Noodnummer voor dierenleed: 144 ‘red een dier’

Noodnummer voor dierenleed: 144 ‘red een dier’ Naast het alom bekende 112, het noodnummer wat iedereen wel kent, is met ingang van 15 november 2011 het nummer 144 beschikbaar. Dit nummer geld als noodnummer of alarmlijn voor dierenleed. Het kan worden gebruikt om verwaarlozing of mishandeling van dieren te melden, maar ook voor ongelukken waarbij dieren betrokken zijn. Samen met dit nummer zijn de plannen ontstaan voor de dierenpolitie, welke speciaal wordt getraind om dierenleed tegen te gaan.

Wat is 144 ‘red een dier’?

Een noodnummer voor dieren, in Nederland beschikbaar. Met ingang van 15 november 2011 is het mogelijk om dierenleed te melden via een aparte alarmlijn. De ‘112 voor dieren’, om het zo te noemen, is een al even eenvoudig nummer. Het nummer is aangesteld na verschillende Kamerdebatten over dierenleed.

144 of 114?

Oorspronkelijk was het idee om de alarmlijn op 114 te zetten, als vergelijking met 112. Echter, het nummer 114 is in Europa gereserveerd als gezamenlijk Europees nummer. Vandaar is het nummer tegen dierenleed vastgesteld op 144, wat nog steeds makkelijk te onthouden is.

Wanneer bellen?

144 is een noodnummer, en mag dus alleen gebeld worden wanneer er sprake is van een acute situatie. De problemen zijn onder te verdelen in drie categorieën:

1. Verwaarlozing

Een dier wordt verwaarloosd of niet goed verzorgd door de eigenaar, of een dier heeft geen eigenaar en is niet in staat zichzelf te redden. Het nummer kan dus gebeld worden wanneer een hond wordt achtergelaten voor een vakantie, of de baas helemaal niet meer te vinden is, maar ook voor een zwerfpaard in een afgesloten weiland. Voor wilde dieren, die zichzelf goed kunnen redden, zoals konikpaarden, geldt dit nummer niet.

2. Mishandeling

Wanneer een dier mishandeld wordt door de eigenaar of iemand anders, kan het noodnummer 144 ook gebeld worden. Honden worden regelmatig achtergelaten in hete auto’s, voor voorbijgangers was het niet altijd duidelijk wat zij ermee moeten doen. Nu kan het nummer 144 gebeld worden. Ook voor andere vormen van dierenmishandeling, zoals het gebruik van geweld, kan het nummer worden gedraaid.

3. Ongeluk

Niet alle noodsituaties worden veroorzaakt door kwade opzet of gebrekkig nadenken over de gevolgen. Ongelukken zijn een belangrijke oorzaak van dierenleed. Om deze reden kunnen ook ongelukken waarbij dieren betrokken zijn gemeld worden aan het nummer. Een voorbeeld is een koe die in de sloot is gevallen, welke er niet meer uitkomt, of een aangereden kat.

Wanneer niet bellen?

Het nummer is een noodnummer en dus niet bedoeld voor kleine zaken. De kat van de buren die miauwt is waarschijnlijk nog geen dierenmishandeling. Je eigen huisdier moet je nog steeds zelf naar de dierenarts brengen als er iets mis is. Wat dit betreft is 144 dus echt te zien als 112 voor dieren.

Wie reageert er?

Wanneer 144 wordt gebeld, neemt iemand van de politie op. Deze mensen hebben een speciale training gehad betreffende dieren en diernoodsituaties. Zij beoordelen in eerste instantie of er mensen naartoe gestuurd moeten worden, net zoals dat gebeurt bij de alarmlijn voor mensen.

Mocht uitrukken nodig zijn, dan gaan in principe de lokale politiediensten op de melding af. De dierenambulance of dierenbescherming kan ook worden opgeroepen. Het voordeel van lokale politiediensten is dat deze snel ter plaatsen zijn. Het nadeel is dat ze wellicht minder afweten van dierverzorging en –mishandeling. De dierenbescherming weet hier weer veel vanaf, maar is wellicht minder snel ter plaatsen. Daarbij zijn politiemensen vaak beter opgeleid om om te gaan met geweld dan mensen die werken bij de dierenbescherming. In het geval van ernstige dierenmishandeling kan dit een groot voordeel zijn.

Dierenpolitie

Alleen ‘gewone’ agenten sturen bij dierenleedzaken is niet altijd genoeg. Daarom wordt er ook een speciale dierenpolitie opgeleid. Het doel is om in 2015 500 agenten te hebben die speciaal opgeleid zijn om zaken met betrekking tot dieren te behandelen. Deze dierenpolitie komt in actie tegen alle vormen van dierenleed, van mishandeling en doden tot stroperij.

In het buitenland

De hulplijn voor dierenleed is gebaseerd op de Amerikaanse ‘Animal Cops’. Deze dierenpolitie richt zich op alle vormen van dierenleed en dierenmishandeling en is vooral bekend van tv-programma’s.

Het nut

Ondanks het feit dat de plannen voor het dierennoodnummer en de dierenpolitie al volop in gang zijn, is er nog steeds discussie over het nut ervan. Het grote voordeel is dat het laagdrempelig is en zich op alle dieren richt. De dierenambulance richt zich voornamelijk op huisdieren, dus niet op boerderijdieren of veetransport.
Een nadeel van de dierenpolitie is dat er weliswaar een probleem wordt opgelost, maar de grootste problemen met dierenmishandeling nog niet opgelost worden. In de bio-industrie leiden duizenden dieren een verschrikkelijk bestaan. Dit probleem wordt niet opgelost, maar intussen worden de middelen gericht op andere situaties. De kritische vraag die gesteld kan worden is waarom de koe in de sloot geholpen moet worden, als je voor hetzelfde geld tien koeien uit de bio-industrie kunt redden.
De meningen over de dierenhulplijn en dierenpolitie zullen voorlopig wel verdeeld blijven. Het is niet ideaal, maar het is een stap in de goede richting. Een stap om dierenleed uit te bannen.
© 2011 - 2025 Info_lisa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
144 Red een Dier144, Red een Dier. Op 15 november 2011 werd dit nummer officieel geopend voor mensen die een dier in nood willen helpen.…
Eerste hulp voor (huis)dierenEerste hulp voor (huis)dierenJe huisdieren of andere dieren uit je buurt kunnen gewond of ziek geraken en hebben dringend medische hulp nodig. Zelfs…
Internationale alarmnummersWanneer je de hulpdiensten nodig hebt, dan bel je 112. Dit is in Nederland, en in andere Europese landen, vanzelfspreken…

Snelste dieren per soort op aardeSnelste dieren per soort op aardeWelke dieren zijn de snelste dieren ter wereld? Hoe ziet de lijst van de snelste dieren per soort uit? Welk dier is het…
Wat moet je doen als je kat is weggelopen?Wat moet je doen als je kat is weggelopen?Je kat is weggelopen! Wat nu? Hier even op een rijtje wat je allemaal kunt doen. Helaas, succes is niet verzekerd maar j…
Bronnen en referenties
  • www.144redeendier.nl
  • www.rijksoverheid.nl
  • www.rtl.nl
  • www.114-redeendier.nl
Info_lisa (253 artikelen)
Gepubliceerd: 27-10-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.