De Congo rivier (Zaire rivier)

De Congo rivier (Zaire rivier) De Congo rivier (Zaire rivier) is gelegen in Afrika. Doordat het een stroomgebied overlapt van ruim 3.680.000 vierkante kilometer en een oppervlakte van 2.345.000 vierkante kilometer bevat, mogen we spreken van een enorme rivier. De op één na langste (maar liefst 4700 km lang) en tevens de op één na meest waterrijke rivier van Afrika. Bovendien is de Congo de diepste rivier van de hele wereld, op sommige plaatsen bereikt hij maar liefst een diepte van 250 meter.

Ligging

In de provincie Katanga (in Congo-Kinshasa) ontspringt de rivier, met als bron de rivieren Luapala en Lualaba, ten slotte mondt hij uit in een 40 kilometer brede baai gelegen aan de Atlantische Oceaan, aan de grens met Angola. De Congostroom houdt tot nog 150 kilometer onder het zeewater aan.
In de rivier komen veel stroomversnellingen en watervallen voor, onder andere de Livingstonewatervallen. De livingstonewatervallen liggen dichtbij de monding van de rivier, het zijn de grootste volume watervallen van de wereld.

De rivier valt in grofweg 3 stukken te hakken. De bovenloop; van de bron tot Kisangani, de middenloop; van Kisangani tot Kinshasa en ten slotte de benedenloop; van Kinshasa tot Matadi.

Gebied

Het gebied de Congo ligt op de evenaar, er heerst een vochtig tropisch klimaat waardoor het doorgaans zo’n 25 graden celsius is. Het regent er vrijwel het hele jaar door (circa 2000mm per jaar). Het noorden van Congo kent een droge periode van december tot februari, in het zuid-oosten is dit echter van april tot september. Het gebied waar de Congo rivier en eveneens de zijrivieren van de Congo doorheen stromen is met name Rainforest Congo (Ook wel Congo bekken regenwoud genoemd). Dit is het op één na grootste regenwoud die we kennen.

De mens en de de Congo rivier

Veel mensen wonen er niet in het regenwoud, van de mensen die er wonen woont het grootste deel aan de benedenloop van de rivier, ongeveer 30 procent van de bevolking in een stad. Hoewel de regenwouden nauwelijks bewoond zijn, zijn er toch ruim 200 etnische groepen te vinden in Congo.

De bewoners van Congo die langs de rivier wonen maken hier in hun dagelijks leven ook goed gebruik van. Ze gebruiken de rivier onder andere om in te vissen, te jagen en maken gebruik van de vruchtbare voordelen die de rivier de mens heeft te bieden.

Er zijn echter ook andere manier om je voordeel te halen uit het rivierwater. Zo wordt het water gebruikt om gewassen te irrigeren, te voorzien van water, zoals maïs, yams, pinda, suikerriet, tabaks gewassen.. Gezien de warme en vochtige lucht zijn de gewassen in staat om snel te groeien. In feite profiteerd alles wat leeft van de Congo rivier.

Zelfs 20000 jaar geleden leefden er al mensen bij de Congo rivier, ook toen vertrouwde men op de natuurlijke schatten die het gebied ze prijs geeft. De meeste mensen die in Congo wonen zijn echter straatarm. De zorg en hygiene is er slecht, mensen verdienen amper en veel Congolezen leven op de rand van hongersnood.

De Ina-dam

De rivier helpt een handje in het opwekken van electriciteit, hiervoor is de Inga-dam, deze dam wekt stroom op door middel van waterkracht. De Inga-dam is een dam op de Inga-watervallen. Bij de Inga-watervallen valt het water maar liefst 100 meter naar beneden. We kennen de Inga I en de Inga II, er bestaan zelfs plannen voor de Inga III en de Grande Inga, een hydro elektrische centrale, die een hoop geld kost om te laten bouwen. Bijna heel Congo is afhankelijk van de stroomproductie waar de Inga-dammen het gebied van voorziet.

Scheepvaart

Uiteraard wordt de rivier ook gebruikt voor het vervoeren van producten en mensen, de Congo rivier vormt een belangrijke scheepvaartverbinding. Toch is de 4700 kilometer lange rivier niet op alle stukken bevaarbaar, slechts 3000 kilometer van de rivier is bevaarbaar. De Livingstonewatervallen maken zeescheepvaart op de rivier onmogelijk.
© 2011 - 2024 Massem, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waar komt ebola vandaanEbola is een zeldzaam virus dat bij mensen en apen een ernstige afwijking in het bloed veroorzaakt, hierdoor ontstaan ve…
De oorzaken van het conflict in de DR CongoDe conflicten in het Grote Merengebied in Midden-Afrika sinds de jaren ’90 tot nu zijn te kenmerken als extreem geweldda…
Regio Centraal-Afrika: landen, landschappen en gebiedenRegio Centraal-Afrika: landen, landschappen en gebiedenCentraal-Afrika, ook wel Midden-Afrika genoemd, ligt ten zuiden van de Saharawoestijn en ten westen van de Grote Riftval…
Congo - Vrijstaat (1885 - 1908)Congo - Vrijstaat (1885 - 1908)In theorie had België geen enkele band met Congo. Toch waren er wel financiële banden, zo werden spoorwegverbindingen ge…

Beginnen met paardrijden: Voor kinderen en volwassenenBeginnen met paardrijden: Voor kinderen en volwassenenEen meisje dat wil paardrijden is niet zo bijzonder, maar er zijn ook genoeg volwassenen die pas op latere leeftijd paar…
Het stormt in NederlandIn Nederland kan het flink onstuimig zijn met regen en flinke wind. Vaak wordt dit weer in de volksmond onterrecht een s…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: CongoLualaba watershed topo.png: Imagico derivative work: Edaen, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Kongo_(rivier)
  • http://www.klap.net/vogelvlucht/congo/congo.html
  • http://www.worldlingo.com/ma/enwiki/nl/Congo_River
  • http://www.wwf.be/nl/multimedia/fotogalerijen/congobekken/127_77
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Congopauw
  • http://rainforests.mongabay.com/congo/congo_river.html
  • http://web.bryant.edu/~langlois/ecology/lifeonthecongo.htm
  • http://www.socialstudiesforkids.com/articles/geography/congoriver.htm
  • http://wwf.panda.org/what_we_do/where_we_work/congo_basin_forests/the_area/wildlife/fish/
  • http://www.animalaqua.com/animal-life-from-congo river/
  • http://www.scienceinafrica.co.za/2006/march/desertification.htm
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Inga-dam
  • http://www.centre-sami.be/leven.html
Massem (5 artikelen)
Gepubliceerd: 06-10-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 14
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.