Slachten of inslapen, welke keuze maakt u voor uw paard?

U als paardeneigenaar heeft vast wel eens nagedacht over wat u zou doen als uw paard erg ziek wordt, plots een ongeluk krijgt, of veel pijn krijgt door bijvoorbeeld ouderdom. U heeft, op de natuurlijke dood na, 2 mogelijkheden namelijk uw paard laten inslapen of laten slachten. In dit artikel staat beschreven hoe het inslapen of slachten van uw paard in zijn werk gaat.

De dood van uw paard

Voor iedereen is het een droevige gebeurtenis, de dood van uw paard of pony. Toch overkomt elke paardeneigenaar dit wel één, of meerdere keren in zijn of haar leven. Uw paard kan dood gaan van ouderdom, dit hoopt uiteindelijk iedereen, maar uw paard kan zich ook ernstig verwonden of ziek worden waarbij u om het paard uit zijn lijden te verlossen moet kiezen om uw paard te laten sterven. U kunt dan kiezen om uw paard te laten slachten, of om het paard in te laten slapen. Deze mogelijkheden worden hier behandeld.

Inslapen

Er zijn gevallen waarbij u uw paard alleen maar kunt laten inslapen, als uw paard bijvoorbeeld ineens zijn been breekt heeft u geen mogelijkheid meer om het paard te laten slachten. Ook bij andere ernstige ongelukken of ziektes waarbij het paard niet meer in staat is om vervoerd te worden kunt u uw paard alleen maar in laten slapen, er is dan dus geen mogelijkheid om een keuze te maken en uw paard zal worden ingeslapen.

Hoe werkt inslapen?

Als u uw paard laat inslapen, komt de dierenarts hier altijd aan te pas, de dierenarts moet immers de spuiten geven om het paard in te laten slapen. Wel kunt u tot de laatste adem van het paard bij uw paard blijven. Het paard krijgt een aantal spuiten zodat de dood geleidelijk plaats vindt. Eerst wordt het paard slaperig en suf, vervolgens wordt het paard zo zwak dat het paard gaat liggen en niet meer omhoog kan komen van zwakte, dan valt het paard langzaam weg en blaast uiteindelijk zijn laatste adem uit.

Deze manier lijkt erg vredig en rustig, en dit is in sommige gevallen ook zeker zo. Als het paard zo ziek of oud is geeft het paard zich gemakkelijk over aan de dood, en sterft dus vredig. In sommige gevallen, zoals bij verwondingen kan het zo zijn dat het paard nog helemaal niet dood wil gaan, het paard gaat zich verzetten tegen de dood. Dit is een akelig beeld om te zien, het paard probeert op te staan, maar is hier te zwak voor en valt dus weer neer, vaak ziet dit er erg angstwekkend uit. Als u dit beeld eenmaal heeft gezien krijgt u dit niet zomaar meer uit uw hoofd.

Als het paard eenmaal is gestorven moet u Rendac bellen, dit is de ophaaldienst voor kadavers van vee. Hier moet u per kilo dat het paard weegt een bedrag aan betalen. Vaak komt Rendac 2x per week langs op kleine bedrijven of bij particulieren.

Hoe werkt slachten?

Gezonde paarden die oud zijn en nog niet veel mankeren kunnen geslacht worden voor het vlees, u kunt hier nog een klein beetje geld aan verdienen. Ook paarden die bijvoorbeeld chronisch kreupel zijn kunnen voor het vlees worden geslacht. Als het paard echter medicatie gebruikt of heeft gebruikt vlak voordat hij geslacht gaat worden, kan het paard niet voor het vlees worden geslacht, er zitten namelijk dan ook stoffen van de medicijnen in het vlees. Wel kan het paard geslacht worden om dood te gaan, dus puur om het dood gaan in plaats van het vlees.

Vaak wordt uw paard opgehaald door een vrachtwagen, hier gaan vaak meerdere paarden mee mee. Ook kan u zelf uw paard brengen. Het paard is bij slachten altijd in één keer dood, er hoeft dus geen strijd plaats te vinden als het paard nog niet toe is aan de dood. Wel moet u altijd nagaan of uw paard nog in staat is om vervoerd te worden naar een slachthuis, het vervoeren brengt immers ook wat stress met zich mee.

Kortom

Aan beide methodes van het dood gaan van uw paard zitten voor en nadelen. Bij het inslapen kunt u tot het laatste moment bij uw paard blijven, wel moet u het paard dan af laten voeren door Rendac en kan het zo zijn dat uw paard gaat vechten tegen de dood. Bij slachten is het paard in één keer dood, echter kan het vervoeren stress met zich meebrengen. Wel kan het zo zijn dat u er nog een klein beetje geld op verdient.
© 2011 - 2024 Dobel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paarden: Slachten of inslapen? Een lastige beslissingPaarden: Slachten of inslapen? Een lastige beslissingWanneer je een eigen paard koopt denk je er wellicht niet aan, maar kan het zijn dat je ooit voor de keuze komt te staan…
Paard met pijn, inslapen of slachten als alternatief?mijn kijk opPaard met pijn, inslapen of slachten als alternatief?Geen enkele paardeneigenaar hoopt ooit in deze situatie te komen, maar we weten allemaal dat de kans reëel is dat het we…
Ataxie bij paardenAtaxie is een verminderde coördinatie van de skeletspieren en kan verschillende oorzaken hebben zoals de ziekte Rhinopne…
Ataxie bij paardenAls paardeneigenaar krijg je vroeg of laat wel eens te maken met kreupelheid. In sommige gevallen is de diagnose "Ataxie…

Wat doet een dolfijnentrainer?Wat doet een dolfijnentrainer?Dolfijnentrainer is één van de populairste beroepen. Je bent immers veel bezig met dolfijnen en dit is voor veel mensen…
Aftekeningen op het paardenhoofdDoordat een paard aftekeningen op zijn lichaam heeft kun je hem makkelijker herkennen, omdat deze bij geen elk paard pre…
Dobel (155 artikelen)
Gepubliceerd: 02-10-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.