zijn geheel van een stevige beenstructuur, parallel van achter gezien, verticaal vanaf het zitbeen tot op de grond.

Karakter van de maltezer

De maltezer is een echt gezelschapshondje. Zij zijn levendig, vriendelijk, aanhankelijk, volgzaam en intelligent. Zij houden van menselijk gezelschap en zijn niet graag lang alleen thuis. Voordeel is, dat je een Maltezer makkelijk overal mee naar toe kan nemen. Zij passen in een tas of mand en hebben een volgzaam karakter. Een maltezer past in elke gezinssamenstelling. Belangrijk is wel, dat kleine kinderen wordt geleerd dat het hondje geen speelgoed is.

Beweging en opvoeding van de maltezer

De maltezer vindt het heerlijk om te spelen. Toch is uren wandelen niet nodig. Zoals voor iedere hond belangrijk, is het voor de maltezer ook belangrijk om afwisseling te hebben. Als pup is het leuk en leerzaam om op puppiecursus te gaan. De maltezer is van nature wel een volgzame hond, maar toch is het van belang je hondje op jonge leeftijd zoveel mogelijk te leren.

Honden leren het meeste in de eerste maanden van hun leven. Dit wordt de socialiseringsfase of inprentingsfase genoemd. In deze fase leert de pup hoe de wereld in elkaar zit. Hij moet in deze periode zoveel mogelijk verschillende indrukken opdoen. Omgang met mensen, andere dieren, verschillende omgevingen en situaties, alleen zijn, vervoer in auto, bus of trein, drukte en harde geluiden in de socialiseringsfase zorgen voor evenwichtigheid in de rest van het leven van jouw hondje. Dit legt de basis voor een lang en gelukkig hondenleven binnen het gezin.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een pup?

Als je een maltezer pup wilt aanschaffen is het van belang op zoek te gaan naar een goede fokker. Hoe weet je of je met een goede fokker te maken hebt? Belangrijk is, dat de fokker is aangesloten bij de rasvereniging. In het geval van een maltezer is dit de rasvereniging Maltezer Vereniging Nederland (MVN). Daarbij is mond-op-mond reclame vaak een goede raadgever. Kies bij voorkeur een fokker die maar één ras aanbiedt.

Een goede kennel stelt eisen aan de pups, maar ook aan de nieuwe eigenaren. Zij fokken alleen met goedgekeurde honden die vrij zijn van ziektes en afwijkingen. Zij zorgen dat de pups op tijd hun entingen krijgen, gechipt en ontwormt worden, er een begin wordt gemaakt met de socialisering van de hondjes en zij altijd klaar staan met raad en advies. Goede fokkers kiezen er vaak voor de pups geboren te laten worden in een huiselijke omgeving.

Zij eisen van de nieuwe eigenaren dat het hondje een goed en veilig thuis krijgt, de pup niet te veel en te lang alleen is en de thuissituatie past bij het type hond waar de eigenaar voor kiest. De eerste 6 weken zijn eigenaren nog niet welkom op de kennel, dit om ziektes te voorkomen, aangezien de hondjes dan nog niet alle benodigde entingen hebben gehad. De fokkers willen altijd eerst kennis maken met de nieuwe eigenaren, want een klik met het hondje is van groot belang. De nieuwe eigenaren moeten altijd de mogelijkheid hebben de ouders van de pups te zien.

Lees verder

© 2012 - 2024 Caressa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hondenras: de MaltezerHondenras: de MaltezerDe Maltezer is de laatste tijd een erg populair ras. De Maltezers worden ook wel eens Malthezer Leeuwtje genoemd, maar d…
Hondenrassen: De populaire MaltezerHondenrassen: De populaire MaltezerDe kleine gezelschapshondjes zijn populair, want het is een handzaam maatje en deze kleine hondjes hebben bijna altijd o…
Alles over de MaltezerAlles over de MaltezerDe Maltezer, een klein hondje met een lange witte vacht dat erg populair is als gezelschapsdier en speelvriendje, werd t…
Wat zijn de meest kindvriendelijke, kleine gezinshonden?Wat zijn de meest kindvriendelijke, kleine gezinshonden?Samen met de kat zijn honden met voorsprong onze favoriete huisdieren. Ben je van plan een hond in huis te nemen? Dan mo…

De Newfoundlander, een echte waterhondDe Newfoundlander is een groot hondenras. Dit hondenras kenmerkt zich door de rust die deze honden uitstralen. Zij hebbe…
Hondenrassen: BordeauxdogHondenrassen: BordeauxdogDe Bordeauxdog is afkomstig uit Frankrijk. Het is een grote, sterke en gespierde hond. Vroeger werd hij gebruikt als leg…
Bronnen en referenties
  • http://www.crystalsnowdancers.com/Ned/rasstandaard.htm
  • http://www.ke-delft.nl/index,.php/publicaties/puppieboekje/opvoeding
  • http://www.crystalsnowdancers.com/Ned/puppies.htm
  • www.hondenplaza.nl
Caressa (76 artikelen)
Laatste update: 19-03-2014
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.