Wat te doen na een hondenbeet?

Wat te doen na een hondenbeet? Als je door een hond bent gebeten, kun je te maken hebben met kneuzingen en of een botbreuk of een of meer open wonden of wondjes, en schade aan je kleding of andere eigendommen. Het belangrijkste is om eerst contact op te nemen met je huisarts, of als deze niet telefonisch bereikbaar is, met een huisartsenpost. Verder wil je waarschijnlijk je schade op de eigenaar van de bijtende hond verhalen. En mogelijk wil je proberen via contact met de politie en de gemeente te voorkomen dat er nog meer mensen door deze hond worden gebeten. Wat moet je precies doen nadat je door een hond bent gebeten?

Voorkomen van een hondenbeet is beter dan genezen

In een aantal gevallen is het mogelijk om een hondenbeet te voorkomen. Lees het artikel over hoe je een aanval van een onbekende hond voorkomt . Misschien wil je ook graag meer weten over wat voor honden een mens aanvallen. Soms krijg je toch te maken met een aanval van een hond en al dan niet lelijke bijtwonden. Wat moet je in zo'n geval doen?

Kneuzingen en andere verwondingen

Direct na het oplopen van een hondenbeet is niet altijd duidelijk of je alleen maar kneuzingen hebt opgelopen, of dat je een botje hebt gebroken of andere verwondingen hebt opgelopen. Het kan zijn dat je direct flinke pijn hebt, het kan ook zijn dat de pijn pas later komt.

Als het bloed uit de wond gutst, probeer dan de bloeding te stelpen door rechtstreekse druk erboven uit te oefenen. Bel 112.

Als de verwondingen mee lijken te vallen, probeer dan zo snel mogelijk de wonden uit te spoelen met water en zeep. Droog vervolgens de wond goed af en breng een verband aan. Neem vervolgens contact op met een arts. Als je eigen huisarts geen dienst heeft, bel dan een huisartsenpost.

De arts kijkt naar puntvormige letsels in de huid, gekneusd weefsel en scheurwonden. Ook informeert de arts naar je pijn. Soms krijg je antibiotica tegen een mogelijke infectie mee naar huis. Ook vraagt hij naar het jaar van de laatste tetanusinjectie.

Risico van een tetanusinfectie

Van elke hondenbeet kun je een levensgevaarlijke tetanusinfectie oplopen. Ook als je slechts een klein en oppervlakkig wondje hebt.

Als je als kind het volledige vaccinatieprogramma hebt doorlopen, ben je 15 jaar lang beschermd. Met een enkele revaccinatie ben je dan vervolgens weer 10 jaar lang beschermd.

Als je niet vanwege een vakantie naar een bepaald buitenland je de afgelopen 10 jaar opnieuw tegen tetanus hebt laten vaccineren, ben je niet goed beschermd. Het is van groot belang dat je na een hondenbeet binnen 24 uur een nieuwe tetanusprik krijgt. Anders heb je een zwaardere dosis nodig. Als je nog niet eerder het complete vaccinatieprogramma tegen tetanus hebt gevolgd, heb je in totaal vier injecties met bepaalde tussenpozen nodig.

Schade aan je eigendommen

Mogelijk heeft de aanval van de hond geleid tot schade aan je kleding of andere eigendommen. Als je geluk hebt, is de eigenaar zonder meer bereid de schade te vergoeden. De kans is groot dat hij deze door de W.A-verzekering vergoed krijgt.

Als je niet weet wie de eigenaar is, of deze is niet bereid je zijn contactgegevens te verstrekken, kun je aangifte bij de politie doen in de hoop dat deze er werk van maakt. Ook als de eigenaar wel bereid is de schade te vergoeden, is het verstandig de gegevens aan de politie door te geven: veel verzekeraars vereisen een aangifte bij de politie voordat ze tot uitkering van een schadevergoeding willen overgaan.

Zorg dat je foto’s hebt van je beschadigde eigendommen. Dat maakt het duidelijker welke schade je hebt geleden. Maak ook een feitelijk verslag van het bijtincident.

Wat is de rol van de politie?

De politie staat niet altijd te trappelen om in actie te komen als je meldt dat jij, je kind of je eigen hond door een agressieve hond is gebeten. Toch is het van belang dat je na elk incident contact opneemt met de politie dat je erop staat dat er in elk geval een officiële melding wordt gemaakt. Als er meerdere meldingen over agressie van een bepaalde hond bij de politie zijn binnengekomen, is de kans groter dat de politie daadwerkelijk in actie komt. Doorgaans is het de wijkagent of iemand van de dierenpolitie die vervolgens met de eigenaar van de bijtende hond contact opneemt over de kwestie.

In plaats van een melding te maken kun je eventueel kiezen voor het doen van een aangifte van een strafbaar feit. Soms probeert de politie dat actief te ontmoedigen, omdat het opstellen van een aangifte tijd kost, maar als burger heb je zonder meer altijd recht op het doen van aangifte. Ook als het bijtincident niet op de openbare weg, maar bijvoorbeeld bij iemand thuis plaatsvond. Sommige verzekeringsmaatschappijen eisen voor een vergoeding van de door jou geleden schade dat je formeel aangifte bij de politie hebt gedaan. In die gevallen kun je om in aanmerking te komen voor een uitkering van de verzekering dus niet met een melding volstaan.

Zorg ervoor dat je alle gegevens bij de hand hebt: waar het incident plaats vond, op welke dag en hoe laat, of de eigenaar in de buurt was en hoe deze reageerde. Probeer ook de naam en adresgegevens van de eigenaar van de hond uit te vinden. Nog mooier is het als je ook contactgegevens van getuigen hebt. Maak foto's van je verwondingen en schade aan je kleding.

Mogelijk ben je niet de eerste die door die agressieve hond is bedreigd of gebeten, ook al houdt de eigenaar van de hond bij hoog en bij laag vol dat de hond echt nog nooit eerder heeft gebeten. Misschien is het goed te beseffen dat dit een bekende leugen van eigenaren van agressieve honden is.

Bedenk wel dat de politie ook jouw gegevens vastlegt en dat sommige eigenaren van valse honden jou mogelijk kwalijk nemen dat je contact met de politie hebt opgenomen. Dat kan tot ongemakkelijke situaties leiden als de eigenaar van de hond bij jou in de buurt woont.

Wat is de rol van de gemeente?

Op grond van de algemene politieverordening kan de gemeente handelend optreden tegen de eigenaar van een bijtende hond. Afhankelijk van de situatie kan de gemeente besluiten dat de hond voortaan aangelijnd moet zijn of een muilkorf moet dragen. In bijzondere gevallen kan de gemeente de hond zelfs in beslag nemen.

Je kunt ervoor kiezen om naast een melding of aangifte bij de politie ook contact op te nemen met de gemeente over de kwestie. In een aantal gemeenten werken de politie en de gemeente samen op het gebied van de aanpak van agressieve of bijtende honden.

Lees verder

© 2012 - 2024 Manon-troppo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hondenbeet kan levensgevaarlijk zijnHondenbeet kan levensgevaarlijk zijnHet is van het grootste belang dat bij een hondenbeet gelijk de juiste Eerste Hulp wordt gegeven. Overigens zijn zowel d…
Gebeten door een hond, wat nu?Gebeten door een hond, wat nu?Wist je dat één op vijf beten van honden een medische interventie vereisen? Een hond kan bijten om verscheidene redenen…
Tijdens hardlopen loop je een groter risico op hondenbeetTijdens hardlopen loop je een groter risico op hondenbeetHonden reageren anders op hardlopers dan op wandelaars, want door de snelle loopbewegingen komen driften in de hond los.…
Hondenbeet en kattenbeet: symptomen, oorzaak en behandelingHondenbeet en kattenbeet: symptomen, oorzaak en behandelingHet komt vaak voor dat een mens gebeten of gekrabd wordt door een dier. Bijvoorbeeld een hond of kat. Dieren die zich be…

De hond is een familiedierDe hond is de trouwste vriend en beste speelkameraad die je je kunt voorstellen. Hij troost je als je zorgen hebt en hij…
Een hamster als huisdier: verzorging en onderhoudHamsters zijn kleine knaagdieren die populair zijn als huisdier. Het zijn kleine, sociale en gezellige beestjes die wein…
Bronnen en referenties
  • Melding doen bij een hondenbeet; LICG; http://www.minderhondenbeten.nl/wcs/mhb/nl/4438/melden.html
  • Tetanus; Wikipedia; http://nl.wikipedia.org/wiki/Tetanus
  • Hondenbeet; Het Nederlandse Rode Kruis; http://www.rodekruis.nl/eerste-hulp/wat-te-doen-bij/paginas/hondenbeet.aspx?gclid=CP72xNL7yrECFcYmtAodfAYAwg
Manon-troppo (160 artikelen)
Gepubliceerd: 03-08-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.