De aanschaf van een cavia

De aanschaf van een cavia De cavia is een uit Zuid-Amerika afkomstig knaagdier. Het is ook een dier dat erg gevoelig is voor extreme hitte (zonnesteek) en extreme kou (voedselgebrek en longontsteking). Dit artikel gaat over waar je op moet letten als je een cavia aanschaft en wat bij de eerste verzorging van zo een diertje komt kijken.

Bijzonder leuke dieren

Cavia's zijn bijzonder leuke dieren en heel vertederend, vooral als ze nog jong zijn. Mocht je cavia's willen houden, denk dan aan de volgende dingen:
  • Een cavia mag pas bij de moeder weg als deze 300 gram weegt. Mocht je besluiten om een jong caviaatje aan te schaffen, laat de cavia dan door de fokker op een weegschaal zetten. Een goede fokker zal hier geen enkel probleem mee hebben.
  • Als je een cavia net opgehaald hebt, kan de cavia diarree krijgen door de stress. Het is belangrijk daar goed op te letten, omdat een cavia daar aan kan overlijden. Bij de meeste cavia's helpt het middel Bogena Sivotine prima. Dit kan je vaak bij een dierenwinkel kopen. Het is een poeder die door het eten heen of verdund in het water gegeven kan worden. Lees wel goed de gebruiksaanwijzing!
  • Let op de bouw van de cavia. Een cavia met een enigszins spitse kop (ratte neus) heeft later sneller last van zijn gebit wat hoge dierenarts kosten met zich mee kan brengen. Een spitse kop kan ook een signaal zijn van door fok. De kop van de cavia hoort stomp en breed te zijn.
  • Bij een jong caviaatje zie je de pootjes goed. Bij een iets oudere cavia vanaf ongeveer 2,5 maand, zie je de pootjes bijna niet meer, ze verdwijnen grotendeels onder het lichaam.
  • Vraag of je de cavia vast mag houden voordat je deze aanschaft.
  • Let altijd goed op de huid van de cavia, cavia's die na het verlaten van hun moeder of na het reizen een verminderde weerstand hebben, zijn gevoeliger voor schurft en of mijt. De plekjes zie je het snelst in de buurt van de oren, ogen en neus (het lijkt op gele of lichtbruine korstjes). Mocht je een plekje vinden, smeer deze dan in met vaseline (niet te dicht bij de ogen) en geef ze wat extra vitamine C. Het hok wat vaker schoonmaken met Detol en ze behandelen met anti parasiet voor knaagdieren helpt extra om de cavia's van de schurft en of mijt af te helpen. Mocht het binnen een week niet minder worden, ga dan naar de dierenarts.

Verzorging

Groepsdieren

Een cavia hoort niet alleen te zitten, het zijn echte groepsdieren. Koop dus alleen een cavia als je al een cavia hebt die door bijvoorbeeld het overlijden van zijn of haar maatje alleen zit, of koop twee cavia's. Zet twee volwassen cavia's die elkaar niet kennen nooit zomaar samen in een hok, maar plaats ze een paar dagen naast elkaar zodat ze elkaar kunnen ruiken en zien. Cavia's zullen aan elkaar willen laten zien wie de baas is, dus hou ze als ze net bij elkaar zitten goed in de gaten. Of twee cavia's samen kunnen is afhankelijk van het karakter. Twee dominante cavia's gaan vechten om te bepalen wie de baas wordt van de groep mocht dit zo zijn, haal de cavia's dan uit elkaar. Cavia's die met zijn tweeën zitten, zal je regelmatig door het hok zien rennen. Dit gedrag kunnen ze tot op hoge leeftijd vertonen, het is speel gedrag. Voor cavia's is het belangrijk in een zo ruim mogelijk hok te leven om even hun dolle 5 minuten uit te kunnen leven. De minimale afmeting voor 2 cavia's is 100 x 60 x 40 cm. Cavia's zijn dieren die graag ergens onder zitten omdat ze eigenlijk prooidieren zijn. Zorg dus voor een schuilplekje of plekjes in het hok.

Voedsel

Cavia's moeten altijd kunnen eten. Zorg dus altijd voor hooi (geen stro), speciaal droogvoer voor cavia's met vitamine C in een bakje en ongeveer 3x maal per dag groenvoer zoals bijvoorbeeld gras, paardenbloem (bloemen en blaadjes), viooltjes, andijvie, peterselie (niet als ze zwanger zijn), rode paprika (veel vitamine C), herderstasje, wortel. Begin nooit zomaar aan een voer waar ze niet aan gewend zijn, ze kunnen hier diarree van krijgen. Zorg dat cavia's altijd kunnen beschikken over vers water.

Schoonmaken

Langharige cavia's willen nog wel eens vies zijn bij hun kont (met name de langharige). Dit kan je schoonmaken door ze als ze op schoot zitten, met een natte doek schoon te maken. Let op! cavia's vinden het meestal niet fijn als je aan hun kont komt, dan gaan ze vaak een beetje brommen. Een cavia kan je in een badje doen. Maak lauw warm water en test dat met je elleboog, het moet ongeveer dezelfde temperatuur hebben als jij zelf. Maak de kop niet nat en wrijf ze daarna heel goed droog in een warme handdoek. Het beste kan je ze even op schoot houden in een handdoek na een bad zodat ze door jouw lichaamstemperatuur warm blijven. Een bad is vaak niet echt nodig en doe dat vooral niet in de winter. Cavia's zijn bijzonder gevoelig voor longontstekingen.
Het hok iedere week schoonmaken en regelmatig de viezigheid uit scheppen werkt prima om de cavia schoon te houden.

Overig:

  • Een cavia is geen springer. Dit betekent ook dat ze zichzelf nauwelijks op kunnen vangen als ze vallen. Zet cavia's daarom nooit op een randje boven de grond en hou ze altijd met twee handen vast. Als ze vallen kunnen ze zich ernstig bezeren.
  • Om de cavia aan je te laten wennen, is het belangrijk om ze regelmatig op schoot te nemen. De cavia's vinden het nog leuker als je dan ook nog een lekker hapje aan ze geeft! Ook al vinden ze het niet altijd fijn, check als de cavia op schoot zit altijd zijn oren binnen en buitenkant, zijn pootjes en zijn tanden. De gewenning van deze handelingen maakt de dierenarts bezoeken makkelijker en je weet zelf ook sneller hoe de gezondheid van de cavia is.
  • Als cavia's bijten, dan is dat omdat ze in het verleden iets naars hebben meegemaakt of dat misschien jijzelf iets gedaan hebt waardoor de cavia zich onveilig of bedreigd voelt.
  • Laat een jong kind nooit alleen met een cavia.

Verschillende rassen:

Er zijn veel verschillende langharige cavia rassen die je bijna alleen via een fokker kan kopen. Onder welk type cavia een langharige cavia valt, heeft onder andere te maken met de kruinen in de vacht. Voordat je besluit een cavia te gaan kopen, bedenk dan eerst wat voor cavia je wilt hebben en wat de verzorging met zich meebrengt en kost. Een kortharige cavia heeft minder vachtverzorging nodig dan een langharige cavia.

Langharige rassen zijn:

  • Peruvian (vragen veel verzorging d.m.v. borstelen)
  • Lunkarya (weinig vacht verzorging nodig)
  • Minipli
  • Alpaca (in Nederland niet erkend en erg zeldzaam)
  • Sheltie
  • Coronet (in Nederland niet erkend)
  • Tessel (vacht verzorging nodig)
  • Merino

Kortharige rassen zijn:

  • US Teddy
  • Ridgeback
  • Rex
  • Cuy
  • Borstel cavia
  • Gekruinde cavia

Er bestaan ook cavia's zonder haar wat erg prettig is als je cavia's wil en allergisch bent:

  • Skinny
  • Baldwin

Tenslotte:

Een cavia kopen voor je kinderen werkt niet. Kinderen hebben niet het verantwoordelijkheidsgevoel van hun ouders. Als ouder ben je dus zelf verantwoordelijk voor de zorg voor het dier. Voordat je cavia's koopt, moet je goed bedenken of je bereid bent dagelijks met de cavia's bezig te zijn.

Voor meer informatie kun je hier terecht.
© 2012 - 2024 Biet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het verzorgen van een caviaHet verzorgen van een caviaCavia's zijn erg populaire huisdieren in Nederland. Maar hoe kun je een cavia het beste verzorgen? En wat voor hok heeft…
De cavia: aanschaf, kosten en vermaakDe cavia: aanschaf, kosten en vermaakEen cavia aanschaffen is niet alsof u speelgoed aan het kopen bent. Er komt een hoop kijken bij de aanschaf en bedenk va…
Het juiste voer voor je cavia'sHet juiste voer voor je cavia'sUiteraard moet je cavia’s dagelijks voeren. Maar wat eten de diertjes zoal? En wat moeten ze dagelijks voorgeschoteld kr…
Cavia: wassen, vachtverzorgingCavia: wassen, vachtverzorgingCavia: verzorging, wassen, vachtverzorging. De cavia is een geliefd huisdier, vooral bij kinderen doet dit knaagdier het…

Hondenrassen: Amerikaanse BulldogHondenrassen: Amerikaanse BulldogSteeds vaker zie je deze honden in het straatbeeld verschijnen: de Amerikaanse Bulldog. Zoals de naam al zegt komt deze…
Middelen tegen vlooienEen dier dat schadelijke invloed ondervindt van parasieten, dient behandeld te worden. Toch dienen we voorzichtig te zij…
Bronnen en referenties
Biet (7 artikelen)
Gepubliceerd: 21-09-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.