Nachtvlinders lokken

Nachtvlinders lokken Vlinders zijn prachtig, daar kunnen we het over eens zijn. Zie bijvoorbeeld het pictogram dat ik bij dit artikel gebruikt heb! Maar de meeste mensen kennen helaas alleen de dagvlinders, zoals het pictogram laat zien! Maar nachtvlinders kunnen minstens zo fascinerend zijn. Ook sommige nachtvlinders hebben prachtige patronen en kleuren. Hoe kun je de nachtvlinders precies te zien krijgen? In dit artikel behandel ik wat simpele manieren om nachtvlinders te lokken.

Licht

Je ziet wel eens dat nachtvlinders ‘s avonds rond de lantaarnpalen zweven. Over het algemeen trekt licht nachtvlinders aan, maar het is beter om een speciaal soort lamp te gebruiken. Enkele typen lampen die geschikt zijn om nachtvlinders aan te trekken zijn HPL-lampen, ML-lampen en kwikdamplampen. Het is aan te raden om een hoog wattage lamp te kopen. Hoe meer watt, hoe meer licht en hoe groter het gebied waaruit je de aandacht van nachtvlinders zult trekken. Een lamp van minimaal 160Watt is zeker aan te raden. Houd hierbij rekening dat je geen plastic fitting gebruikt, deze kan smelten door de warmte. Gebruik een keramische fitting, bijvoorbeeld een exemplaar dat ook te gebruiken is voorin een terrarium. Gebruik de lamp niet in de regen en voorkom plotselinge temperatuursveranderingen, het bolletje kan hierdoor klappen.

Het is ook verstandig om een wit laken op te hangen bij de lamp. Let er natuurlijk op dat de lamp niet tegen het laken aankomt in verband met de warmte! Het witte laken zal het licht reflecteren en dicht grote reflecterende object zal door de nachtvlinders worden opgemerkt. Ze kunnen er op gaan rusten, maar vaak vind je ze ook in de buurt van het laken. Als je met een lamp werkt zul je vaak een rondje door de tuin lopen opzoek naar verscholen nachtvlinders. Mijn ervaring is dat veel nachtvlinders wel degelijk op het licht afkomen, maar niet netjes op het laken landen. Ze verschuilen zich onder nabij gelegen bladeren, in het gras of op je kleding! Een zaklamp voor het maken van een zoekrondje is dus geen overbodige luxe.

Je kunt ook gebruik maken van een lichtval. Deze zijn te koop bij entomologische speciaalzaken. Als je gebruik maakt van een lichtval dan hoef je niet de hele nacht op te blijven. Je zet de val gewoon aan en bekijkt de volgende morgen welke vlinders er in de val terecht zijn gekomen. Je mist zo natuurlijk wel wat vlinders! Niet iedere vlinder belandt in de val. Daarnaast gaat de charme van het ’s nachts vlinders kijken verloren.

Smeren

Een andere veel gebruikte manier is smeren. Je smeert een mengsel van zoetigheid en alcohol op de bomen. De nachtvlinders zullen hierdoor aangetrokken worden. Het is het beste om het mengsel van te voren te maken en het ongeveer een uur voor zonsondergang op de bomen aan te brengen met behulp van een kwast. Een simpel recept voor een smeersel bestaat uit stroop, suiker en wat wijn. Dit mengsel dient men enige dagen te laten staan alvorens het te gebruiken.

Gespot! Wat nu?

Het is natuurlijk het leukste om de nachtvlinders vast te leggen! Ik kan u aanraden hierbij altijd de flits te gebruiken. Het lijkt natuurlijk overbodig, omdat er een enorme lichtbron aanwezig is. Mijn ervaring is dat flitsen de kwaliteit van de foto altijd ten goede komt bij de nachtvlinders.

In Nederland wordt er veel gedaan om de biodiversiteit in kaart te brengen. Hierbij zijn echt niet alleen de zeldzame soorten van belang. Ook u kunt een steentje bijdragen. Als een nachtvlinders (maar ook andere dieren en planten) heeft waargenomen dan kunt u deze doorgeven op een site zoals www.waarneming.nl. Je kunt hier ook je foto's uploaden! Deze site heeft ook een forum waar de nachtvlinders op naam kunnen worden gebracht (Een determinatieboek kopen kan natuurlijk ook) Het is leuk, leerzaam en u draagt een steentje bij. Alle waarnemingen komen in de nationale databank voor flora en fauna.
© 2011 - 2024 Griffioen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De vlinder: een elegant insectDe vlinder: een elegant insectVlinders nemen een bijzondere plaats in de dierenwereld in. In het algemeen worden vlinders beschouwd als mooi, ongrijpb…
De vlinder en zijn levenscyclusVlinders zijn er in soorten en maten. En in heel uiteenlopende kleuren. Op de mens heeft de vlinder altijd een goede inv…
Een paar vlinderfeitjesVlinders kunnen mensen vrolijk maken. Toch hebben de meeste insecten geen positieve invloed op mensen. Wat maakt de vlin…
Vlinder – Bruine eenstaart op AmelandVlinder – Bruine eenstaart op AmelandOp de soortenkaart van nachtvlinders staat de bruine eenstaart niet veelvuldig aangestipt op Ameland, maar hij komt er v…

Een vleermuis in huis: wat doe je met een vleermuis in huis?Een vleermuis in huis: wat doe je met een vleermuis in huis?Een vleermuis in huis, wat doe je dan? De meeste mensen griezelen ervan. En dat is eigenlijk maar goed ook want een vlee…
Zelf een touwhalster knopenZelf een touwhalster knopenMisschien wilt u graag gaan proberen om bitloos te rijden met uw paard. Alleen de meeste optomingen zijn erg duur. U wil…
Bronnen en referenties
  • http://www.nachtvlindernacht.nl/index.php?id=57
  • http://www.waarneming.nl
Griffioen (12 artikelen)
Gepubliceerd: 06-07-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.